Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Karácsony
Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Terhességi csíkok – Hatásos tippek stria ellen

Hogyan védd a hasad várandósság idején a terhességi csíkoktól?! Ahogy nő a pocak, a bőrünk egyre inkább megfeszül és striák, más néven terhességi csíkok alakulhatnak ki. A csíkok jelentkezése nagy mértékben függ a genetikai adottságoktól, de egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a megelőzésük érdekében.

Szerző: Rácz Annamária | 2009-10-22.


Mitől alakul ki és hogyan néz ki a terhességi csík?
A vékony, eltérő hosszúságú, kezdetben vöröses majd ezüstös színűvé fakuló csíkok a striák. A kissé bemélyedő sávok akkor keletkeznek, amikor a bőr hirtelen nyúlik meg és a bőr mélyében lévő rugalmas kötőszövetek elvesztik eredeti szerkezetüket. Kezdetben a barázdák párhuzamosak, enyhén kiemelkednek, és laza ráncoknak látszanak, amelyek idővel lapossá válnak el és elhalványulnak.

Melyek a veszélyeztetett területek?!
Várandósság idején veszélyeztetett bőrfelület a pocak, mellek, comb és a fenék területe. A csíkokat eltüntetni szinte lehetetlen (kivétel a sebészeti beavatkozás), de sokat javíthatunk állapotukon.


Általános megelőző tippek a terhességi csíkok ellen:
- Mivel kialakulásuk jelentősen függ genetikai adottságunktól, ezért érdemes tájékozódni a családban női ágon előforduló striák kialakulásáról, hogy maximálisan odafigyelhessünk a megelőzésre.

- Igyekezni kell elkerülni a túlzott súlyfelesleget

- Napi rendszerességgel kell kímélő testmozgást végezni

- A várandósság elejétől kezdve ápoljuk az érintett bőrfelületet rugalmasságot fokozó készítményekkel. Ez mindennapos reggeli és esti bőrápolást jelent bőrtápláló olajjal.

Terhességi csíkok ellen ajánlott olajok, krémek
A kakaóvaj, a lenmagolaj, a búzacsíra-olaj, a mandulaolaj egytől egyig kitűnő tápláló és kötőszövet erősítő olaj. Természetesen erre a célra gyártott, stria ellenes készítményeket is használhatunk.

Ha már kialakult a stria
A már régen kialakult striákra is jó hatással van a bőrfeszesítő, rugalmasító hatású készítményekkel való ápolás, a fenti készítményeket nemcsak megelőzésként, de halványító kezelésként is használhatjuk.
 


vonal vonal vonal vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Hírek, érdekességek

Életmentő kézikönyv szülőknek: Mit tegyél, ha a gyermeked megbetegszik vagy baleset éri?

vissza vissza