Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Karácsony
Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

A világ legkisebb újszülöttje: Életben maradt a 25. hétre, 212 grammal született kislány! - Nem sok esély volt a túlélésére

13 hónapnyi intenzív kezelés után hazavihették szülei a világ legkisebb újszülöttjeként világra jött babát egy szingapúri kórházból. A kislány 212 grammal született, most pedig már 6,3 kilót nyom.

Szerző: Szülők Lapja | 2021-08-09.


13 hónapnyi intenzív kezelés után hazavihették szülei a világ legkisebb újszülöttjeként világra jött babát egy szingapúri kórházból, közölte a BBC.

Kwek Yu Xuan mindössze 212 grammosan és 24 centiméterrel született a várandósság 25. hetében - annyit nyomott csupán, mint egy átlagos alma. A korábbi rekorder egy amerikai kislány volt, aki 2018-ban csupán 245 grammal született az Iowai Egyetem feljegyzései szerint.

Sürgősségi császárral született
Az édesanyán sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani a várható szülés előtt négy hónappal, mivel preeklampsziát diagnosztizáltak nála. A száz nőből körülbelül kettőt érintő komplikáció terhességi toxémia néven is ismert, amelyet az emelkedett vérnyomás és a vizeletben kialakuló magas fehérjeszintek jellemeznek. Károsíthatja a létfontosságú szerveket és halálos kimenetelű lehet mind a baba, mind az anya számára.Kwek Yu Xuan súlya már jóval egészségesebb tartományban van: jelenleg 6,3 kilogramm.

Számos kezelést kapott a kórházban
A szingapúri Nemzeti Egyetemi Kórház (NUH) közlése szerint a kislánynak születésekor "korlátozott esélyei voltak a túlélésre".  A kórházban töltött idő alatt a koraszülött baba számos kezelést kapott és több életmentő gép látta el. Az orvosok szerint egészségének javulása és fejlődése jó ütemben haladt, így most elég jól van ahhoz, hogy hazamehessen.

Továbbra is krónikus tüdőbetegsége van, a légzéshez segítségre van szüksége, de az NUH orvosai szerint várhatóan idővel egyre jobban lesz.

- Bár nem volt sok esélye a túlélésre a születési komplikációk miatt, de ez a kislány a kitartásával és fejlődésével rendkívüli módon inspirálta a környezetét, igazi kis reménysugár volt a Coviddal terhelt zűrzavaros időkben - áll a kórház közleményében.Az első gyermeküknél nem volt probléma
Anyja elmondása szerint Yu Xuan születési súlya és mérete sokként érte, mivel első gyermeke négy évvel korábban időben érkezett.

A szülők a hosszan tartó kórházi kezeléseket közösségi finanszírozási kampány segítségével tudták kifizetni, mellyel 366 884 szingapúri dollár (81,5 millió forintot) gyűlt össze számukra.

Olvasd el ezt is!
Csodát tettek az orvosok, életben maradt a 21. hétre, 340 grammal született kisfiú »


Forrás: MTI, BBC
Fotó: BBC/NUH Singapore


vonal vonal vonal vonal

OLVASD EL EZT IS!

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Hírek, érdekességek

Életmentő kézikönyv szülőknek: Mit tegyél, ha a gyermeked megbetegszik vagy baleset éri?

vissza vissza