Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Karácsony
Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Biztonságos hajfestés a babavárás időszaka alatt is – hogyan lehetséges?

Miért káros a vegyi hajfestés a várandósság idején? Hogyan árthat a kisbabának, ha erős kémiai anyagok jutnak be az anya, ezáltal a baba szervezetébe? Miért teljesen veszélytelenek a naturkozmetikumnak számító növényi hajfestékek? Eloszlatjuk a tévhiteket.

Szerző: Szülők Lapja | 2014-08-01.


Egy áldott állapotban lévő nő számára gyermeke egészsége a legfontosabb. Ebből adódóan több olyan hétköznapi teendőről is kénytelen lemondani, ami azelőtt a mindennapok részét képezte. Többek között ilyen a hajfestés is, hiszen a kémiai hajfestékekben található káros anyagok a véráramba kerülve károsak lehetnek a magzatra. Erre a problémára nyújtanak kitűnő megoldást a növényi alapanyagokból előállított hajfestékek, amelyek termsézetes hatóanyagai révén semmiféle kockázattal nem járnak.

A terhesség alatt nem javasolt a vegyi hajfestékek használata
A hajfestékekben használt vegyi anyagok erősen irritáló hatásúak, egyre több embernél okoznak allergiás reakciót, hajhullást, bőrirritációt a fejen. A mérgező vegyi anyagok a bőrön keresztül felszívódva terhelik immunrendszerünket és valamennyi belső szervünket egyaránt. A káros anyagok bejutnak a véráramba, ami kismamák esetében a placentán keresztül eljut a magzathoz. Ezért nem javasolt a vegyi festékek használata a várandós időszakban. A kémiai festékek bejutnak a hajszálak belső szerkezetébe, és szárazzá, élettelenné, sérültté és töredezetté teszik a hajat.

A hajfestékek betegséget is okozhatnak?
Vizsgálatok arra utalnak, hogy a hajfestékek bizonyos ráktípusok kialakulásában is szerepet játszanak. Az Európai Bizottság 2007-ben betiltott ugyan 22 hajfesték összetevőt, de folyamatosan vizsgálja azóta is a felhasznált vegyi anyagokat. Egy évvel később az Egészségügyi Világszervezet jutott arra, hogy a hajfestékek közrejátszanak a fodrászok között tapasztalható egészségügyi problémák kialakulásában>>>. Éppen emiatt a kismamáknak nem ajánlják a hajfestést a várandósság idején, illetve egészségügyi problémákkal küzdőknek sem ajánlott.

A természetes, növényi hatóanyagú hajfestékek ezzel ellentétben nemcsak a babavárás időszakában javasoltak. A terhesség időszaka alatt bevált és megkedvelt növényi hajfestékünket érdemes a szülést követően is tovább használni, hiszen alkalmazásával vegyi anyagok nélkül, természetes összetevők segítségével szépülhet, erősödhet hajunk.

A növényi hajfestékek nem roncsolják a hajszálakatBiztonságos hajfestés a babavárás időszaka alatt is – hogyan lehetséges?
A növényi hajfestékek használatával, tiszta anyagokkal és természetes színekkel festhetjük be hajunkat, káros vegyi anyagok nélkül. A festékek - bio termesztésből vagy ellenőrzött vad gyűjtésből származó - henna és indigó magas színező erejű növények leveleinek, terméseinek szárított porából készülnek. A növényi hajfestékek kívülről vonnak be minden egyes hajszálat és védő festékréteget képeznek a hajon. Ezáltal nem hatolnak be a hajszálakba és nem roncsolják, mint a széles körben elterjedt vegyi hajfestékek.

A növényi hajfestékek az egészségre ártalmatlanok
A színek egymással keverhetők, így mindenki elérheti az egyéniségének megfelelő, egyedi hajszínt. A haj kiinduló színe és a növényi pigmentek együtt adják a végleges hajszínt. A természetes növényi hajfestékek hosszan tartó, élénk színt és ragyogást biztosítanak, védik, ápolják és egészségessé teszik a hajat. A növényi hajfestékek natúrkozmetikumok, ezért a natúrkozmetikumokra vonatkozó előírások értelmében nem tartalmaznak ammóniát, peroxidokat, hozzáadott pigmentet, színfokozót, vagy egyéb veszélyes vegyi összetevőket, melyek az egészségre nézve ártalmasak lehetnek, vagy a haj minőségét gyengítenék.

7 tévhit a növényi hajfestékek használatával kapcsolatban

1.    Tartós fedés
Tévhit: Sokan úgy gondolják, hogy a növényi hajfestékek nem képesek tartós fedést biztosítani.
Tény: Azonban jó minőségű növényi festék szoros kötést alakít ki a hajszál felületén. A használati utasítás, és a hatóidő betartásával garantáltan intenzív és tartós színt érünk el.

2.    Kenhetőség, állag
Tévhit: A növényi hajfestékekkel körülményes és nehézkes dolgozni.
Tény: Ezzel szemben az igazán jó minőségű növényi hajfesték por olyannyira finom őrlemény, hogy vízzel keverve krémes, könnyen kenhető péppé válik. Használata a kémiai hajfestékekhez hasonlóan egyszerű, kenhető, és tubusból is könnyedén felvihető.

3.    Színválaszték
Tévhit: A növényi hajfestékek nem biztosítanak széles színválasztékot.
Tény: Mivel a festékek egymással tetszés szerint keverhetők, ezért fantáziánkra van bízva, hogy variáljuk a színeket.

4.    Világosabb hajszín
Tévhit: A növényi festékkel nem lehet világosabb hajszínt elérni?
Tény: Valóban, mivel a festék érintetlenül hagyja a haj saját pigmentjeit, csupán lazúros bevonatot alakít ki a hajszál felületén, világosabb színhatás elérésére nem alkalmas. Viszont gyönyörűen elmélyíti eredeti hajszínünket, vagy sötétebb barna, vörös, fekete árnyalatokat tudunk festeni vele.

5.    Ősz hajszálak
Tévhit: A növényi hajfesték nem képes befedni az ősz hajszálakat.
Tény: A jó minőségű festék, az ősz hajszálak fedésére is képes. A vörös és a világosabb barna árnyalatok problémamentesen elérhetők. Ha sötétebb színre szeretnénk az ősz hajat festeni, az is megoldható a gyártó által javasolt trükkök alkalmazásával.

6.    Festett hajra növényi festék
Tévhit: Vegyileg festett hajra nem lehet festeni növényi hajfestékkel.
Tény: A kémiai úton festett hajat is problémamentesen festhetjük növényi hajfestékkel, sőt a vegyi festés során sérült hajszerkezetet a növényi hajfesték képes korrigálni. A vegyi festés után néhány hajmosást szükséges kivárni. Elsősorban szőkített haj esetében mindenképpen végezzünk próbafestést, hogy fel tudjuk mérni a haj reakcióját.

7.    Szárító hatás
Tévhit: A növényi hajfesték kiszárítja a hajat.
Tény:Ezzel szemben a növényi hajfestékek esetében éppen ellenkező tapasztalat alakult ki. Az értékes növényi anyagok ápolják, védik a hajat, kitöltik a hajszálak sérülései miatt keletkezett egyenetlenségeket. Így a haj nemhogy száraz, inkább egészségesebb, erősebb lesz, mint korábban volt.


Forrás: Khadi
Fotó: Freedigitalphotos.net

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>


vonal vonal vonal vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Hírek, érdekességek

Életmentő kézikönyv szülőknek: Mit tegyél, ha a gyermeked megbetegszik vagy baleset éri?

vissza vissza