Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Mikortól és milyen tejet adhatunk a babáknak? - dietetikus válaszol

Adható-e bátran a babáknak kecsketej és juhtej az anyatej, illetve tehéntej helyett? Fogyaszthatnak-e tejallergiás gyerekek más állati eredetű tejet és tejterméket? Ihatnak-e kecsketejet a laktózérzékeny gyerekek? Dietetikus szakértőnk összefoglalója tejekről és intoleranciáról.

Szerző: Erdei Gergő | 2014-08-04.


Adható-e bátran a babáknak kecsketej és juhtej az anyatej, illetve tehéntej helyett? Fogyaszthatnak-e tejallergiás gyerekek más állati eredetű tejet és tejterméket? Ihatnak-e kecsketejet a laktózérzékeny gyerekek? Erdei Gergő dietetikus szakértőnk összefoglalója tejekről és intoleranciáról.

A kecsketej fogyasztással kapcsolatban számos tévhit létezik, melynek többsége sajnos a csecsemőtáplálásban is megtalálható. Azok a kismamák, akik anyatejjel nem tudják gyermeküket táplálni, de tápszert sem szeretnének adni a picinek, gyakran kecsketejet adnak a gyermeküknek. A cikkből megtudhatják, hogy alkalmas-e a kecsketej a csecsemő táplálására.

Kecsketej, juhtej, tehéntej - adható-e a babáknak?
Az egyes tejek eltérő mennyiségben tartalmaznak fehérjét. Legtöbb fehérje a juhtejben, míg a legkevesebb az anyatejben található. A fehérjetartalmukat két csoportra bonthatjuk: a kazeinre és a savófehérjékre. Ezeknek különböző élettani szerepük van és a kémiai felépítésük is eltérő. Az anyatejhez képest az állati eredetű tejeknek magasabb a fehérjetartalma és a fehérjefrakciók aránya is különbözik attól. Ezért csecsemőtáplálásra sem a kecske, sem a juh- vagy a tehéntej nem alkalmas. Ezek a magas fehérjetartalmuk miatt megterhelik a baba veséjét, ami vesekárosodást idézhet elő, illetve a tej fehérjetartalma könnyen kiválthat allergiás reakciót.

  Anyatej Tehéntej Juhtej Kecsketej
Összefehréje 1,2 g    100% 3,3 g    100% 5,5 g    100% 3,8 g    100%
Kazein 0,4 g    30% 2,7 g     82% 4,3 g    78% 2,6 g    68%
Savófehérje 0,8 g    70% 0,6 g    18% 1,2 g    22% 1,2 g    32%

(Quiles, 1994) 
 

Tehéntejre allergiás gyerekeknek adható-e más állati eredetű tej?
Az allergiát a tejfehérje váltja ki az arra érzékeny egyénekből. Gyakran előfordul, hogy a tehéntej-allergiások más állatok tejére is allergiás válaszreakciót produkálnak. Ennek oka, hogy az allergia kiváltásáért felelős fehérjerész az egyes tejekben azonos lehet. Ez választ ad arra a kérdésre, hogy miért nem adható más állat teje lebontatlanul a tejallergiában szenvedő gyermekek részére. 

Számos nemzetközi tanulmány készült annak érdekében, hogy feltárják, adható-e tehéntej allergiában a babának kecske vagy juhtej.
A válasz egyértelműen NEM! 
Nem adható egyéb állat teje sem tehéntej allergiában, kizárólag nagyfokban hidrozilált (lebontott) tápszert kaphat az a baba, aki tehéntej-allergiában szenved! (Position paper Of Codex Alimentarius, 1997).

Lehet-e a tehéntej-allergiás gyerekek élete tünetmentes?
Az allergiás baba természetesen nem csak tejet, de az állat tejéből készült egyéb termékeket sem fogyaszthatja.

Gyakran előfordul úgynevezett keresztreakció, amely az állat húsának elfogyasztása után, vagy szőrével való érintkezést követően alakulhat ki. A tehéntej allergiában szenvedő gyermek élete teljesen tünetmentes, ha a diétát szigorúan betartják. Ennek elengedhetetlen feltétele az élelmiszerek összetételének ismerete, az élelmiszercímke tartalmának helyes értelmezése >>>.

Tejallergia esetében 6 éves korig extenzíven hidrolizált (nagyfokú bontáson átesett) tápszerek, 6 éves kor után pedig növényi tejek fogyasztása (szója, rizs, mandula stb.) ajánlható. 

Tejcukor-intoleranciás, laktózérzékeny gyerekek ihatnak-e kecsketejet?
A tejek cukortartalma az úgynevezett laktóz. Ahhoz, hogy a tejcukrot a szervezet hasznosítani tudja, először le kell bontania. Ehhez egy enzimre van szükség, amit laktáz enzimnek hívunk. Egyes embereknél (már csecsemőkorban is) hiányozhat ez az enzim vagy a mennyisége nem éri el a szükséges értéket, de időszakosan is kialakulhat a hiánya. A laktóz-érzékeny egyének tejcukor fogyasztása után puffadásról, gázképződésről, hasmenésről számolnak be.
Az összes tejben, legyen az anyatej, tehéntej, kecsketej vagy juhtej megtalálható a laktóz, így nem adható a felsorolásból egy tej sem tejcukor-érzékenységben. 

Mit fogyaszthatnak a laktózérzékeny gyerekek?
A probléma megoldására szigorú laktózmentes diéta (esetleg gyógyszeres kezelés, enzimpótlás) nyújthat megoldást. Kereskedelmi forgalomban kapható laktózmentes tejek, melyek, mint ahogy azt nevük is jelöli, nem tartalmaznak tejcukrot, így bátran fogyaszthatóak laktózmentes diétában. Továbbá megoldást jelenthet a növényi tejek és termékeik fogyasztása (szójatej, rizstej, tofu, tempeh, miso), ám ezek fogyasztását 6 év alatt nem ajánljuk, mert a szója allergiás reakciót válthat ki a piciknél. 

Fontos továbbá megjegyezni, hogy a fermentált tejtermékek (joghurt, kefir) tartalmazzák a tejtermékek közül a legkevesebb tejcukrot, így egyéni tolerancia figyelembe vétele mellett ezeket fogyaszthatják az érintettek.

Mit tartalmaznak a tejek?
A tej ásványianyag összetétele alapvetően a takarmányozástól függ, amelynek összetételét pedig a termőtalaj befolyásolja. Így fajtánként, évszakonként, takarmányozás típusától függően eltérő lehet az egyes tejek beltartalmi értékei. Az alábbi adatok átlagértékek.

  Anyatej Tehéntej Kecsketej Juhtej
Energia (kcal) 65 69 70 113
Fehérje (g) 1,2 3,4 3,6 6,1
Zsír (g) 3,5 3,6 3,9 7,2
Szénhidrát (g) 6,7 5,3 4,7 5,0
A vitamin (µg) 50 30 70 50
D vitamin (µg) 0,05 0,06 0,25 -
E vitamin (mg) 0,5 0,09 - 1,6
B1 vitamin (µg) 50 35 50 50
B2 vitamin (µg) 20 150 150 200
Folsav  5,0 5,9 0,8 -
Biotin (µg) 0,6 1,5 3,9 9
Niacin (mg) 0,3 0,05 0,32 0,4
Nátrium (mg) 15 55 42 44
Kálium (mg) 58 140 170 120
Kalcium (mg) 34 115 100 170
Magnézium (mg) 3 11 13 18
Foszfor (mg) 15 92 90 150
Vas (mg) 0,07 0,06 0,12 0,03
Cink (µg) 0,3 0,4 0,5 0,7 0,3 0,4 0,5 0,7

Az adatok 100 g termékre vonatkoznak. (Rodler, 2006, Southgate, 2000)

Források:
Quiles, A., Gonzalo, C., Barcina, Y., Fuentes, F. & Hevia, M. 1994. Protein quality of Spanish Murciano-Granadina goat milk during lactation. Small Rumin. Res. 14:67-72.
Bousquet J, Metcalfe DD, Warner JO.  Food allergy position paper of the Codex Alimentarius.  ACI International 9/1 1997 Hogrefe and Huber Publishers 10-21
Rodler I. (szerk): Új Tápanyagtáblázat (Medicina Könyvkiadó Rt., Bp., 2005)
Donovan, D. C., et al. "Influence of dietary fish oil on conjugated linoleic acid and other fatty acids in milk fat from lactating dairy cows." Journal of dairy science 83.11 (2000): 2620-2628.

Szerző: Erdei Gergő dietetikus
Fotó: FreeDigitalPhotos



OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja