Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Betű: Kisebb | Alap | Nagyobb

Mától lehet játszótérre, strandra, állatkertbe menni Budapesten! - Milyen változásokra számíthatsz még május 18-tól?

Május 18-án, hétfőtől Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, de egyes védelmi óvintézkedések továbbra is megmaradnak. Mire számíthatnak mától a fővárosiak?

Szerző: Szülők Lapja | 2020-05-18.

Ez a cikk 133 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


Május 18-án, hétfőtől Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, de egyes védelmi óvintézkedések továbbra is megmaradnak. Vidéken már a vendéglátóhelyek belső tereit is megnyithatják a szolgáltatók, és a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket.

A koronavírus-járvány miatti korlátozásokat a kormány először május 4-én enyhítette Pest megyét kivéve vidéken. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május 14-én, csütörtökön jelentette be, hogy Pest megyére is a többi megyével azonos szabályok vonatkoznak, szombaton pedig azt, hogy hétfőtől Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, és megkezdődik az intézkedések fokozatos enyhítése.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint Budapesten mától, azaz május 18-a, hétfőtől megszűnik a kijárási korlátozás, de - a közös háztartásban élők kivételével - kötelező marad a másfél méteres védőtávolság megtartása, illetve üzletben történő vásárláskor és a tömegközlekedési eszközökön a szájat és az orrot eltakaró eszközt kell viselni.A legfontosabb változások hétfőtől:
- az élelmiszerüzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekben 9-12 óra közt továbbra is csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak
- a piacokon azonban a kerületi önkormányzatok ettől eltérően is kialakíthatnak kizárólagos idősávokat az időseknek
- látogathatók a közterületek, a parkok, a szabadtéri játszóterek, a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok, valamint minden üzlet és szolgáltató nyitva tarthat
- a vendéglátóhelyek kerthelyiségeiben hétfőtől már Budapesten is lehet tartózkodni és fogyasztani
- a felsőoktatási intézmények - a rektori döntések szerinti rendben - már Budapesten is látogathatók, a kollégiumok azonban továbbra is zárva tartanak.
- Budapesten is tarthatók vallási szertartások, polgári esküvők és temetések, valamint arról is döntés született, hogy június 1-től vidéken, június 15-től pedig a fővárosban is lehet legfeljebb kétszáz ember részvételével házasságkötést vagy temetést követő családi rendezvényeket szervezni
- az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint Budapesten is újraindulhatnak a márciusban felfüggesztett közlekedési vizsgák, utánképzések és pályaalkalmassági vizsgálatok - a korlátozó intézkedések feloldásával összhangban már múlt hét pénteken megkezdődhetett a Pest megyei vizsgák szervezése. A továbbiakban is csak ott szerveznek vizsgákat, vizsgálatokat és utánképzéseket, ahol járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tudnak teremteni. A részvétel kötelező feltétele a védőfelszerelés - maszk és kesztyű - viselése.

Vidéken már a vendéglátóhelyek belső tereit is megnyithatják a szolgáltatók, ott az alkalmazottaknak kötelező maszkot viselniük, és erre kérik a vendégeket is. A vidéki szálláshelyek - szállodák és panziók - is fogadhatnak vendégeket.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 Megosztom a Facebookon

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők LapjaEzt olvastad már? [ Bezár ]
Hírek, érdekességek

HPV elleni védőoltás fiúknak: Miért érdemes beoltatni a gyermeked? Milyen betegségek ellen véd az oltás?

vissza vissza