Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Karácsony
Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Hogyan szabad napozni babavárás alatt? Hogyan napoztassuk a gyerekeket?

Honnan lehet felismerni, hogy a gyereknek napallergiája van? Nyár eleji hasznos és praktikus tippek napvédelemről és bőrápolásról kozmetikai szakértőnktől.

Szerző: Pálfi Rita | 2014-06-27.


Köztudott, hogy bőrünkre és szervezetünkre az UVA és UVB sugarak káros hatással vannak. Az UVB sugarak káros hatása az adott évszaktól és a sugarak intenzitásától függ, ilyenkor nyáron a tűző napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni. Míg az UVA  sugarak intenzitása minden évszakban azonos.

Mit jelent a naptejen feltüntetett faktorszám?
Nagyon fontos, hogy napozáskor a megfelelő fényvédő kozmetikummal védjük bőrünket. A kozmetikaipar a napsugárzás elleni védelmet fényvédő faktorban fejezi ki (SPF = Sun protection factor). A fényvédő faktorról nap, mint nap hallunk, de talán nem mindenki tudja, hogy mit is jelent pontosan. Az egyes készítmények SPF értékei azt jelzik, hogy a bőrtípus által megengedett maximális időnél hányszor hosszabb ideig lehet a napon tartózkodni leégés nélkül.

Ma már szinte közhelynek számít, hogy a legkárosabb 11-15h között a napon tartózkodni, sajnos a strandok mégis tele vannak napozókkal még ebben a kritikus időszakban is, pedig a tét nem kevesebb, mint az egészségünk.Itt ellenőrizheted, hogy milyen faktorszámú naptejet kell használnod
A napvédőkrém vásárlása azzal kezdődik, hogy megállapítjuk, hogy milyen bőrtípussal rendelkezünk, és csak azután válasszuk ki a faktorszámot - ugyanis minden bőrtípusra más-más naptej, illetve napvédőkrém ajánlott.

Táblázat segít eligazodni, hogy milyen fényvédelemre van szükségünk:
 
Típus Jellemzők A bőr saját védelme
1-es típus vörös haj, világos szem, világos bőr, sok szeplő 3-10 perc
2-es típus szőke haj, világos szem, világos bőr, szeplők 10-20 perc
3-as típus sötét szőke vagy barna haj, világos vagy sötét szem 20-30 perc
4-es típus sötétbarna vagy fekete haj, barna szem 45 perc

Milyen naptejet használjanak a kismamák és a gyerekek?
 • Általában a napozók többségének elegendő a 20 (SPF) fényvédőfaktorú krém.
 • Az érzékeny fehér bőrűeknek, gyerekeknek, kismamáknak 30 (SPF) vagy akár 50 (SPF) védőfaktort ajánlom.
 • Zsíros bőrűek inkább a naptejet, míg a száraz bőrtípusúak inkább napolajat részesítsék előnyben.
 • Ne feledkezzünk meg a napozás utáni hidratálásról, bőrnyugtatásról.

Jó tudni:
A naptejet 30 perccel napozást megelőzően vigyük fel a bőrünkre!
A vízálló készítmények is csak 20-30 percig nyújtanak védelmet.


Nem csak a megfelelő naptej használata, hanem egy gondosan kiválasztott napszemüveg is az egészségünket szolgálja. Napszemüveg vásárlásakor csakis UV- szűrős napszemüveget válasszunk!

Emellett nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy napozáskor a bőrünk által kipárologtatott folyadékot pótolni kell, amire szénsavmentes víz a legalkalmasabb.

Ide vezet a túlzásba vitt napozás
Többszörös leégések és túlzásba vitt napozás korai bőröregedést okozhatnak; mélyebb ráncok, tágult hajszálerek megjelenéséhez vezetnek. A bőr elveszíti rugalmasságát, feszességét, és fénytelenné válik, emellett pigmentfoltok alakulhatnak ki.

Az esztétikai elváltozásokon túl a mértéktelen napozásnak komoly egészségkárosító ártalma is van: az UV- sugarak hozzájárulnak a bőrrák kialakulásához. Szervezetünk egyik legagresszívebb daganatának a festékes bőrrákot (melanoma malignum) tartják.

Mire ügyeljenek a várandósok és a gyerekek a strandon?
- Nagyon fontos, hogy a kismamák és az amúgy is érzékeny bőrű gyerekek semmiképpen ne a tűző napon, hanem inkább árnyékos helyen keressenek maguknak helyet.
- Kismamák egy vékony kendővel védjék pocakjukat!
- A mai kisgyermekes anyukák abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a gyerekek számára egyre több helyen tudnak speciális UV-szűrős ruházatot vásárolni, amely nem csak a leégés, hanem a káros sugarak ellen is véd. Egy-egy ilyen darabot érdemes rögtön a szezon elején beszerezni, mert nagyon hasznos szolgálatot tehet, főleg azoknál, akik vízparti nyaralást vagy gyakori strandlátogatást terveznek (de akár a homokozós öltözéknek is hasznosítható).
- Ezzel a bőrvédelem még közel sincs kipipálva, mert csak a speciális ruházat viselete még közel sem elegendő. A gyerekeket akkor lehet nyugodtan a napra engedni, ha előtte megfelelő védőkrémmel kentük be őket.

Szabad-e napozni várandósan?
Kozmetikai szempontból várandósan nem javasolt a klasszikus értelemben vett napozás. De ha mégis feltétlenül napra vágyunk, akkor arra kell odafigyelni, hogy inkább többször, és akkor is csak rövid ideig tartózkodjunk a napon.

Hogy miért kell a kismamáknak másképpen napozniuk, mint másoknak? Mert az erős napon történő tartózkodás megterheli a kismama szervezetét, és a megváltozott hormonháztartás miatt a bőr is érzékenyebbé válik. Vagyis a várandósok fokozottabban vannak kitéve a napsugarak káros hatásának, nem szólva arról, hogy ebben az állapotban a bőrirritáció is gyakrabban jelentkezik.

Szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy várandósan különösen oda kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, egy kánikulai nap alkalmával a strandon a szervezet folyadékigénye még fokozottabb – vigyázat, még akkor is, ha árnyékos helyeken pihengetünk!

5 hiba, amit a napozás során kerülni kell
 • soha ne menjünk sminkben a napra (pórusainkat eltömítik a festékrészecskék, és beleég a bőrbe, ami pigmentációhoz vezet)
 • ne radírozzuk le a bőrünket napozás előtt (friss új hámrétegünk könnyebben megég, bőrpigmentációhoz vezet)
 • ne feküdjünk le napvédőszerekkel éjszaka (bőrünk éjszakai regenerációját meggátolja)
 • figyeljünk a napvédőszereink szavatosságára (lejárt kozmetikumok bőrirritációt okoznak)
 • gyulladt, pattanásos bőrrel ne menjünk a napra (további gyulladásos folyamatokat idézhet elő)
   
Járhatnak-e kismamák szoláriumba?
A napozás mellett szót kell ejteni a szoláriumról is. A szoláriumok csövei kizárólag UVA sugarakat tartalmaznak. Ugyan mélyebbre hatolnak, még így sem okoznak a magzatnak kárt. Szárító hatása miatt jót tesz a pattanásoknak. Havi 1-2 alkalom 6 perc nyugodtan megengedett.

Mitől lesz bőrünk szép aranybarna?
Azok a gyümölcsök, zöldségek melyek karotenoidokat tartalmaznak segítik bőrünk egyenletes barnulását - akár napon akár szoláriumban barnulunk. Emellett szervezetünkre is jótékony hatással vannak, amit mi magunk is egyszerűen tesztelhetünk: fogyasszunk 2 hónapon keresztül minden nap rendszeresen karotenoid zöldségeket és gyümölcsöket - a változás szembetűnő lesz!

Ezeket fogyasszuk intenzíven:
 • sárgarépa
 • paradicsom
 • barack
 • mangó
 • sárgadinnye
 • szilva
   
A napallergia tünetei és kezelése
Kozmetikusként sajnos egyre sűrűbben találkozom a napallergia kellemetlen tüneteivel. A legegyszerűbben onnan tudhatjuk, hogy gyermekünknek vagy nekünk magunknak napallergiánk van, hogy a nap által közvetlenül nem érintett, azaz a ruha alatti bőr felületeken is jelentkeznek a tünetek.

Tünetei:
 • kis tűszúrásszerű pontok a bőrön
 • viszkető égő érzés a bőrön
 • pirosodás, fájdalom
 • hatalmas hólyagok a bőrön (csalánkiütésszerű)
 • szemfájdalom

Kezelése:
Helyileg antihisztaminos krémmel, ha súlyosabb forduljunk orvoshoz!

A napozás számtalan előnye ismert
Napozás számos előnye és hátránya ismert. A túlzott napozás hátrányairól már volt szó. De vajon miért érdemes napozni?Azt már mindenki tapasztalhatta, hogy egy napbarnított nő látványa mindig megnyerő, talán azért mert a szépen lebarnult bőr vitalitást tükröz. A mértékletes napozás eredménye nem csak látványos, hanem meglehetősen egészséges: a napfény képes a bőrünkön elpusztítani a baktériumok, vírusok, penészgombák, atkák egyes fajtáit. Élénkítő hatása van a szervezetre, vitalizál, javítja az immunrendszert és a vérkeringést. A napfény hatására növekszik az éjszakai melatonin termelés.

És, aminek fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hogy másodlagos vitaminunknak, a D-vitaminnak nagy részét szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására, melyet a napvédőszerek ugyan kiszűrnek, de a legtökéletesebb bevitele mégis a bőrön keresztül történik.

Szerző: Pálfi Rita kozmetikus
Fotók: Freepik/prostooleh, Freepik/pch.vector


vonal vonal vonal vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Hírek, érdekességek

Életmentő kézikönyv szülőknek: Mit tegyél, ha a gyermeked megbetegszik vagy baleset éri?

vissza vissza