Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Karácsony
Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Termékvisszahívás: Mérgező anyaggal szennyezett extrudált kenyeret találtak - Ne fogyaszd el, vidd vissza!

A hatóság megvizsgálta és határérték feletti aflatoxin-tartalom visszahívnak egy népszerű gluténmentes extrudált kenyeret, közölte a Nébih.

Szerző: Szülők Lapja | 2022-09-26.

Ez a cikk 68 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


A hatóság megvizsgálta és nem megfelelőség miatt (határérték feletti Aflatoxin) visszahívják az Abonett gluténmentes extrudált kenyér, zöldségekkel 100 g-os terméket, közölte a Nébih.

Érintett termék részletes adatai:
Termék megnevezése: Abonett gluténmentes extrudált kenyér, zöldségekkel, 100 g
Márka: Abonett
Probléma jellege: Határérték feletti aflatoxin tartalom
Minőségmegőrzési idő lejárata: 20.08.2023 vagy 24.10.2023
Termék EAN kódja: 5997148703625
Kiszerelés: 100 g
A Spar és Auchan üzletek a fenti adatokkal azonosított termékeket a vásárlás helyén visszaveszik. A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

A fogyasztók biztonságának érdekében történt a termékvisszahívás
Az Abonett Kft. közleményt adott ki a termékvisszahívásról, ebben hangsúlyozzák, a fogyasztók biztonságának érdekében hívják vissza az Abonett Gluténmentes Extrudált Kenyér, Zöldségekkel, 100 gr. azon: 24.10.2023 (termék hátoldalán található) terméküket határérték feletti aflatoxin-tartalom gyanúja miatt.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

vonal

Mint kiemelik, "Az érintett csomagolásokban a kimutatott érték minimálisan ugyan, de meghaladhatja az előírtakat. Ezzel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy aflatoxinhoz köthető tünetek csak jelentősebb dózisban vagy hosszútávon, tartós fogyasztás esetén jelentenek veszélyt. Ezzel együtt az ellenőrzési eredmények miatt a cég azonnal intézkedett a termékek visszahívásáról."

Mikotoxinok és aflatoxinok - Mit kell tudni róluk?
A mikotoxinok különböző penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek, melyek elfogyasztva az állati és emberi szervezetre egyaránt toxikus hatást fejtenek ki. Közülük talán a legsúlyosabb problémát okozó mikotoxinok az Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus és Aspergillus nominus gombák által termelt aflatoxinok.

Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet.

Akut aflatoxin mérgezés elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, ahol az éghajlat kedvez az Aspergillus fajok szaporodásának és a toxintermelődésnek.

A fejlett országokban az akut aflatoxin mérgezés kockázata elhanyagolható, azonban a kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti.

Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (pl. földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek), kukorica.

Az állatok szervezetébe az aflatoxin a takarmánnyal kerül be, legnagyobb mértékű kiválasztódással a tejelő tehenek esetében a tehéntejben lehet számítani. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxin tartalmát Uniós jogszabály írja elő.

Forrás, fotó: Abonett, Nébih, Auchan


OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Hírek, érdekességek

Tedd szebbé egy kisgyermek karácsonyát! - Adventi programokkal várnak a cipősdoboz átadás helyszínén

vissza vissza