Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Karácsony
Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Betegség után mikor mehet újra közösségbe a gyerek? - 22 gyakori gyermekbetegség és a legfontosabb tudnivalók

Gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ehhez ad segítséget a Házi Gyermekorvosok Egyesülete az alábbiakban.

Szerző: Szülők Lapja | 2022-12-08.


Gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ehhez ad segítséget a Házi Gyermekorvosok Egyesülete az alábbiakban.

Ha beteg a gyerek, ne menjen közösségbe
Beteg gyermek/tanuló, ha bágyadt (extra pihenést, gondoskodást igényel), gyenge, rossz általános állapotú, lázas, köhög, torka, füle, hasa fáj, hasmenése, hányingere van, hány, bizonytalan új bőrkiütése van, közösségbe ne menjen!

A többieket is megfertőzheti
A beteg gyermeknek nemcsak saját maga érdekében kell otthon maradni, hanem azért is, mert a szoros kapcsolat és a kisgyerekek életkorából fakadó viselkedés, a higiéniai szabályok be nem tartása az intézményekben a kórokozók gyors könnyű terjedéséhez vezet.Mikor nem kell orvoshoz vinni a gyereket?
Az enyhe, magától gyógyuló fertőzések tüneteivel (enyhe megfázás, kizárólagos orrfolyás, enyhe köhögés - azok a gyerekek, akik csak reggel köhögnek a torkukba hátracsorgó váladék miatt, vagy 3 napnál rövidebb ideig tartó betegség után), ha a gyermek általános állapota jó, nem szükséges orvoshoz fordulni.

Mikor szükséges orvosi vizsgálat?
Ha a gyermeknél az előzőekben leírtaknál súlyosabb tünetek jelentkeznek, vagy állapota nem javul néhány napon belül, mindenképp fontos konzultálni a gyermekorvossal. Előfordulhat, hogy ilyenkor a panaszok hátterében súlyos betegség áll, ami szövődményekhez és maradandó károsodásokhoz vezethetnek.


22 gyakori gyermekbetegség és a legfontosabb tudnivalók szülőknek


A betegség diagnosztizálását követően meg kell határozni, hogy mennyi ideig maradjon ki a beteg gyermek a közösségből. Az alábbi táblázat a különböző gyakoribb betegségek esetén útmutatót nyújt, hogy mikor nem fertőz már a beteg gyermek.

Ez nem jelenti azt, hogy a fertőzőképesség megszűntével kötelező visszaengedni közösségbe, ehhez figyelembe kell venni az általános állapotát, közérzetét stb. Ennek eldöntése már a gyermekét ápoló és megfigyelő szülő kompetenciája. Mindazonáltal fontos, hogy közösségbe csak a társaira nem fertőző gyermek menjen vissza.Nyilatkozzon a szülő a gyerek állapotáról
A betegség miatt óvodából, iskolából mulasztó gyermek hiányzásának időtartamát az előbbiek alapján a szülő tudja igazolni, hiszen ő tudja, hogy mikortól meddig szorult a gyermeke ápolásra. Emellett ő tud nyilatkozni, hogy mikorra lett tünet- és panaszmentes.

Függetlenül attól, hogy szükség volt-e orvosi konzultációra vagy sem, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete azt javasolja a szülőknek, hogy állítsanak ki egy nyilatkozatot, amelyben írásban megerősítik az intézmény számára, hogy gyermekük az előző 24 órában már tünetmentes volt.

Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete
Fotó: Rawpixel


vonal

[x] hirdetés

vonal
vonal
hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

[x] hirdetés

vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza