Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Meghalt egy négytagú család szén-monoxid-mérgezésben Budapesten - Ezért fontos nyáron is a szén-monoxid érzékelő!

Négy ember - két felnőtt és két gyermek - meghalt szén-monoxid-mérgezésben június 28-án, hétfő éjszaka Budapest VI. kerületében. Mint kiderült, egy orvos és családja volt az áldozat.

Szerző: Szülők Lapja | 2021-06-29.


Négy ember - két felnőtt és két gyermek - meghalt szén-monoxid-mérgezésben hétfő éjszaka Budapest VI. kerületében. Miért fontos nyáron is a szén-monoxid riasztó?

Négy ember - két felnőtt és két gyermek - meghalt szén-monoxid-mérgezésben június 28-án, hétfő éjszaka Budapest VI. kerületében.

Magas volt a gázkoncentráció
Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek kedd reggel elmondta, hogy egy Jókai utcai lakáshoz riasztották a tűzoltókat, akik méréseket végeztek és szén-monoxidot mutattak ki az ingatlan levegőjében.A gázszolgáltató munkatársai, akik szintén kivonultak az esethez, magas gázkoncentrációt mértek, és leválasztották a hálózatról az ott működő fűtő- és vízmelegítő-készüléket - tette hozzá.

Egy orvos és családja volt az áldozat
Mint kedden kiderült, egy belgyógyász és a családja volt az áldozat: a férfi Tarpa község háziorvosaként dolgozott, fővárosi lakásából ingázott minden nap a Szabolcs-Szatmár megyei rendelőjébe.

Meghalt egy négytagú család szén-monoxid-mérgezésben Budapesten - Ezért fontos nyáron is a szén-monoxid érzékelő!

Ezért figyelj oda nyáron is a gázkészülékedre
A nagy hőségben megemelkedhet a szén-monoxid miatti riasztások száma - ezt kedden tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint ilyenkor a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet, így a beszorult hűvösebb levegő nem engedi kiáramolni az égésterméket.

A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet.

Ezért fontos még nyáron is szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak - közölte az OKF.Gyakran kell szellőztetni, és hasznos egy szén-monoxid érzékelő
A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges - fűzte hozzá a főigazgatóság.

A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nincs oxigén-utánpótlás. Az egyéb épületgépészeti berendezéseket - páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, szárítós mosógép - is figyelembe kell venni a kazán üzemeltetése során, mert azok szintén a lakás levegőjét használják - írta az OKF.

Forrás: MTI, Facebook/Tarpa nagyközség hivatalos oldala
Fotó: MTI/Lakatos Péter

vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja