Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

A stressz gátolja a gyermekáldást!

„A stressz a hipotalamuszban gátolja a gonadotropinok, azaz az FSH- és az LH-hormonok kibocsátását. Ezáltal az alacsonyabb hormonszint az ivarsejtek (petesejt, spermium) érését is csökkenti, így rontja a megtermékenyülés esélyeit.”

Szerző: Szülők Lapja | 2008-04-28.


Részletek a Ha nem jön a baba c. könyvből:

„A stressz hatása szervezetünkre
A lelki problémák másik velejárója a fizikai görcs. Stressz, izgalom, vagy drukk hatására az izmaink is megfeszülnek. Ha egy kicsit befelé figyelünk, magunkra koncentrálunk egy izgalmat kiváltó szituációban, akkor azt tapasztaljuk, hogy izmaink összerándulnak. Összeszorítjuk állkapcsunkat, egész testünk megfeszül. Bár ezt nem érezzük, de belső szerveink izmai is ugyanígy reagálnak. A folytonos stresszben élő nőknek a méhe is rendszeresen megfeszül, összehúzódik, így a megtermékenyült petét nem tudja befogadni. A görcsös állapot miatt a preembrió nem képes beágyazódni.
A férfiak esetében is jelentkezik az izmok összehúzódása miatti termékenységi probléma, ugyanis a prosztatán áthaladó húgycsőszakasz a stressz hatására összehúzódik, elmerevedik, és prosztatagyulladáshoz vezethet. Ez a nagyon makacs betegség akár merevedési gondokat is okozhat, és kórokozó híján a gyógyszeres kezelés nem elégséges. Pszichológus bevonása és a stresszes állapotok megszüntetése segíthet a probléma leküzdésében.

Stresszoldással könnyebb a gyermekáldás
A pihenés, relaxálás feltölt, energiát ad, s a kipihent szervezet újra és újra megújul
Ki ne érezte volna már azt a fantasztikus érzést, amikor testünk ellazul, kizárjuk a külvilág gondjait, bajait és „csak úgy vagyunk”…

Ilyenkor csökken a vérnyomásunk, lassul a szívműködésünk és az anyagcserénk. Megnő a vérünkben az endorfinszint, ezáltal kellemes lesz a közérzetünk, magasabb a fájdalomküszöbünk.
Ennek a békés, harmonikus állapotnak az elérése számos módszerrel lehetséges és remek stresszoldó hatással bír. Ha valakinek egyfolytában – szinte már görcsösen – csak azon jár az esze, hogy mennyire szeretne babát, és hogy miért is nem sikerül már a „babaprojekt”, akkor bizony ott nagyon nagy szükség van az ilyen kikapcsoló és feltöltő pihenésekre.
Ha feloldjuk a stresszt, akkor az általa mozgósított hormonok áramlását is megakadályozzuk, javítjuk az ivarszervek működésének lehetőségét.

Mit tehetünk a stressz leküzdésére?
Legegyszerűbb egy jó könyv, egy kellemes vacsora, vagy egy színházi előadás. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy hosszabb időt is tudunk szánni a kikapcsolódásra, akkor egy hosszú kényeztető hétvége lehet a megoldás.
Fontos, hogy ne az ovuláció időpontjára legyen időzítve, mert akkor a kikapcsolódás nem lesz tökéletes. A kisördög folyamatosan ott fog dolgozni, hátha a pihenés alatt megfogan a baba. Nem szabad! Ez a kikapcsolódás igazi feltöltődés legyen. Otthon hagyva a gyermekáldás problémáit ugyanúgy, mint az életünk egyéb gondját, baját.
Egy gyönyörű helyen megtett kirándulás, kellemes éjszakába nyúló beszélgetések, egy lazító masszázs... És mintha kicseréltek volna minket!

Relaxáció
A pihenés megvalósítható relaxációs technikák révén is. Kutatási adatok szerint az akaratlagos izomlazítással annyi stresszt vezetünk le, mint 3-4 órányi mély alvással. Számos tanfolyam kínál már relaxáció oktatást. Az órákon elsajátíthatóak az izomlazító feladatok és később már egyedül és képesek leszünk ezeknek a technikáknak az otthoni alkalmazására.

Stresszoldás kinezológus segítségével
A kinezológia holisztikus szemléleten alapszik, azaz a test-lélek-szellem-környezet egységére törekszik. A test energiáinak egyensúlyát a stressz feloldozásával éri el. Segítségével múltbéli, illetve a jelenben fennálló blokkoló tényezőket tárhatunk fel az izomtesztelés során. Így a kezeléseken kiderülhet, hogy mi gátolja a tudatalattinkban a fogantatás létrejöttét, mik azok a mélyen rejlő akadályozó tényezők, amik miatt pszichénk megnehezíti - az egyébként oly nagyon várt - gyermekáldást.
Az eljárás teljesen fájdalommentes, mindössze annyi történik, hogy a kinezológus a kérdések közben enyhe nyomást gyakorol a kezünkre, és az izomtónusok változása mutatja meg számára, hogy mely területen található tudatalatti probléma. A diagnosztika alapjául az szolgál, hogy a kar izmainak reakciója (erős, vagy gyengülő) közvetíti az agyban, illetve a test sejtes memóriájában tárolt információkat. Azaz a szakember tudatos emlékezés nélkül is képes felderíteni a mélyen megbújó problémákat, a tudatos szinten már rég elfelejtett eseményeket, melyek a jelenlegi gondunkat okozzák.”

 OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja