Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szakértőink

Szakértő kereső

Foglalkozás szerint Név szerint

Kovács Andrea - Gyermek gyógytornász

szakértő fényképe Kovács Andrea
Gyermekgyógytornász
Mackórendelő Diagnosztika és Terápia

Kérdéseiket a következő témákban várom:
- gyermekek mozgásfejlődésével,
- mozgásszervi betegséggel,
- mozgásterápiákkal,
- fejlesztő eszközök
- rehabilitációs eszközökkel/kiegészítőkkel kapcsolatban.

Kovács Andrea , Gyógytornász / Fizioterapeuta , Humánkineziológus, Dévény terapeuta (DSGM), Szenzomotoros tréner szárazföldön és vízben (TSMT), Bobath (kezdő és haladó) terapeuta, Kinesio-Taping (kezdő és haladó) terapeuta, Schroth (3 dimenziós skoliozis) terapeuta …… vagyok
2001-2005 Humánkineziológia szak
1998-2001 DSGM szakgyógytornász
1993-1997 Gyógytornász szak

14 éve foglalkozom gyermekekkel, a mozgásszervi betegségének szűrésével, vizsgálatával, terápiájával. Tanácsot adok a megfelelő mozgásterápiák, rehabilitációs módszerek és a segédeszközök kiválasztásánál.

Szakmai tapasztalataimat a következő intézményekben szereztem:
- a debreceni Gyermek Rehabilitációs Intézetben,
- a németországi Haus Bambi rehabilitációs gyerekotthonban
- a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Mozgásszervi Gyermek Rehabilitációs osztályán,
- a budapesti Bethesda Gyermek Rehabilitációs osztályán
- jelenleg gyermekgyógytorna magánrendelést folytatok Budapesten II. ker. Nagyajtai utca 15.fsz.1 a Mackórendelő Terápia és Diagnosztika rendelőben

Weboldal: http://www.mackorendelo.hu/

Cikkeim

Nyelvlökéses nyelés - Milyen testi tünetekkel, problémákkal járhat, ha a gyerek nem tud helyesen nyelni? Gyógytornász válaszol

Szájlélegző, hanyag testtartású, beszédhibás, azaz nyelvlökéses nyelő gyerekek… Az óvodai logopédiai szűrés során néhány éve még nem ismertük fel őket, ma szerencsére pár egyszerű gyakorlattal rengeteget lehetne segíteni nekik.

Szerző: Kovács Andrea | 2017-05-16

tovább a cikkre

Gyógytorna babáknak, gyermekeknek - Mikor szükséges? Mikor felesleges? Gyermekgyógytornász válaszol

A gyermekgyógytorna időnként elengedhetetlen, vannak esetek, amikor melegen ajánlott, és van úgy, hogy nem feltétlenül szükséges, de ártani nem árt. Ezekről az esetekről kérdeztük gyermekgyógytornász szakértőnket, aki több mint 20 éve foglalkozik gyermekekkel.

Szerző: Kovács Andrea | 2016-08-31

tovább a cikkre

Csecsemőkori hasfájás: 10+1 tipp, hogy mit tegyél, ha fáj a baba pocakja

A csecsemőkori hasfájás először pár hetes korban jelentkezhet, és 3-4 hónapos korig tarthat. Gyógytornász szakértőnk számos tippet ad arra, hogy miként segíthetsz kisbabádnak, ha fáj a pocakja. Tudj meg többet a csecsemőkori hasfájás tüneteinek enyhítéséről!

Szerző: Kovács Andrea | 2015-10-26

tovább a cikkre

Görbe hát, rossz tartás gyermekkorban - Játékos feladatok a gyógytornásztól

Mikor alakul ki a végleges testtartás? Miért tartjuk görbén magunkat? Hogyan kezelhető a görbe testtartás gyermekkorban? Meddig lehet tenni a rossz testtartás ellen? Gyógytornász válaszol.

Szerző: Kovács Andrea | 2015-06-16

tovább a cikkre

Ezért fontos, hogy gyakran fektesd a hasára a babád! - 5 fejlesztő feladat csecsemőknek

Miért kell hasra tenni a babákat? Miért fontos babáknál a „hasalás”? Hány hónaposan hasalnak a babák? Mi lehet az oka annak, ha nem szeret hasalni a baba? 5 egyszerű gyakorlat gyógytornásztól, ami elősegíti a hason fekvést.

Szerző: Kovács Andrea | 2015-04-30

tovább a cikkre

A helyes ülést is meg kell tanítani a gyerekeknek!

A helyes testtartást és helyes ülést időben meg kell tanitatni gyermekeinknek. De mikor kezdjük? Miben segít a gyógytorna? Mikor van szükség gyógyeszközökre? Gyógytornász válaszol.

Szerző: Kovács Andrea | 2015-01-26

tovább a cikkre

5 hasznos vízi gyakorlat babáknak - Így fejlesszük a babákat a vízparti nyaralás alatt vagy otthon a kerti medencében

Miért rendkívül hasznos a babák vízben történő tornáztatása? Hány hónapos kortól lehet a babákkal vízi gyakorlatokat végezni? Hogyan fejleszti a víz a babákat és a kisgyerekeket? Gyakorlatok, tippek vízpartra, otthonra, strandra vízi tréner szakértőnktől.

Szerző: Kovács Andrea | 2014-07-30

tovább a cikkre

Csecsemőkori csípőproblémák felismerése és kezelése

Örökölhető-e a csípőprobléma? Hogyan vesszük észre kisbabánknál, ha csípőproblémája van? Melyek a leggyakoribb csípőproblémák és hogyan lehet azokon segíteni?

Szerző: Kovács Andrea | 2014-03-12

tovább a cikkre

Mikortól szabad ültetni a babát? Veszélyes, ha túl korán felültetjük!

Mikortól képesek a babák maguktól ülni? Lehet-e következménye annak, ha túl korán erőltetjük az ülést? Mit tegyünk, ha nem ül fel időben a babánk? Milyen konkrét gyakorlatokkal segíthető a baba felülése?

Szerző: Kovács Andrea | 2014-01-27

tovább a cikkre

A baba ültetése - Mikor és hogyan ülhet a baba? Milyen gyakorlatok segítik az ülést?

Mikortól képesek a babák maguktól ülni? Lehet-e következménye annak, ha túl korán erőltetjük az ülést? Milyen konkrét gyakorlatokkal segíthető a baba felülése?

Szerző: Kovács Andrea | 2014-01-23

tovább a cikkre

Kúszást segítő gyógytorna gyakorlatok babáknak - Ezeket javasolja a gyermek gyógytornász

Nem ritka eset, hogy a babák mozgásfejlődéséből kimarad a kúszás. Mi ennek az oka, és milyen gyakorlatokat végezzünk a babával? Mikor kell már szakemberhez fordulni?

Szerző: Kovács Andrea | 2013-11-11

tovább a cikkre

Lapos fej csecsemőkorban

Mitől lesz a lapos feje a babáknak? Hogyan kezelhető a lapos fej csecsemőkorban? Kihez forduljunk, ha a baba feje lapos? Gyógytornász szakértőnk bemutatja a lapos fej kialakulásának okait és lehetséges kezelését.

Szerző: Kovács Andrea | 2013-05-30

tovább a cikkre

Milyen cipőt, csizmát, otthoni cipőt viseljen a gyermekünk?

A szülő egy gyermekcipőtől azt várja, hogy egészséges, kényelmes és esztétikus legyen. A tökéletes gyermeklábbeli sok szempontnak kell, megfeleljen és nagyon egyedi elbírálást igényel, hogy aktuálisan kinek éppen milyen való.

Szerző: Kovács Andrea | 2013-01-02

tovább a cikkre

Mikor mit tud a baba? Baj, ha később csinálja, mint a többi gyermek?

Mikor mit kell tudnia a babának? Baj-e, ha a baba később fordul át, később mászik, ül, vagy jár, mint társai? Mit tehetünk, ha nem olyan ütemben fejlődik, mint a társai? Milyen problémát okoz, ha kimarad egy-egy lépcsőfok a mozgásfejlődésében?

Szerző: Kovács Andrea | 2012-08-24

tovább a cikkre

Duci babák mozgásfejlődése

Míg régen az egészség jelének tartották, ma már sokan a túltáplálás számlájára írják, ha a baba jóval súlyosabb a kortársainál.

Szerző: Kovács Andrea | 2012-07-04

tovább a cikkre

Mezítláb vagy kiscipőben járjon otthon a baba?

Sok helyen olvashatjuk, hogy milyen egészséges a mezítláb járás, de sokszor nem világos az, hogy a természetben vagy a lakásban. A rövid válasz: a természetben és a természetes körülményekkel kialakított lakásban.

Szerző: Kovács Andrea | 2012-02-22

tovább a cikkre

Milyen a jó babacipő? Milyen a jó gyerekcipő?

A gyerekláb fejlődése a talpra állás után indul meg igazán, és a járás elsajátítása jelentős terhet ró az apró gyereklábakra. Ha kezdetektől fogva egészséges cipő van a gyerek lábán, jó eséllyel megelőzhetjük a lúdtalpat és az ebből fakadó panaszokat.

Szerző: Kovács Andrea | 2011-04-27

tovább a cikkre

Dongaláb - az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség

A dongaláb az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség. Kovács Andrea gyógytornász szakértőnk bemutatja, hogy mi okozza a betegséget és hogy hogyan, milyen hatékonysággal gyógyítható.

Szerző: Kovács Andrea | 2011-03-10

tovább a cikkre

Mit játsszunk a csecsemővel? II. rész

Az első 12 hónapban a baba legfőbb eszköze a világ felfedezéséhez a látás és a tapintás. A szem-kéz koordináció egy bonyolult folyamat, reflexek leépülése, tudatos cselekvések felfedezése, begyakorlása stb.

Szerző: Kovács Andrea | 2011-02-17

tovább a cikkre

Torticollis - ferdenyak (mozgásszervi betegségek)

Ez a kifejezés a fej elcsavarodását és oldalra dőlését jelenti. A probléma forrása a nyak izmainak akaraton kívüli összehúzódásából ered. A torticollis lehet veleszületett, vagy megszerzett.

Szerző: Kovács Andrea | 2011-01-12

tovább a cikkre

Dévény torna - DSGM

Dévény Anna módszere napjainkban a legelismertebb gyermekgyógytorna módszer. A Dévény torna egy dsgm szakgyógytornász által végzett speciális fogásokkal fűszerezett manuális technika. Ez különböző helyzetekben történik egybekötve az egyes mozgásfázisokat (forgás, mászás begyakorlásával).

Szerző: Kovács Andrea | 2010-11-26

tovább a cikkre

Mit játsszunk a csecsemővel - hónapról-hónapra

Az első 12 hónapban a baba legfőbb eszköze a világ felfedezéséhez a látás és a tapintás. A szem-kéz koordináció egy bonyolult folyamat, reflexek leépülése, tudatos cselekvések felfedezése, begyakorlása.

Szerző: Kovács Andrea | 2010-11-19

tovább a cikkre

Játékos torna lúdtalp ellen - Ezeket ajánlja a gyógytornász

Minden baba telitalpasnak születik, a láb boltozatai csak később, a felállás és a járás során a lábra ható izmok munkája eredményeként alakulnak ki. Ezeket az izmokat játékos tornával, különböző eszközökkel otthon is erősíthetjük.

Szerző: Kovács Andrea | 2010-09-08

tovább a cikkre

Mit tud a baba? 3-12 hónapos korig

Az egészséges babák között sincs két egyforma fejlődésű gyerek és ez talán így is van rendjén. Összeállításunkban bemutatjuk, hogy melyik időszakban mit kell tudni a csecsemőnek, illetve milyen esetekben szükséges szakemberhez fordulni, ha eltérést észlelünk.

Szerző: Kovács Andrea | 2010-05-27

tovább a cikkre

A hintázás nemcsak játék, fejleszti a gyermeked!

A hinta kezdetben szabadban levő játéknak indult, de ma már a tudományos kutatások bizonyítják , hogy egy igen hatékony fejlesztő eszköz. Fejleszti a gyerekek egyensúlyérzékét és a mozgáskoordinációját.

Szerző: Kovács Andrea | 2010-05-13

tovább a cikkre

Mit adjunk a totyogó lábára? Melyik az egészséges babacipő?

Hatalmas öröm, amikor az addig csak kúszó-mászó kisbabánk elindul, hogy két lábon fedezze fel a világot. Édesen tipegve teszi meg az első lépéseket. De nem mindegy, hogy miben!

Szerző: Kovács Andrea | 2010-04-15

tovább a cikkre

Így óvd a baba lábát! Gyakorlatok a lúdtalp ellen

Köztudott hogy 3 éves korig nem létezik lúdtalp, mert minden gyermek teli talpon tanul meg járni. A lábboltozatok szép lassan alakulnak ki a mozgás és a különböző ingerek hatására. Már csecsemőkorban (0-12 hónapos korban) sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a különböző lábdeformitásokat!

Szerző: Kovács Andrea | 2010-03-23

tovább a cikkre

Csípőficamos baba kezelése

A veleszületett csípőficam a mozgásszervek leggyakoribb elváltozása (2,7%). Kialakulásában elsősorban örökletes tényezők játszanak szerepet, de környezeti hatások is kialakulhat (például faros fekvés, ikerterhesség, méhen belüli téraránytalanság.

Szerző: Kovács Andrea | 2010-02-17

tovább a cikkre

Csípőficamszűrés

Csípőficamszűrésen minden csecsemőnek kötelező részt vennie 6 hetes kor körül. Kialakulásában főleg örökletes tényezők, de környezeti hatások (például faros fekvés, ikerterhesség, méhen belüli téraránytalanság) is szerepet játszhatnak.

Szerző: Kovács Andrea | 2010-01-13

tovább a cikkre

Babák mozgásfejlődési vizsgálatának fontossága

A baba mozgásának fejlődése nemcsak a felülés, az átfordulás és járás minőségét és időbeli megjelenését befolyásolja, ennél sokkal nagyobb szerepe van a gyermek fejlődésében. Az elmaradás akár az egész életminőségét befolyásolhatja, ezért rendkívül fontos, hogy minél hamarabb szakemberhez forduljon, aki eltérést tapasztal.

Szerző: Kovács Andrea | 2009-12-10

tovább a cikkre

Kérdések, válaszok

1. kérdés

Marianna
22:15:33
2017-07-12
Üdv! Van egy 3,5 éves kis fiam de mégis tudatlan vagyok. Megszületett a huga aki most 4 hónapos.Szeretném a véleményét és esetleg tanácsát kikérni. A kislányom hasalni nem szeret mikor hasra teszem gyönyörűen tartja a kis fejét de a karját nekem kell alátenni. ami aggaszt: ahogy írják a nagykönyvek elkezte a kezeit is ugymond"használni". probálkozik a közelében lévő játékokat megfogni meg is tartja ha sikerül és már teszi is a szájához viszont ezt főképp csak a bal kezével csinálja a jobb kezével nem igazán.mind két kezén az ujjaival próbálkozik de a jobb kezével csak akkor probál megfogni valami játékot ha én teszem a kezéhez. Az oldalra fordulásnál is ez a helyzet ugyanúgy a bal oldala a dominánsabb.Lábaival ugyanúgy egyformán kapálódzik és rugdossa a játszószönyegen lelógó játékokat.Azzal nincs gond. A kérdésem az lenne hogy aggodjak és forduljak akkor szakorvoshoz? vagy nincs gond?Előre is köszönöm válaszát.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

2. kérdés

VEra
14:07:46
2017-02-06
Jó napot.Tömören fogalmazok meg pár kérdést. Kisfiam 8 hetet betöltött és a múlt héten vettem észre, hogy torticollisos testtartása alakult ki, feszesek a lábizmai a kezdetektől és a jobb oldalára nem szivesen fordul vagy néz. Elvittem gyógytornászhoz, aki mutatott egy tornasorozatot, hogy otthon csinaljuk, de Vojtat javasolt, mert fontos lenne ezt 3 hónap elött kijavítani. A Vojtás heti 2 alkalmat javasolt egy honapig, de nem tudom minek köszönhetően a torticollis máris kezd szépen kijönni, a lábak enyhén lazulnak de a tekintet, az vegyesen. Annyit megemlítenék, hogy a hallás tesztje nehezen jött ki, de kijött. Terhesség alatt is keveset mozgott a pocakomban. Ami engem aggaszt, hogy picit folyik a nyála, általában a bal oldalán, amerre tartja leggyakrabban a fejét. A gyerekorvos nem láttta vészesnek a torticollist, igazából nem tartotta jó ötletnek a vojtat, Mit lát ebbe? Mennyire invaziv a vojta (egy alkalom volt még csak)? Mire számíthatok hosszú távon? Szellemi fogyatekosságra utaló jelek ezek?Milyen mozgásokat kellene csináljon már, ami alap? Kicsit sokminden van úgy érzem, s aggasz a szellemi fejlődése őszintén. Elore is köszönöm.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2017-02-06 22:21:07

Vojta terápia

A Vojta terápia megfelelő lehet a babának, főleg hogy már haladtak is. A szellemi fejlődése az folyamatban van, nem lehet még semmit kijelenteni ebben az életkorban. 2 hónapos korban a fej tartása hason kell hogy megvalósuljon, nagymozgásban, de ha járnak Vojta terapeutához akkor az meg tudja vizsgálni pontosan hol jár... Mindenképp ajánlott figyelni fejlődését és folytatni a terápiát. Kovács Andrea Mackórendelő Vojta terapeuta www.mackorendelo.hu

 

3. kérdés

Zsupsz
18:42:09
2016-12-12
Kedves Andrea,

Egy olyan problémával fordulok Önhöz, hogy van egy Adamo hintánk, amiben már 2 hónapos korától nagyon szeret játszani / pihenni a babánk (most múlt 3 hónapos), viszont engem aggaszt, hogy a baba nem vízszintesen van a hintában, ahogyan azt az Adamo oldalán írják (csak a hinta fa tartószerkezete vízszintes), a baba kb 45 fokos szögben fekszik a hintában, mivel a matrac rész is 45 fokos. Ezt sehol sem írják, mindössze annyit, hogy a baba gerince nem terhelődik benne, mert vízszintes (pedig ez a hinta sehogyan sem az. Megnéztem az Adamo reklám kisfilmjét, ott is ugyanúgy 45 fokban fekszik a baba. Meg tudná esetleg írni, hogy ilyen formában a hinta árthat-e a gyerek gerincének, vagy nyugodtan lehet benne fektetni?
Válaszát előre is megköszönve,

Üdvözlettel,

Zsuzsanna
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2017-02-06 22:34:31

Adamo hinta

Kedves Zsuzsanna Teljesen igaza van a baba döntött helyzetben van a hintában és csak a keret párhuzamos a talajjal, de ez jól van így ... Mindegyik típusú babahinta ilyen elgondolású. A gerincéneknem árt mert nem függőlegesen és nem is 45 csak vagy kb. 35 fokban lehet a baba benne. Ha a hinta alja vízszintes lenne akkor a vékony vászon miatta gerincnek rosszabb lenne. Fekhet benne nyugodtan naponta többször is...persze legyen sokat hason és háton a hintán kívül is... A hintával hasznos szenzoros gyakorlatsorokat végezni a baba "okosításáért", fejlődéséért. (a gyakorlat sort megtalálja webáruházunkban) Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

4. kérdés

Ewcsy
00:03:49
2016-08-31
Kedves Andrea!
Kislányom 7hónapos és nem akar egyáltalán kúszni. Keservesen sír ha hason kell lennie és hiába próbálom terelni figyelmét játékokkal. Miután felveszem hogy ne sírjon alig lehet megnyugtatni 5percig még hikegve sír. Inkább ülne és úgy játszana természetesen velem mert ha már nem lát sír. Egyénként nagyon aktív, életvidám baba sokat kacag ahogy játszunk, de hason egyáltalán nem érzi jól magát. Tudom hogy nem kellene ültetni deaz egész napos sírását nem bírnám hallgatni így mikor már nem bírom ülve játszunk. Próbálom tornáztatni is amit úgyszint nem szeret megfeszíti magát és sír. Hogyan lehetne kezelni ezt a helyzetet? Hogyan tanítsan kúszni-mádzni ha sem hason nincs el sem a tornát nem engedi? Valamint másik problémánk az éjszakai alvás. 2hónapos korától átaludta az éjszakát és 1 hónapja óránként ébred. Van hogy sírva van hogy beszélget és arra ébredek. Külön szobában van de elég kimerítő az óránkénti visszaringatás mert magától nem alszik el. Mit tegyek hogy ismét nyugodt éjszakáink legyenek? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2017-02-06 22:40:23

Ne ültessük

Kedves Anyuka Keressen fel egy gyógytornászt... neki se lesz egyszerű... Otthon ne ültessék, kezdjék lassan csökkenteni majd elhagyni....a felültetést. A hason fekvést egy Nagylabdás gyakorlatsorral kezdhetik szoktatni, mely gyakorlatsort megtalálja webáruházunkban. Ha nem boldogulnak az alvással, keressenek cranio sacalis terapeutát... Kovács Andrea Gyógytornász - Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

5. kérdés

niki
11:04:43
2016-08-03
szia!niki vagyok! azt szeretném kerdezni hogy 19 honapos lesz a kisfiam es az a naj hogy a bal labat nem teszi le!viszont a jobbat mar reg leteszi!nekunk kimaradt az a korszak mikor kocsira ul es ugye tolja magat!mit tudnek tenni azert hogy a balt is letegye??köszönöm
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-08-15 22:14:07

Bal láb

Kedves Niki Sokféle oka lehet.... Szerintem mutassa meg szakembernek. addig óvatosan meg masszírozhatja a lábszárat és kicsit kimozgathatja a bokát "pipa - spicc". Ne halogassa a szakemberhez fordulást, hogy ne legyen belőle "megszokás". Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

6. kérdés

Suborits
18:45:27
2016-07-26
Kedves Anrea! Unokám 7 hetes, kisfiú. 3250 gr született, jelenleg 5270 gr. Csak szopik még.Ma voltunk csipő uh-n.
Az orthopédia nem írt az első szűrésen semmi rendkívülit, mi magánúton mentünk el erre az uh szűrésre, aminek bemásolom az eredményét:
Bal oldalon az alfa -szög 62 fok , béta szög 54 fok I/a típusu csipő-Graf szerint
Jobb oldalon az alfa szög 58 fok, béta szög 49 fok. II/a típusu csipő-Graf szerint.
A porcos és csontos vápa is normális meredekségű. Femurfejek centrális helyzetűek, a csontosodásu mag egyik oldalon sem jelent meg.

A fentiek ismeretében Ön, mint szakember mit tanácsol? A baba szeret hason fekve lenni, főleg a mama hasán. A kiságyban is van hasra téve, próbálgat előre nyomni magát.
Szépen tartja a fejecskéjét már.
Ez a csípő eltérés jelent valamit, kell tovább lépnünk?

Előre is köszönöm a válaszát


szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-08-15 22:23:43

Baba csípő...I. a / II. a

Kedves Nagymama! A II. a csípőt megfigyelik. nem hiszem hogy komoly gond lenne. Mindenesetre tornáztatni szükséges naponta többször. A bal oldalt nagyobb ismétlésszámmal. A Mackógyógytorna gyakorlatsorok között van egy kifejezetten baba csípő gyakorlatsor, amit ajánlok. Ez azt jelenti hogy 6- 8 gyakorlatot naponta 3 x elvégezni. Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

7. kérdés

vikym
17:13:34
2016-07-13
Tisztelt Andrea!

Kisfiam két hónapos és a napokban vettük észre,hogy a fejét sokszor bal oldalra biccenti. Van egy pihenő hintája, ha abban elalszik akkor végig bal oldalra lefelé van biccentve a feje, illetve ha felemeljük pár másodpercig tartja a fejét, de aztán lebiccen szintén a bal oldala felé. Ha háton van akkor jobban szeret bal oldalra nézelődni, de ha mutatunk neki valami érdekeset, akkor szépen fordítja a fejét jobbra is. Alvásnál szinte csak hason hajlandó aludni, ekkor viszont jobban szereti a jobb oldalára letenni a fejecskéjét és csak néha alszik bal felé. Ha hasra tesszük a fejét 45 fokos szögben szépen emeli és nézelődik jobbra és balra is. Két hete voltunk ortopédián, ahol a leleten az állt, hogy nyaki ferde tartás nincs és a fejbiccentő izomban csomó nem tapintható. Várnám szíves tanácsát, hogy mennyire jelent ez problémát és mit javasol? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-08-15 22:38:05

Fej oldalra biccentés

Kedves Anyuka Ha helyzetek többségében balra tartja baba a fejét, akkor annak oka van. A hason alvás az kiváló ebben az esetben mert így nem lapul el a feje hátul a folyamatos balra tartástól. Javaslatom hogy próbálkoznak a nem szeretem oldalra fordítani hason, háton, ülve, ölbe... Keressenek fel egy gyógytornászt aki ellátja még gyakorlatokkal és vagy tornáztatja hetente... Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

8. kérdés

nikamici
19:00:24
2016-06-20
Kedves Andrea!
Kisfiam 18 hónapos és még nem megy, önállóan nem áll, csak kapaszkodva. Bútorok mellet, fal mellett szépen közlekedik, de egyedül nem. Kicsit későn kezdett mászni, 13 hónapos volt. A másik gondom, hogy kizárólag lábujjhegyen áll, sarkát nem teszi le egyáltalán. A gyermekorvos szerint ne aggódjak, hamarosan elindul egyedül. Ő otthonra szupinált cipőt javasolt, amiben a csemete valóban biztosabban áll,de nem tudom ez mennyire hasznos, illetve káros. Aggódom, hogy nem valami izomfeszesség okozza-e, hogy lábujjhegyezik. Szoktam neki "pipába" rakni a lábfejét, miközben a térdét egyensben tartom, hogy nyúljon az izom. Esetleg milyen gyakorlatokkal lehetne segíteni? Mikortól kezdjek aggódni? Mit tanácsol?Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-08-15 22:48:53

Lábujjhegyezés...

Kedves Anyuka! Aggódni nem kell de tornázni igen. A cipő itt úgy jön képbe hogy azzal valamennyire többet marad lent a sarkuk, de azzal is fel tudnak emelkedni a lábujjhegyes gyerekek. Próbáljanak előrehajolva valamiket felszedegetni a talajról... Gyógytorna mellett kipróbálnám a kinesio tapinget, azt anya is tudja ragasztgatni otthon ha megtanítják... Kérjenek gyógytornásztól egyéni gyakorlatsort... és lehet az izom tónusát is kell oldalni gyógytornász módszerekkel. Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

9. kérdés

Katalin
13:40:23
2016-05-31
Kedves Andrea!

Kislányom 3,5 hónapos kora óta jár dsgm gyógytornászhoz, mert hypotón izomzattal született. Keze lába mozgott, de a fejét nem tudta hason fekve fordÍtani. Már az első hónap után lett eredménye a kezelésnek, mert az addig a fejét emelni nem tudó babám kiemelte a fejét. Azóta is szépen haladunk a mozgásfejlődéssel. 1 éves múlt nemrég és kúszik (igaz még nem szabályosan) és a kutyázást is elkezdte. A szellemi fejlettsége korának megfelelő.
Különböző vizsgálatok vannak folyamatban a hypotónia okának kiderÍtésére, de egyelőre minden leletünk negatÍv. Neurológus szerint izombetegsége lehet (emg eng vizsgálat negatÍv lett), amit szerinte izombiopsziával lehetne kimutatni.
A dévény módszer abbahagyását javasolta (igaz nem is az ő javaslatára kezdtük el annó) mondván, a kezdeti látványos erősödése, mozgásfejlődésének fejlődése majd 5-6 éves korban fog rosszabbra fordulni. Szerinte a dévény módszer (ha az izombetegsége igazolódik) még jobban ront az izomsejtek, szövet állapotán, ami ekkora fog rajta megmutatkozni.
Én izombiopsziát nem szeretnék egyáltalán.
Kérdésem lenne, hogy van-e tapasztalata arra, hogy ilyen esetben (gondolok itt izombetegségre-biopszia által igazolt) nem javasolt a dsgm módszer?
Egy neurológusi vélemény miatt nem szeretném abbahagyni a dévényt.
Köszönettel:
Katalin
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-08-15 22:57:32

Dévény kezelés és izombetegség

Kedves Katalin! Igen a mai tudomány azt mondja hogy az izombetegségben szenvedő páciensek izomszövetét kímélni kell. Tehát a Dévény Módszer abban az esetben ha beigazolódna nem lenne javasolt. Azt tudom javasolni hogy próbáljanak más módszert (Aktív gyeremek gyógytorna, Maes, Bobath, Szenzoros gyógytorna...) annyi van és hatékonyan működnek azok is... hátha fejlődni fog a kislány és akkor biopszia nélkül is tudnak dolgozni fejlődni, úgy hogy nem rontanak semmit. Kovács Andrea gyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

10. kérdés

Katka33
11:46:48
2016-05-30
Üdvözlöm kedves Andrea az volna a problémám hogy a kisfiam 10 hónapos elmúlt és a kúszáson és forgolódáson kívül semmit nem csinál!mi lehet ennek az oka?előre is köszönöm válaszát!üdv:kATALIN!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-08-15 23:00:48

Kedves Katalin! Remélem azóta megoldódott a probléma, ha nem akkor keressen fel egy szakembert. Neurológust és gyógytornászt Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

11. kérdés

livia775
11:53:29
2016-05-24
Kedves andrea!
Lányom (4,5 éves) végtagokban feszesebb izomzattal született amire semmilyen terápiát nem kapott. 6 hónapos vizsgálaton azt írták elmúlt de én kétlem. Fejtartása féloldalas volt és csak 1 irányban fordult, sokáig lábujjával kapaszkodott járás közben. Jelenleg nevelési tanácsadóban nem igazolt de az óvónők szerint valami féle viselkedési zavara lehet. Rendkívül fegyelmezetlen. Amit én a mozgásán látok az az hogy séta közben akaratlanul szorítja a kezem, botladozik egyenes talajon, törökülés is nagyon nehezen megy. Ahogy nőtt úgy lett egyre rosszabb a viselkedése. Tudom így látatlanban nehéz mondani bármit de lehet e még feszesebb az izomtónusa és hogy ez befolyásolhatja e a viselkedését? Tudnék e ha kell otthon bármit tenni érte? Köszönettel: Farkas Lívia.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-08-15 23:07:45

Izomtónus és viselkedés

Kedves Lívia! Igen az izomtónus feszességből néha marad későbbre is... Feltételezését hogy az izomtónusa befolyásolja a viselkedését megfordítanám. Van egy mini zavar a viselkedésben és ekkor dominálni tudd a feszes oldal. (csak ugy ez a látható) Vizsgáltassa meg a kislány a TSMT módszer AMV tesztjével gyógytornásszal. Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

12. kérdés

Szandrea
17:47:32
2016-04-30
Jó napot kívánok! A kisfiam 10 hónapos és 9kg, 7hónapos és 7 napos volt mikor mászni kezdett rá pár napra fel is állt a kis ágyba. Most kezdett kapaszkodva lépegetni viszont azt vettem észre hogy a bal lába gyengébb. Az ágyba kapaszkodva jobb fele ügyesen lépeget viszont vissza fele nem tud. Van amikor feláll a bal lába kicsavarodik de majd ő helyre igazítja. Összeszorított lábujj hegyen is többet van a bal lábával...Gond lehet a bal lábával? Ha cipő van rajta ügyesebben tartja a lábat...
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-08-15 23:12:07

Lááááb

Kedves Andrea Remélem azóta megerősödött a fiú lába. ha nem akkor keressenek fel egy szakembert. Neurológust és gyógytornászt. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

13. kérdés

fuzesi.flora
12:31:48
2016-04-26
Kedves Andrea,
Kérdésem a csecsemőkori hordozással kapcsolatos. A csatos hordozónkra az van ráírva, hogy 3kg-tól ajánlott, de életkor nincs meghatározva. Ugyanakkor egyes oldalakon azt olvastam, hogy az újszülötteket inkább rugalmas hordozókendőbe érdemes tenni, ez számukra nem káros, és a csípőjüknek, gerincüknek is jó. Valóban nem ártok a gyermekek gerincének, ha újszülött korától hordozom, vagy inkább egy-két-három hónapos kortól javasolt ezt elkezdeni?
Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-04-27 22:56:01

Baba hordozás

Kedves Flóra! A hordozásnál mindig az a kérdés hogy 1- 4 órát hetente vagy 4 -5 óra hosszát szeretné hordozni. Rengeteg fajta hordozó, különböző baba szükségletek és mama méretek vannak. A variáció hatalmas... A csatos hordozó is jó lehet ha kellően megvan húzva. A rugalmas hordozók talán kényelmesebbek a kis babának, pár óra hetente nem lehet ártalmas még pár hetes korban sem. Kovács Andrea Gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

14. kérdés

nagymama59
20:15:17
2016-04-25
Kedves Andrea!Az unokám időre 3650gr.súllyal született,3 hónaposan 8250gr. 10 hónaposan mászott,majd 1 hét múlva felállt lábujjhegyre.Most 16 hónapos,de még mindig lábujjhegyen áll,teli talppal soha sem.12,5kg,de a magassága is átlagosnál nagyobb.
Tárgyakba kapaszkodva lépeget,de önállóan nem áll,nem jár.
Nagy szeretetben nevelik szülei,kiegyensúlyozott,mosolygós baba.Az anyuka kezd aggódni,ha csodálkozva kérdezik,hogy még nem áll, nem jár?Ön szerint ez gond?Mik a tapasztalatai,előfordul nagyobb súlyú babáknál?Javasol-e ortopédiát,gyógytornát esetleg Dévény tornát?Vagy csak legyünk türelemmel?
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-04-25 21:40:25

Lábujjhegyen járás

Kedves Nagymama Minden gyermek lábujjhegyezik egy kicsit az elején, de ha soha nem teszi le az sok... Szerintem mutassák meg egy gyermekekkel foglakozó gyógytornásznak és egy neurológusnak. Nem kell megijedni csak tanácsadás szintjén. Biztos hasznos lenne egyes területet nyújtogatni, máshol erősíteni, a Dévény terápiával és a kinesio tapingel (színes ragtapaszok) is kilehet egészíteni ahhoz hogy lekerüljön a talpa. Kovács Andrea gyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

15. kérdés

Mirmi9
22:04:46
2016-04-23
Kedves Andrea,
Nem küldte el a rendszer a teljes levelem, így újra írom.
16 hónapos kisfiam 12.5 kg, szép nagyfiú.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-04-25 21:40:42

?

 

16. kérdés

Mirmi9
14:08:16
2016-04-23
Kedves Andrea!
Kisfiam 16 hónapos és 12.5kg-os szép nagy baba. Mindig is nehezebb volt a kortársainál, 3650-nel született, 3 hónaposan 8250 gramm volt.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

17. kérdés

Andibaba
16:19:38
2016-04-19
Kedves Andrea! Ugyan még igen csöpp a gyermekem, ma éppen 15 hetes és bevallom egy kicsit aggódó édesanya vagyok, de mégis kiváncsi lennék az Ön véleményére. 15 hetes kislányom tulajdonképpen magától nem nagyon csinál semmit. Értem én ezalatt, hogy hason nem nagyon szeret lenni, alkarra magától nem nagyon akar támaszkodni, ha én mutatom neki egy darabig úgy marad aztán visszahelyezi magát a sajét kényelmes pozíciójába. Nem gurul az oldalára, pláne nem a hasára, vagy a hátára. A védőnőnk szerint 3 hónaposan már kellene gurulnia. Mennyire vagyunk elkésve? Egyébként nagyon izgő-mozgó csöppség, jár keze-lába, de ezeket a mozdulatokat nem nagyon akarodzik művelni. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Andrea
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-04-25 21:32:26

Csöpp baba

Kedves Andrea A majdnem 4 hónapos baba nem is olyan csöpp. A gurulással még nincs elkésve, hasalni viszont tudni kellene. Hasaljanak alkaron naponta többször 3 perceket. Ebben a helyzetben hintáztassa jobbra balra. Ha nem haladnak keressen meg egy gyógytornászt egyéni tanácsokért. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

18. kérdés

Mohai-Kakasy Bernadett
08:47:15
2016-04-19
Kedves Andrea! Kisfiam 8 hónapos. 8 napot kúszott-olyan gyorsúszásszerűen, most már mászik 3 hete fel is áll. Néha picit lépeget oldalazva, kapaszkodva. Sokat térdel illetve térdén ül. Azt hallottam védőnőtől is, hogy az nem jó, ne engedjem. Miért lehet ez a pozíció rossz?A kisfiam szeret úgy lenni, egyébként nekem is kényelmes úgy ülni...Néha rendesen is ül pár másodpercet, de ha észreveszi, hogy ül, akkor eldől. Kell-e visszafognom, hogy ne üljön térden,, illetve baj-e hogy még nem ül? Tudom, hogy korán állt fel, meg oldalaz, mindent magától csinál, nem ösztönözzük. A választ előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-04-19 13:59:13

Térden ülés...

Kedves Bernadett! Egy kicsit tényleg rohan ez a baba... Az állással nem tudd mit csinálni, max csalogatni a talajra érdekes játékokhoz. A térden ülés nem borzasztó, de a két térd közé való beülés ronthat sokat. Ez gyermeke válogatja hogy milyen anatómiai felépítésű izomzat, csontszerkezet és szalagok stb. Próbálja kis székre ültetni, terpeszülésben, törökülésben...stb Kovács Andrea gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

19. kérdés

hiuzlany
09:46:16
2016-04-18
Kedves Andrea!

Először is szeretnék boldog névnapot kívánni!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kislányom hogy 9 hónapos és egy hetes. Nem kúszik előre, nem mászik, nem ül. Kúszni kb. 7-7,5 hónapos kora óta kúszik körbe a hasán és ezzel a mozgással + a forgás kombinációjával mindent elér. nem is látok semmit, ami arra utalna, hogy valaha is előre kússzon... Motivációs tárgyért nyújtózik, ha nem éri el, körbekúzik vmi másért vagy addig ügyeskedik, amíg ezt eléri. 4 hete sikerült végre először a négykézlábas pozíciót felvennie. Azóta töretlenül ringatózik előre-hátra, a hátsó lábait már tolja is külön-külön, de a keze fix, ezt nem tudja még felemelni (pontosabban a balt igen, de a jobbot nem). Várom, hogy elinduljon végre a mászás, apránként fejlődik is, de csak nem akaródzik és már 4 hete négykézlábazik (gyakran hallom, hogy pár nap ringatózás után elindulnak). Kedvence kb. 4 hete egy olyan féloldalas póz, amikor oldalán fekszik, az alsó, tartó kezével kinyomja magát, a felső kezét és lábát pedig az égbe emeli, ezt sokáig kitartja, nagyon élvezi és mivel a környezetének is tetszik, gyakran csinálja. Ebből már félig felnyomja magát ülésbe, de még nem teljesen, megülni nem tud. 2 hete voltunk dévényes gyógytornásznál, ő mindent megfelelőnek talált egy 8 hónaposhoz (igaz ekkor már 8 hó+ 3 hetes volt), de azt mondta, hogy ha a 9. hónap végéig nem indul el a mászsá, mennünk kell kezelni (kaptunk is előre időpontot). A védőnő szerint nagyon mozgékony, nagyon jó az egyensúlyérzete, de hogy megnyugtasson, ajánlott egy TSMT terapeutát, akihez holnap mennénk. Igazából azt kérdezném, hogy mi lehet ennek a késésnek az oka, szükséges-e újra elvinnem, vagy fogadjam el, hogy vmiért ő lassabban fejlődik... Nem hypo- vagy hyperton, mindig is hason szeretett játszani kicsi korától, tényleg mozgékony baba, csak így mindent elér. Nem nagy (71cm, 7500g). Hátról hasra 5,5 hósan fordult, vissza csak 6,5-7 hósan, de sztem nem is akart, mert annyira nem szeretett háton lenni, onnantól, hogy hasra tudott fordulni, kizárólag úgy volt. Viszont amióta tudatosan visszafordul (nem tudatosan már 7 naposan megcsinálta), azóta meg így közlekedik és nagyon élvezi, illetve a körbe kúszással. Még egy dolog: a dévényes gyógytornásznő szerint ő már nem is fog előrefelé kúszni, a mászáson van a fókusz. Ezzel én is egyet értek, mert mászni látszik, hogy próbál (ha meglát vmit, azonnal feltérdel és próbálkozik), de előrefele kúszni egyáltalán nem. Szerinte ez nem gond, mert aki tud mászni, az kúszni is, meg ugye körbe csinálja. Erről mi a véleménye?
Mennyire vagyunk megkésve?
Tudom, hogy millió egy oka lehet, de egyik sem illik rá (nem fejletlen az izomzata, nem nagy baba, nem voltak korábban fejtartási problémái-nagyon korán és szépen kobrázott..., nem féloldalas, az egyensúly érzetével nincs gond, sokat hasazik, állandóan lent van a földön, sokszor semmi játékot nem kap, hogy mozogjon...), a finom motoros mozgása nagyon ügyes és értelmileg is nagyon rendben van. Egyébként órákat (!) eljátszik egyedül, csak legyek vele egy légtérben, nagyon elmélyed a tevékenységekben. Ügyes baba. Kb. 7 hónapos kora óta tapsul, rájött, hogy az egyik csörgőt fújva "furulyázni" tud (ismerős korabeli babák egyike sem jött erre rá). Stb. Szóval egyszerűen nem értem...
Elnézést a hosszú levélért, válaszát előre is nagyon köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

20. kérdés

hiuzlany
09:38:39
2016-04-18
Kedves Andrea!

Először is szeretnék boldog névnapot kívánni!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kislányom hogy 9 hónapos és egy hetes. Nem kúszik előre, nem mászik, nem ül. Kúszni kb. 7-7,5 hónapos kora óta kúszik körbe a hasán és ezzel a mozgással + a forgás kombinációjával mindent elér. nem is látok semmit, ami arra utalna, hogy valaha is előre kússzon... Motivációs tárgyért nyújtózik, ha nem éri el, körbekúzik vmi másért vagy addig ügyeskedik, amíg ezt eléri. 4 hete sikerült végre először a négykézlábas pozíciót felvennie. Azóta töretlenül ringatózik előre-hátra, a hátsó lábait már tolja is külön-külön, de a keze fix, ezt nem tudja még felemelni (pontosabban a balt igen, de a jobbot nem). Várom, hogy elinduljon végre a mászás, apránként fejlődik is, de csak nem akaródzik és már 4 hete négykézlábazik (gyakran hallom, hogy pár nap ringatózás után elindulnak). Kedvence kb. 4 hete egy olyan féloldalas póz, amikor oldalán fekszik, az alsó, tartó kezével kinyomja magát, a felső kezét és lábát pedig az égbe emeli, ezt sokáig kitartja, nagyon élvezi és mivel a környezetének is tetszik, gyakran csinálja. Ebből már félig felnyomja magát ülésbe, de még nem teljesen, megülni nem tud. 2 hete voltunk dévényes gyógytornásznál, ő mindent megfelelőnek talált egy 8 hónaposhoz (igaz ekkor már 8 hó+ 3 hetes volt), de azt mondta, hogy ha a 9. hónap végéig nem indul el a mászsá, mennünk kell kezelni (kaptunk is előre időpontot). A védőnő szerint nagyon mozgékony, nagyon jó az egyensúlyérzete, de hogy megnyugtasson, ajánlott egy TSMT terapeutát, akihez holnap mennénk. Igazából azt kérdezném, hogy mi lehet ennek a késésnek az oka, szükséges-e újra elvinnem, vagy fogadjam el, hogy vmiért ő lassabban fejlődik... Nem hypo- vagy hyperton, mindig is hason szeretett játszani kicsi korától, tényleg mozgékony baba, csak így mindent elér. Nem nagy (71cm, 7500g). Hátról hasra 5,5 hósan fordult, vissza csak 6,5-7 hósan, de sztem nem is akart, mert annyira nem szeretett háton lenni, onnantól, hogy hasra tudott fordulni, kizárólag úgy volt. Viszont amióta tudatosan visszafordul (nem tudatosan már 7 naposan megcsinálta), azóta meg így közlekedik és nagyon élvezi, illetve a körbe kúszással. Még egy dolog: a dévényes gyógytornásznő szerint ő már nem is fog előrefelé kúszni, a mászáson van a fókusz. Ezzel én is egyet értek, mert mászni látszik, hogy próbál (ha meglát vmit, azonnal feltérdel és próbálkozik), de előrefele kúszni egyáltalán nem. Szerinte ez nem gond, mert aki tud mászni, az kúszni is, meg ugye körbe csinálja. Erről mi a véleménye?
Mennyire vagyunk megkésve?
Tudom, hogy millió egy oka lehet, de egyik sem illik rá (nem fejletlen az izomzata, nem nagy baba, nem voltak korábban fejtartási problémái-nagyon korán és szépen kobrázott..., nem féloldalas, az egyensúly érzetével nincs gond, sokat hasazik, állandóan lent van a földön, sokszor semmi játékot nem kap, hogy mozogjon...), a finom motoros mozgása nagyon ügyes és értelmileg is nagyon rendben van. Egyébként órákat (!) eljátszik egyedül, csak legyek vele egy légtérben, nagyon elmélyed a tevékenységekben. Ügyes baba. Kb. 7 hónapos kora óta tapsul, rájött, hogy az egyik csörgőt fújva "furulyázni" tud (ismerős korabeli babák egyike sem jött erre rá). Stb. Szóval egyszerűen nem értem...
Elnézést a hosszú levélért, válaszát előre is nagyon köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-04-19 13:52:03

Kúszás...

Kedves Anyuka! Köszönöm a Névnapi jókívánságokat és a hosszú levelet. A gyermekgyógytornász vizsgálatoknak pont ez a lényege hogy rájönni hogy mi gátolja a babát a mozgásfejlődésben... Valami ok biztos van egyébként menne a kúszás/mászás. Sok minden a pakliban lehet... lehet túl okos és nagyon eljátszik egy helyben, lehet szenzorosan nem érzi az előrehaladást (itt a szenzoros babatorna segíthet ha ez volt a gond) vagy olyan elbújt tónus emelkedés van jelen amelyek csak mozgás közben észlelhetőek.... És lehet gyógytorna gyakorlatokkal kell ráéreztetni a kúszásra/mászásra... Végezzék a kapott szenzoros gyakorlatokat... szerintem segíteni fog...ha nem akkor aktív gyermek gyógytorna a javaslatom. Kovács Andrea gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

21. kérdés

Veronika
18:41:05
2016-03-17
Kedves Andrea!

A kislányom 8 és fél hónapos, és eddig minden rendben volt a mozgásfejlődésével. Időben és szépen tartotta a fejét, időben átfordult, és a mai napig szépen forgolódik mindkét irányba, evés közben szépen meül az etetőszékben. A kúszás nem akaródzik neki menni, egyhelyben forog (kb 45 fokot), illetve ha ösztönzésként elé teszek játékot, nyújtózik érte, de a térde hajlítása helyett megfeszíti a lábát, és próbál elrugaszkodni. Ha odateszem a kezemet, akkor attól elrugaszkodik, de nyújtott lábbal, nagy ritkán hajlítja csak. Így tudunk haladni 20-30 cm-t. Aggódom hogy le vagyunk maradva, a védőnő és a háziorvos igazán adott tanácsot. Forduljunk szakemberhez? Előre is köszönöm a válaszát, Veronika
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-04-19 13:36:04

Láb feszítés...

Kedves Veronika A láb feszítés mértéke sokféle lehet... Leírása szerint nem lehet nagy gond de hasznos lenne ha gyógytornász ellátná Önöket gyakorlatokkal. Látatlanban a hason biciklizés javasolnám napi 3 x 20 db A baba hason fekszik és ütemesen behajlítjuk egyik majd másik lábát, térdét vigyük magasra a dereka vonaláig. Kovács Andrea gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

22. kérdés

PiroskaNagyi
15:28:41
2016-02-24
Kedves Andrea! Mikor a jelenleg 13 hónapos fiú unokám kúszni kezdett, már érződött, hogy a jobb lábát gyengébben használja, azaz kevésbé húzza fel, mint a balt. Mióta egyedül felül, gyakran ül rá a "reflexszerűen" ül rá a térdben behajlított jobb lábára. Már 11 hónaposan igyekezett felállni, és ma már időnként egész sok lépést tesz egyedül, de megmaradt ez a szokása (azaz pihenésképpen ráül a térdben behajlított jobb lábára). Kérdésem, hogy jelezhet-e (vagy esetleg okozhat-e) ez a szokás valamilyen izomgyengeséget, amit feltétlenül meg kellene mutatni gyógytornásznak. Köszönettel
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-03-01 21:04:15

Kedves Piroska!

Az egyoldalas használat, terhelés hosszútávon semmiképp nem hasznos... Sajnos sok apróságot okozhat pl: gerincferdülés, ízületi fájdalmakat és akár kopást is a későbbiekben. A használat és a terhelés helyességéért keressenek fel egy gyógytornászt, hogy ne váljon megszokássá a lehet nem is túl nagy probléma. Kovács Andrea Gyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

23. kérdés

szilke87
11:59:33
2016-02-20
Kedves Andrea!
Kisfiam 40.hétre született 3430 gramm és 54 cm rel. Most 5 és fél hónapos,8220 gramm. Nagyon korán forgott,kúszott,. Jelenleg mászik,és stabilan ül. Nem ültettük soha,de egész nap játszik,szeret a járókába lenni. Ma amíg kiszaladtam,felállt a járókába kapaszkodva. Kicsitaggódok,próbálom az állást visszafogni,kapott játszószőnyeget,amennyit tudok inkább ott vagyok vele.

Kell aggódnom hogy ilyen gyors? Erős fizikumú baba. Esetleg érdemes valamilyen vizsgálatra elvinnem?
Előre is köszönöm
Szilvia
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-02-21 12:50:36

Túl gyors mozgás fejlődés?

Önmagában az azért nem kórós ha nagyon gyors a mozgásfejlődése....de azért e miatt kimaradhatnak más dolgok. Még jó lenne ha sokat kúszna és keveset állna.... Megmutathatja egy gyermek gyógytornásznak hogy ellása Önöket pár egyénre szabott gyógytorna gyakorlattal. Próbáljanak inkább a szőnyegen lenni mint a járókában, mert az már önmagában is felállásra készteti a babát. Kovács Andrea gyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

24. kérdés

Makoka
16:18:21
2016-01-15
Kedves Andrea!

Hat hónapos kislányom mozgásfejlődésevel kapcsolatban kerdeznek. Hason nagyon sokáig nem szeretett, de azért folyamatosan fektettük hasra. Most ott tartunk, hogy nagyon ritkán hasról hátra fordul, fordítva még nem aikerült neki. Hason fekvésben gyakran repülőzik, de ha akarja nyújtott karral támaszkodik. Igazán nem forog visszíntesen a hasa körül sem. A fejét pedig nem teszi le hason, pedig szépen forgatja egyébként minden irányban. Emellett nagyon nem szeret hintázni, vagy ha karban "lóbáljuk", megijed, kifejezetten fél. Valahogy úgy érzem az egyensúlyérzéke nem elég fejlett, es a fordulásban is ez zavarja. Nem tudom, hogy fontos-e, de háton fekve sokat dobálja a popsiját. A kérdesem az lenne, hogy ezek normális mozgások-e a korában, vagy van okom aggódni? Válaszát előre is köszönöm.
Üdv,
Kornélia
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-01-18 08:34:13

Nem szeret hintázni....

Kedves Kornélia! Az hogy miért fél egyes mozgásoktól a baba azt nem tudom .... Ilyenkor a taktika az hogy figyelni hogy pontosan melyik az a mozgás, milyen körülmény között stb. A hason fej letevést és a forgást tanácsos lenne gyakorolni naponta párszor. Nem tudom milyen hintában próbálkoztak .....a legjobb az egy kötélen logó babahinta amiben fekszik a a gyermek. Nagyon rendszeres, fokozatosan növekvő ingerekkel meg kell szerettetni vagy legalább szoktatni a gyereket. Ha ez nem sikerül egyedül...keressen fel egy szakembert. Aggódni nem kell de foglalkozni vele igen. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

25. kérdés

Julcsi85
14:32:49
2016-01-06
Kedves Andrea!

A kislányom november 12-én született, 39. hétre. Most csütörtökön leszünk 8 hetesek. Kb. 1-2 hete észrevettük, hogy háton fekve, illetve a kezünkbe is megfeszíti magát hátra (olyan mintha a feje lába lógna), a fejét oldalra dönti közbe. Sokszor csinálja etetés közben is. Nem tudom mi lehet a probléma, gond-e ez? Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-01-18 08:23:27

Feszítés...

Kedves Anyuka! Feszítést a baba sokféle okból végezhet.....ezt látni kéne. Az aszimmetrikus mindig egyirányú tartás startból nem lehet túl jó. A hátrafeszítést próbálják enyhíteni hintáztatással, kötélen logó babahintában ..... Keressenek fel egy szakembert (gyógytornászt) aki megmutatja a helyes fogási, tartási helyzeteket feszítős esetben..... Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

26. kérdés

jadran0810
19:04:39
2016-01-04
Kedves Andrea!Kislányom december 25.-én volt fél éves.9800gramm és 68 cm.az a problémàm,hogy nem igazán akar mozogni!hasról hátra fordul,illetve tud csak nem sokszor csinálja,hátról hasra viszont még nem láttam.amikor felültetem szépen megtartja magát és sokáig.aggódom h nem fejlődik rendesen.mit tanácsol?köszönöm válaszát
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-01-05 20:04:39

Hátról hasra...

Kedves Anyuka! A baba súlyát látva nem lehet egy ropi alkat, ez önmagában nem akadály de nem is előny a mozgásnál... Ültetni még nem ültetném, mert nem fogja motiválni a forgás kúszás...és nem helyes ha hamarabb ültetjük mint ahogy Ő feltud ülni. A hátról hasra forgást gyakorolgassa naponta 10x egyik majd 10x másik oldalara, a helyes technikát jó lenne ha gyógytornász mutatná meg. Kovács Andrea a Mackórendelő vezető gyógytornásza www.mackorendelo.hu

 

27. kérdés

Bettibaba13
17:17:54
2015-12-15
Kedves Andrea! Kisfiam 33.hétre született. Szépen fejlődik. Jelenleg 22. hetes és négy napja ha az etető székben vagy pihenőszékében hátra dölve ül a fejét baloldalra ferdén tartja. Sokat játszik hason fekve akkor egyenesen tartja illetve forgatja szépen a fejét. Mitől lehet ez? Mit javasol? Válaszát elöre is köszönöm!!!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2016-01-05 19:54:22

Fej döntés...

Kedves Anyuka! Valószínű van egy kis eltérés a baba két oldala között. Ha a 22 hét nem a korrigált életkora akkor nem biztos hogy jó ötlet az etetőszék....amíg magától nem ül. Ülésben megváltozik az alátámasztási felület , az egyensúlyozás....stb és így itt jobban látszik a kis eltérés a két oldal között. Mutassa meg egy gyógytornásznak hogy ellássák otthoni gyakorlatokkal ha szükség van vagy megnyugtassa hogy nincs gond. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

28. kérdés

réka
13:57:38
2015-11-15
a lányom 5 éves nagyon sokat lábujjhegyen megy alábon deformitás nem észlelhető milyen gyakorlatokkal segíthetek,hogy többször rálépjen a sarkára?
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-11-15 15:22:30

lábújjhegyen

Kedves Réka! Az lenne a legjobb ha gyógytornász egyénileg adna gyógytorna feladatokat a kislánynak. Az hogy most kezdett el lábujjhegyezni vagy mindig is sokat járt lábujjhegyen, az nem derült ki mint ahogy az sem hogy milyen magasan van a sarok a talajtól...stb. Így látatlanban azt tudom javasolni, hogy: - masszírozza meg gyengéden a talpát - állítsa egy 1 cm vastag puha fedelű könyvre úgy hogy csak az elő lába legyen rajta álljanak 1 percig - a könyvön állva végezzenek 5 gugolást Használhatnak kinesio tapinget a siker érdekében. Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

29. kérdés

zsuzska
15:05:38
2015-11-08
Kedves Andrea! Kisfiam 35. hétre született, most 13 hónapos. Két hónapos kora óta hordjuk először csak babamasszázsra, később tornára. Rendszeresen ellenőrzi neurológus, aki szerint minden rendben van korának megfelelően fejlődik. 10 hónaposan kezdett el kúszni, de úgy, hogy elkezdtük a torna mellett Dévény-tornára is hordani a védőnő javaslatára, ahol megállapították, hogy hipotón. Most ott tartunk, hogy emeli a fenekét, kitolja a karját, de a kettőt együtt nem köti össze. Ha valamibe bele tud kapaszkodni felhúzza magát térdelő állásba, onnan pedig le tud ülni. Kérdésem az lenne, hogy jó úton haladunk e, vagy érdemes lenne más szakembernek is megmutatni illetve összefügghet e a mogzásfejlődése azzal, hogy volt olyan hónap mikor öt cm-t nőtt, 50 cm-vel született és most 13 hónaposan 84 cm. Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-11-09 22:30:28

Mozgásfejlődés ...

Kedves Zsuzska! Mit ahogy írta lassan de haladnak.... Ha járnak heti egyszer Dévény kezelésre és heti egyszer gyógytornára és otthon gyakorolják naponta a kapottakat akkor minden rendben. Ha eltelik 1 hónap és haladtak sokat akkor keressenek más szakembert, de addig szorgoskodjanak... Kiegészítésként lehet alkalmazni a kinesio tapinget és a szenzorors tornát amit lehet alkalmaz is a gyógytornászuk. Egy nagyobb súlygyarapodással vagy hossznövekedésnél megbomolhat megrekedhet a "mozgástudás" még akár kamasz korban is. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

30. kérdés

vibetti
16:59:54
2015-10-31
Kedves Andrea!
Olyan kérdéssel fordlok Önhöz,hogy 6 hetes kisfiamnál azt vettem észre,hogy sokszor hátra feszíti magát,nyaka lábai megfeszülnek,nem csak ha sír,hanem amikor pl.,kiveszem a kiságyból.Jelenthet ez nagyobb problémát?
Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

31. kérdés

vibetti
16:57:49
2015-10-31
Kedves Andrea!
Olyan kérdéssel fordlok Önhöz,hogy 6 hetes kisfiamnál azt vettem észre,hogy sokszor hátra feszíti magát,nyaka lábai megfeszülnek,nem csak ha sír,hanem amikor pl.,kiveszem a kiságyból.Jelenthet ez nagyobb problémát?
Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-11-03 11:09:45

Hátrafeszítés....

Kedves Betti Hátrafeszíteni minden kisbaba szokott. A körülmények a mérték az nem mindegy. Igen sajnos jelenhet problémát ami szintén különböző mértékű lehet. Keressen fel egy neurológus vagy gyógytornászt. Kérjenek házi feladatokat a feszítés leépítésére ha szükséges. Javasolt lehet ha egy baba hintába (köteles, vászon) jó gombóc helyzetbe hintáztatjuk a babát lassú ritmusban. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

32. kérdés

Bobita
14:02:54
2015-10-27
Kedves Andrea!

Hány éves kortól ajánlott a trambulin használata? Két éves lányomnak nem árt, ha ugrál benne?

Köszönettel,
Ági
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-10-27 14:42:10

Trambulin....

Kedves Ági! Pontosan nem tudom megmondani, ezt meg kéne nézni a trambulinok használati útmutatásán.... hogy a gyártók milyen kortól ajánlják. (ha megtalálta nekem is elküldheti...köszönöm) Szerintem az hogy egy héten 2-3x ugrál 5 percet az belefér.... Nehéz .... hisz nem ismerem a gyerek ízületeit, egyensúlyát, félelem érzetét.....stb. Napi hosszabb ugrálás inkább 3 éves kortól ajánlott, mikor már kialakult egy jobb egyensúlyérzet, talpboltozat.... Tehát módjával, felügyelettel.....fekve, ülve állva.... Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

33. kérdés

florian.maria
12:24:56
2015-10-20
T. Kovács Andrea!
Féléves unokám gerincét háromnapos autós úton, autós ülésben nem veszélyeztetik-e a szülei? Most 4 hónapos, karácsonyra tervezik az utat. Korához képest nagy csecsemő, de még meg sem fordult. Nehezen képzelem el, hogy két hónap múlva ülni, ráadásul ilyen hosszan ülni tud. Előre is köszönöm a válaszát. Tsztelettel: Hofer Tamásné
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-10-20 14:41:26

Baba gerinc...

Kedves Hofer Tamásné... Röviden a válasz az hogy nem lesz kényelmes de nem lesz gond. Az autós ülésben nem függőlegesen hanem kb 45 szögben vannak a babák így nem terhelődik a gerinc. A 3 nap tényleg nem kevés még felnőttnek se, de sok pihenővel megoldják. A autós hordozót lehet még egy kicsit úgy helyezni hogy jobban vízszintesen legyen a baba...... Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

34. kérdés

A.Adrienn
21:13:47
2015-10-16
Kedves Andrea!

Kisfiam 14 hónapos, 2 hónapja stabilan jár, szinte szaladgál is már. 4 napja reggel úgy ébredt, hogy nem bír felállni minden előzmény, sérülés, külsérelmi nyom nélkül. Beazonosíthatóan az egyik lába volt érzékeny, sírdogálva állt fel, lépegetett, majd leült. Háziorvos vizsgálta, semmilyen elváltozást nem talált, kissé kötöttebb csípőt érzékelt, de szerinte nem lehetett ettől a jelenség. Javaslatára 2 napig fájdalomcsillapító szirupot kapott, amitől azonnal elmúlt a tünet. Álláspontja szerint vírus is okozhatta. Sajnos 2 nap után kis mértékben, főleg reggel ébredés után, kicsit imbolyog, nehezebben áll fel, aztán mikor belendül, már minden a régi. Közérzete továbbra is és végig vidám, nyugodt.
Mi okozhatja, okozhatta ezt? Szükséges további kivizsgálás?

Válaszát nagyon köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-10-20 14:48:13

Láb fájás vírustól....

Kedves Adrienn! Én is lehetségesnek találom hogy vírus okozta......gyengeség, enyhe fájdalom, zsibbadás.....volt. Volt már hasonló tünetekkel gyerekem.... elmúlt párhét teljesen és visszaerősödött. Valószínű még emlékszik is rá egy kicsit...arra a furcsa érzésre és kíméli. Hogy hova menjenek további vizsgálatra, azt kérdezzék a gyerekorvost. Talán egy vérvétel érdemes. Kovács Andrea gyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

35. kérdés

Rita
15:47:19
2015-10-07
Kedves Andrea ! A kislányom 5 és fél hónapos de nem akar megfordulni se a hasáról a hátára sem vissza. Nem látok rajta semmi jelét, hogy meg akarna fordulni. Amúgy minden más jellemző rá mint a hasonló korú babáknál van. Kezdek aggódni. Köszönöm a válaszát
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-10-20 14:58:53

Forgások....

Kedves Rita! Hát igen 6 hónaposan lassan kéne fordulni... Legyenek sokat hason. Tegyen az oldalára a babát és játszanak ott 1-2 percet majd hagyja elbillenni valamerre. Végezzenek szenzoros gyakorlatokat nagy labdával (gyakorlatsort talál a Mackórendelő webáruházban) Ha nem haladnak keressen fel egy gyógytornászt. Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

36. kérdés

Vali
09:48:49
2015-10-03
Kedves Andrea!Az én kisfiam 4,5 hónapos és már 4 hónaposan megfordult a hátáról a hasára.A problémám az hogy eddig nem repülőzött most talán egy hete kezdte el.Amikor megfordul tartja magát egy ideig de aztán szétcsúszik a keze és repülőzik.Teljesen kétségbe vagyok esve mert azt olvastam hogy az nem jó.Mit tegyek?Vigyem gyógytornászhoz?Várjak még vele?Azt is olvastam hogy a karját kellene erősíteni.Válaszát előre is köszönöm:Üdvözlettel Vali.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-10-20 15:20:18

Repülőzés...

Kedves Vali! Az hogy egy bab repülőzik 4-5 hónapos korban az normális. Azt hogy ezt mikor és mennyi ideig csinálja az már döntő hogy ez rossz vagy jó.... Ha játszik hason és fordul minden irányba akkor nincs gond. Ha sokat repül és ez akadályozza a forgásba akkor forduljon gyógytornászhoz. Kovács Andrea gyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

37. kérdés

nikamici
16:58:20
2015-08-13
Kedves Andrea!
Most lesz kisfiam 8 hónapos. Kezdetben kötött csípő miatt terpeszpelenkát hordott és tornáztattuk. A kontrollvizsgálaton azt mondták rendben van.
4,5 hósan fordult hasról hátra, majd fél évesen vissza. Hason alszik, szeret is hason játszani. A problémám az lenne, hogy kezdetben, kb,. fél évesen körbe kúszta a játszószőnyeget. Most azonban semmi. Ha letesszük hasra se nem forog hogy elérje a játékokat, sem nem halad semerre.
Inkább megfeszíti magát,erőlködik, nyög. Sokat repülőzik, de ki is nyomja magát. De ez a repülőzés aggaszt.
A másik aggályom, hogy van rugós hintája és azt vettem észre hogy a jobb lábát kevesebbet használja, gyakran azon a lábán összehúzza az ujjacskáit.
Szoktam tornáztatni, hogy görgetem a földön, de néha annyira feszíti magát, hogy a lábát nem bírom behajlítani. Ilyenkor keservesen sír, és ellenáll. Máskor viszont szépen hagyja magát.
Ülni nem tud, eldől. Pár pillanatig megül, de nem erőltetem. Etetőszékben vagy a kezünkbe kapaszkodva felhúzza magát.
Kellene aggódnom? Miért nem forog magától ha már tudna? Egyébként 8 hónaposan 9700 gr és 75 cm.
Köszönöm válaszát.
Andrea
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-08-13 18:15:11

Feszesség?

Kedves Andrea! Hát elég furcsa amit leír. Szerintem forduljanak gyógytornászhoz hogy kapjanak otthoni házi feladatokat, forgáshoz, kúszáshoz és lassan mászáshoz és üléshez. A rúgós hintát ne használják úgy hogy leérjen a lába! Hintázzanak benne de úgy hogy a talpa ne érjen le (állítsák rövidebbre). Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

38. kérdés

lakisoli
13:38:15
2015-08-07
Üdvozlom! Tanácsát szeretném kérni, kisfiam 7 hónapos, 6.honap végén elkezdett kuszni, 3 hete intenziven gyakorolja is, viszont csak az egyik
(jobb) oladlán huzza magát. nem váltott karrak és lábbal kuszik. Hason fekve mind két karjával nyul a jatekert. Mit javasol, tanácsol, vigyem orvoshoz?
)
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-08-07 15:30:08

Fél oldalas kúszás...

Kedves Anyuka! Valószinű egyik oldala erősebb vagy pont gyegébb...ezt látni kell. Próbálja kúsztatni azzal a lábával aamelyiket nem használja. Forduljon gyógytornászhoz mozgásvizsgálatért és otthoni gyakorlatokért. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

39. kérdés

glori11
22:13:21
2015-07-24
Üdvözlöm Andrea! Olyan panasszal fordulok önhöz hogy 2 hónapos kislányom nem megfelően tartja a fejét, ami azt jelenti,hogy balra nem nagyon szereti fordítani a fejét sem alváskor sem kézben ill.hasra fordítva úgy emeli fel a fejét hogy jobbra néz és amíg feltudja emelni. Balra egyáltalán nem fordítja és egyenesen sem tartja hason fekve. Mint kiderűlt a csukjás izmánál bal oldalon egy megközelítőleg diónyi nagyságú gombóc vagy csomó van. A házi orvosunk azt mondta hogy nincs ferde nyak betegsége tapintás után. Most maszírozgatom neki egy kis baba torna mellett ma kezdtem el de nagyon kíváncsi lennék a szakmai véleményére. Köszönöm előre is a segítségét. Tisztelettel: Gémes Glória
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-08-07 15:26:17

Csomó....

Kedves Glória! A csomót ki kell dolgozni a szövetekből...fel kell oldani. Forduljon gyógytornászhoz szakmai segítségért és gyakoroljon otthon szorgalmasan. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

40. kérdés

kgina85
12:55:30
2015-06-28
Kedves Andrea!
Az alábbi kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni:
Kislányom 2 hónapos múlt és eddig nem altattuk hason. Kb egy hete rájöttünk, hogy hason jobbat, nagyobbat alszik ezért nappal úgy altatom. A napokban azonban rájöttem, hogy mindig egy irányba -jobbra- teszi le a kis fejecskéjét. Ezután nagyon figyelni kezdtem és észrevettem, hogy hason fektetve sem hajlandó balra nézni. Nagyon ügyes, érdeklődő kislány egyébként. Hason kb középig forditja a fejét. .. pedig próbáljuk felkelteni a figyelmét. Azóta gyakrabban fektetem hasra illetve ha a vállamra veszem azt is most már a jobb vallamra, hogy ösztönözzem a balra nézést. Egyéb pozíciókban mindenfelé forgatja a fejét, talán ezért nem vettem észre eddig ezt.
Nappal pedig próbálom minél többször magamon altatni úgy hogy balra forditsa. Oda tudja forditani de nem szereti valamiért. Ma a mellkasomon is mikor altattam... számtalanszor próbálta áttenni jobbra. Ha a kisagyban alszik akkor nem tudom megforditani... persze szépen próbálom csak.
Amiatt lehet vajon hogy sokat volt a bal vállamon eddig és ott ugye jobbra nézelődött vagy más oka lehet? Pár nap múlva megyünk oltásra és majd mondom a doktornőnek de addig is kíváncsi lennék a véleményére. Nem szeretném, hogy eldeformalodjon a buksija vagy hogy a nyakizma úgyhogy nagyon figyelem azóta.
Várom mielőbbi válaszát.
Üdv
Regina
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-08-07 15:09:47

Fej fordítás...

Kedves Regina Azta gondolom azóta szakemberhez fordult és megoldodott vagy jobb a helyzet. Igen afej eldeformálódhat...erre jó a Lyukas párna és Mackópárna. Gyógytornáztatni is szükség lehet...és ellentétes helyzetbe tenni is. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

41. kérdés

monanya
11:39:19
2015-06-20
Kedves Andrea! Harmadik kislányunk június 4-én született programozott császármetszéssel a terhesség 38.hét + 3.napján,3350 grammal és 49 cm-rel. Anyatejes baba,jelenleg kb. 3700 gramm. (A zárójelentésen 39. hét szerepel. Az előző két szülésem is császár volt téraránytalanság, magas egyenes állás és fájásgyengeség miatt.) Az első házi gyermekorvosi vizsgálat alkalmával a doktornőnk felfigyelt rá,hogy a keresztcsont-farokcsont táján a gerinc alsó részén egy kis bemélyedés és néhány szőrszál található - ezért a sacrum ultrahang vizsgálatát javasolta,ill. koponya- és hasi ultrahangot.Ugyanakkor azt mondta,nem hinné,hogy komolyabb baj lehet,mert akkor sipoly is látszódna a mélyedésben stb. A babánál az elemi járás reflexe részben kiváltható,többnyire az egyik lábát emeli.Előfordul,hogy több lépést is tesz mindkét lábbal.A menekülési reflex és a kéz szorítási reflexe nem mindig egyértelmű.A gerincvégi kis mélyedés idővel mintha betelne,ahogy gyarapszik a kislányunk súlya, és a szőrszálak is fogynak.Orvos,védőnő 5 naposan látta utoljára a gyermekünket. Kérdezném,hogy Ön szerint valóban indokolt-e az ultrahagos vizsgálat,illetve adhatnak-e okot aggodalomra a fenti tünetek?Esetleg a terminus előtti születés,ill. a császármetszés befolyásolhatja-e mindezeket és lehet-e szó megkésett fejlődésről? Válaszát tisztelettel előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-06-22 08:59:54

Keresztcsont - farokcsont...

Kedves Anyuka! Gyermek gyógytornászként nem kompetenciám hogy eldöntsem hogy szükség van-e ultrahangra..... Megkésett fejlődésről mindig lehet szó akár egy időben született babánál is..... A leírtak alapján nem gondolom hogy gond van a gerinc záródással de egy ultrahang vizsgálatnem káros és nem fájdalmas.....tehát ha javasolták elmennék. Mozgásfejlődését megnézetheti egy gyermekgyógytornásszal 3 hónapos kor körül vagy ha furcsát lát akkor hamarabb. Kovács Andrea gyermekgyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

42. kérdés

oszi80
12:17:36
2015-06-04
Kedves Andrea!

Azt szeretném kérdezni, ön szerint mi lehet az oka , hogy a most másfél éves kislányom nem szeret mezitláb lenni , olyan mintha félne ha így van. Behúzza a kis ujjacskáit , és megpróbál a sarkain járni ,közben sír ,nyafog és olyan mintha félelem(nem túl erős) lenne a szemeiben.Ha ráadjuk a szandiát vagy cipőjét vagy csak a zokniját mindez megszűnik.
Igaz,korábban szinte mindig volt valami a lábán,nem sokat volt mezitláb.
Mit tudnánk tenni?
Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

43. kérdés

oszi80
12:07:02
2015-06-04
Kedves Andrea!

Azt szeretném kérdezni, ön szerint mi lehet az oka , hogy a most másfél éves kislányom nem szeret mezitláb lenni , olyan mintha félne ha így van. Behúzza a kis ujjacskáit , és megpróbál a sarkain járni ,közben sír ,nyafog és olyan mintha félelem(nem túl erős) lenne a szemeiben.Ha ráadjuk a szandiát vagy cipőjét vagy csak a zokniját mindez megszűnik.
Igaz,korábban szinte mindig volt valami a lábán,nem sokat volt mezitláb.
Mit tudnánk tenni?
Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-06-04 12:31:52

Mezítláb

Kedves Tamás! Az okát nem tudom..... Próbálkozhatnak masszírozgatni valami nagyon puha anyagokkal aztán fokozatosan keményíteni, érdesíteni.....és aztán szőnyegen mezítláb járni majd erősebb felületeken. Hozzá fog szokni... Kovács Andrea gyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

44. kérdés

oszi80
11:51:34
2015-06-04
Kedves Andrea!

Azt szeretném kérdezni, ön szerint mi lehet az oka , hogy a most másfél éves kislányom nem szeret mezitláb lenni , olyan mintha félne ha így van. Behúzza a kis ujjacskáit , és megpróbál a sarkain járni ,közben sír ,nyafog és olyan mintha félelem(nem túl erős) lenne a szemeiben.Ha ráadjuk a szandiát vagy cipőjét vagy csak a zokniját mindez megszűnik.
Igaz,korábban szinte mindig volt valami a lábán,nem sokat volt mezitláb.
Mit tudnánk tenni?
Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

45. kérdés

ivcsi79
22:09:52
2015-05-27
Kedves Andrea!
Most 10 és fél hónapos kislányom ülve mászik. Tudna rendesen is mászni de így gyorsabban halad ezért szerintem ezzel nem próbálkozik. Ügyesen feláll magától és le is tud ülni. Szeretném kérdezni hogy árt e ez a mozgásfejlődésének illetve lehet e ebből később valami problémája.
Köszönöm válaszát.
Szabóné Baranyai Éva
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-29 10:30:13

Ülve közlekedés...

Kedves Éva! Hát hasznosabb lenne azért ha négykézláb mászna.... Valamiért a négykézláb mászás mégsem kényelmes neki ,ezt kell kideríteni egy gyógytornásszal. Próbálkozzon a bokáját fogva mászni a lakásban napi 3x3 métert. Kérjenek otthoni gyógytorna gyakorlatokat és szenzoros feladatsort egy gyermekekkel foglakozó gyógytornásztól. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

46. kérdés

andi69
21:54:46
2015-05-26
kedves Andrea!
Bár nagyi vagyok én nevelem a kicsit én vagyok a gyámja.Natikám kb 27 hétre 1300gr 39 cm el született atrésiával 6,5 hónap 4 műtét után hozhattuk haza. Nagyon jól összeszedte magát ügyesen forgolódik ha sikerülfelülnie szépen megül ha megtudd kapaszkodni fel is áll viszont nem mászik probálkozik de nem megy nekijelenleg arra várunk hogy valamelyik dévényeshez beférjünk itthon mivel tudnám fejleszteni a mászást ??? válaszát előre is köszönöm ja és ő 7 hónapig csak háton feküdt még most se engedik hogy hason aludjon csak nappal a kóra 11 hó korrigálva 8
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-29 10:18:26

Mászás

Kedves Nagymama! Örömmel olvasom hogy a történtekhez képest jól halad.... Mivel sok mindenen átment a baba, tanácsolom hogy gyógytornász személyesen vizsgálja meg és egyénre szabottan adjon neki gyógytorna gyakorlatokat. Addig is végezhetnek hintás vagy nagy labdás szenzoros feladatsorokat amivel a kimaradt ingereket tudják picit pótolni. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

47. kérdés

Vicagold777
21:57:05
2015-05-23
Kedves Andrea! van egy 6 hónapos pici lánykánk. Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy kb. vagy 2 hónapja vettem észre hogy hason fekve mikor támaszkodik a jobb kis csuklóját olyan furán tartja visszafele vagy kifele ,ilyen derékszög szerűségbe,Szokta normálisan tartani is de az a kevesebb.De ugyanúgy fog vele szépen ,meg hasznalja azt a kis kezét ,szorítása is erős.Már hasról hátra fordul,ill háton fekve kezd oldalra is.Nem tudom hogy kellene aggódnunk,vagy ez csak egy rossz szokás?!Válaszát előre is köszönöm,
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-29 10:12:03

Fura kéztartás...

Kedves Anyuka! A mozgásfejlődése mint írja, alakul.... A fura kéztartás nem véletlenül áll úgy , annak biztos oka van. Megijedni nem kell, de lehet egy picit gyógytornázni ,ügyesíteni kell.... Próbálja helyes helyzetbe tenni naponta 10x és ha ha nem múlik ez a kéztartás,akkor forduljon gyermek gyógytornászhoz. Kovács Andrea gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

48. kérdés

heimler
15:06:34
2015-05-18
Üdvözlöm! Kisunokám 6.5 hónapos. Még nem fordult meg,játszik , értelmes baba. Se hátról hasra ,se hasról hátra!Segítséggel könnyedén gördül.Várjunk vagy vigyük szakemberhez!? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel. Heimler Györgyi nagymama
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-21 10:15:45

Forgás....

Kedves Heimler Györgyi! Szerintem érdemes tanácsot kérni egy gyermek gyógytornásztól hogy miért nem tetszik neki a forgás..... Próbálkozhatnak hintázni, hasalni.... és lassan kúszni is. Gyakorolhatják a forgást naponta 2-3x oda vissza és folyamatosan haladással is. Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

49. kérdés

Eszter
21:56:18
2015-05-06
Kedves Andrea!
Van egy 4 hónapos kisfiam hason alszik èjszaka nappal háton amikor nem alsik általában háton fekszik szoktam hasra fektetni amig nem sír. De van hogy hasra fektetem ès ilyenkor a kezèt kezdi enni aminek hányás lesz a vège mivel mindig ki veszem a kezèt ezèrt szokott sîrni îgy nem tudom hasra tenni . mit tanácsol mit tegyek? Tudom h minden gyerek a saját tempójában csinál mindent de nem szeretnèm ha le lenne maradva mèg nem fordul át meg hátról oldalra se vagy ezt mikor kell hogy csinálja? Van már egy hat èves fiam is de már nem emlèkszek hogy őnála hogy volt. Várom válaszát .
Köszönettel: Csiszár Eszter
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-21 10:24:23

Hasalás...

Kedves Csiszár Eszter! Még nincsenek lemaradva a forgással, viszont a hasalás az már kell menjen sírás nélkül is. Próbálja különböző felületen hasaltatni a babát. keményebb, puhább, testen, nagy labdán stb Mutasson neki érdekes hangokat, színeket (fekete, fehér, piros kombinációját) és nőveleje az aktív hasalás idejét. Ha nagyon nem megy ajánlott a Mackógyógytorna Babahasaló használata. Ha nem haladnak keressenek fel egy gyógytornászt tanácsokért, otthoni gyakorlatokért. Kovács Andrea gyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

50. kérdés

mona-9
13:15:52
2015-05-06
Kedves Andrea! Kisfiam 8 hetes lesz. Nem szeret hason lenni, ettől függetlenül naponta 3-4 percre (ameddig nem sír) 3-4 alkalommal pocakra teszem napközben, illetve hason is alszik. Elég ennyi, vagy próbáljuk meg többször hasra fordítani? (A fejét forgatja hason, illetve ha jobb kedve van, akkor a fejét is emeli.) Köszönöm a választ előre is!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-21 10:30:37

Hason fekvés......

Kedves Anyuka! A hasalós "edzésterve" teljesen jó. Remélem már tudták ezt az időtartamot növelni. A Hasalásnál fontos hogy a test súlyát az alkarjára tegye.....és ne repüljön sokat.... Feküdhetnek változatos terepre: nagy labdára, apa/anya pocakjára, kemény felületre stb. Ha valami elakad,keressen fel egy szakembert. Kovács Andrea gyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

51. kérdés

mona-9
12:55:00
2015-05-06
Kedves Andrea! Kisfiam 8 hetes lesz. Nem szeret hason lenni, ettől függetlenül naponta 3-4 percre (ameddig nem sír) 3-4 alkalommal pocakra teszem napközben, illetve hason is alszik. Elég ennyi, vagy próbáljuk meg többször hasra fordítani? (A fejét forgatja hason, illetve ha jobb kedve van, akkor a fejét is emeli.) Köszönöm a választ előre is!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-21 10:35:07

Baba hasalás....

Kedves Anyuka! Teljesen jól csinálja, egyenlőre elegendő és ezt kell növelni hetente egy picit...... Fontos hogy ne repüljön hanem alkarján támaszkodjon a baba.... Ha megakad valahol a baba akkor keressenek fel egy gyógytornászt. Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

52. kérdés

lajka27
10:25:33
2015-04-24
Szép napot! Az a problémám, hogy van egy majdnem 8 hónapős kisfiam, aki még nem kúszik.a forgás is utolsó hónap végén sikerült neki.akkor elvetemült egy Dévényés szakemberhez, aki azt mondta semmi gond nincs.azóta szépen forog, bejárja így a szobát. De nem akar előre kúszni.már Felhuzza magát négykézláb, és előre hátra hintazik néha.ismét megkerestem a Dévényés szakembert e miatt, de megint azt mondta hogy ő nem lát semmi problémát. Tényleg semmi nincs baj a kisfiam mozgásával? Azt mondta ez a szakember, hogy nem jelent bajt ha kihagyja a kúszást, de a mászás az fontos. Tényleg nem baj ha nem kuszik? Köszönöm a válaszát.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-21 10:41:28

Kimarad a kúszás?

Kedves Anyuka! Nincs rá nagyon pontos válasz...szakemberek is különböző nézetet vallanak.... Véleményem szerint ha mozgott eleget másként, gyakoroltattunk a kúszást és szenzoros tornával pótolva vannak az ingerek akkor óriási gond nem lehet, de mindenképpen törekednék rá hogy megtanulja ...... ha csak egy kicsit is. Keressen megy egy gyógytornászt aki aktív gyógytorna gyakorlatokat és szenzoros tornát ad otthonra. (akkor is ha már mászik négykézláb) Kovács Andrea Gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

53. kérdés

Timo1976
19:08:34
2015-03-23
Kedves Andrea!

Nem javasoltak gyógytornászt csak azt mondták hogy napközben ha fent van feküdjön akkor is hason sokat.

Üdvözlettel Nagyné
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-21 10:49:38

Hason fekvés....

Kedves Nagyné! A hasalás "hogyansága" nem mindegy. Ha nem boldogulnak akkor gyakorolhatják a hasalást nagy labdán, apa anya pocakján vagy egy hasaló segítővel a Mackógyógytorna babahasalóval... Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

54. kérdés

Timo1976
17:59:55
2015-03-23
Kedves Andrea!

Ma voltunk fejlődés neurologiai vizsgálaton ahol azt mondták kicsit feszes a nyak izma a kisfiamnak ez mitől lehet?
A kisfiam 3 hónapos.Azt mondták hogy ha fent is van feküdjön hason.
Mit csináljak?

Üdvözlettel Nagyné
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-03-23 18:29:37

Feszes nyak...

Kedves Nagyné! Elég nehéz így válaszoljak.... Ha feszes a nyaka akkor lazítani, nyújtogatni, relaxálni kéne. Lehet gombóc formában egy plédben vagy bölcsőhintában hintázni, lassan. Gyógytornát nem javasoltak? Ha nem változik magától akkor keressen fel egy gyermekgyógytornászt. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

55. kérdés

pjudit
20:06:28
2015-03-15
Kedves Andrea! Kisfiam 5 hónapos lesz. Kb. 3 hónaposan fordult először a hasáról a hátára, akkor szépen támaszkodott a tenyeren kinyomva magát. Azóta azonban, mintha megállt volna a fejlődésben. Hason fekve már csak pillanatolig tolja fel a felsőtestét, nem forog, a kezével lábával kalimpál, pronálja emelgetni a csipőjét, de nem sikerül neki. Hátáról nem fordul még az oldalára. Csípője kicsit merev volt az ortopedus szerint, probalom tornaztatni, de nehezen megy, alig engedi, nagyon fesziti magát, ha próbálom. Nagyon nagy baba, kb. 8600g, sokat is nőtt, 3000g volt, mikor született. Kell aggódnom a mozgása vagy a csípöje miatt? Köszönöm válaszát. Judit.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-03-15 20:27:23

Csípőtorna

Kedves Judit! Aggódnia nem kell, de foglalkozni vele igen. A forgást próbálgatni kéne....ha nem megy keressen egy gyógytornászt aki megtanítja hogy hogyan. A csípőt érdemes lenne tornáztatni rendszeresen, főleg hogy az ortopéd orvos is mondta. Ajánlom a "Mackógyógytorna Babacsípőtorna" füzetecskét 12 babacsípőtorna gyakorlattal. Kovács Andrea a Mackórendelő gyógytornásza www.mackorendelo.hu

 

56. kérdés

csb1986
09:32:37
2015-03-15
Kedves Andrea!
Kislányommal 5 hónaposan kerültünk Dévényes gyógytornázhoz, mert nem akart elkezdeni forogni, feszes nyak-váll és laza végtag ízületeket állapított meg. 3alkalom után forgott hasról-hátra mindkét irányba és hátról hasra is egyszer, viszont 3 hete nem csinálja. Hátrafelé és köröket leírva kúszik, de előre felé nem megy, hiába gyakorolunk. Forgásra semmivel nem tudom motiválni, de érdeklődik a játékért csak éppen nem akar érte tenni, hogy elérje a védőnő szerint cak egyszerűen lusta. A gyógytornász pedig annyit mond mindne rendben lesz. Mennyire probléma ha a forgás kimarad neki? Köszönöm a segítségét! Csilla
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-03-15 12:53:22

Forgás

Kedves Csilla! Nem írta meg hogy most hány éves a kislánya. A levélből következtetve kb 8 hónapos lehet. A forgás tulajdonképpen nem maradt ki mert mint írta fogott majdnem minden irányban, csak keveset. Most kuszi és négykézlábra kéne állni (ha 8 hónapos). Ha nem megy mutassa meg egy gyógytornásznak, kérjenek aktív gyógytorna gyakorlatokat otthonra. Javaslok szenzoros mozgásokat (hintában, nagy labdán..) és hogy sokat legyen a talajon a baba. Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

57. kérdés

Kitti1122
19:07:26
2015-03-01
Kedves Andrea!
6 hónaposak voltunk február 22-én.
A problémám az lenne, hogy evés után ha hasra fordul a babám, akkor bukik. Csak anyatejesek vagyunk, most kezdtük a hozzátáplálást. Ha nem eszi túl magát pl. 140ml-t eszik és hasra fordul akkor is bukik. Emiatt sajnos mindig vissza kell fordítanom a hátára. De ő újra hasrafordul ês bukik, visszafordítom és ez így megy amíg meg nem unja és belerakom a hintába. Emiatt sajnos nem tud megfelelően fejlődni a mozgása. Segítségét kérném, hogyan tudom fejleszteni a bukás mellett.
Válaszát előre is köszönöm.
Kitti
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-03-02 11:31:57

Bukás...

Kedves Kitti Próbálja kb fél óráig ne hasra tenni (legyen ölbe, hintába mozgás nélkül, hordozóba....) és utána ha bukik ne törődjön vele, hacsak nem küzdenek súlygyarapodási problémával (ezt beszélje meg gyerekorvosával). Jelenleg forognia kell tudni ezt mint írja megy is és a hasalásból majd alakul a kúszás.... Kovács Andrea gyermekgyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

58. kérdés

Stelli
23:52:17
2015-02-10
Kedves Andrea! Kislányom 17 hónapos. Nagyon mozgékony,eleven baba. Eddigi fejlődésében ügyesen kúszott és mászott. Bútorok mentén és kezünket fogva lépeget. Ami aggaszt hogy egyedül csak a térdein "jár" sőtt néha szinte fut. A kérdésem az lenne hogy ez mennyire jelent problémát? Nem deformálódhat ettől a térde? Mit kéne tennünk? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-21 10:51:52

Térden járás

Kedves Anyuka! Keressenek fel egy gyógytornászt mozgásvizsgálatért és aktív gyógytorna gyakorlatokért! Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

59. kérdés

cassones
00:14:33
2015-02-08
Kedves Andrea!
2,5 éves kislányom ma kellett visszavinni ortopédiára kontrollra. Az achilles ínnal van gondunk. Dr.Nő tornát javasolt eddig, de a kislányom nem igazán engedi a tornát. Hogy lehetne kissé könnyebbé tenni neki ezt, hogy engedje, tudjunk kicsit fejlődi? Dr.Nő most megemlítette, ha nem javul a lába, akkor műtét is lehet belőle. Milyen problémákhoz vezethet, ha feszes neki az ín? Ha műtétre kerülne sor, akkor milyen következményei lehetnek annak?
Nagyon megijedtem ettől az egésztől, mert eddig fél évente kellett kontrollra mennünk, most viszont mondta, hogy előbb szeretné látni a kicsit, hogy javult-e valamit, és a műtétet is kilátásbahelyezte. Kérem, hogy szíveskedjen valami okos, jó tanácsot adni nekünk, hogy a műtétet el tudjuk kerülni.
Köszönettel: Móni
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-02-08 11:13:06

Achilles-ín

Kedves Mónika! A tüneteket nem írta de gondolom akkor lábujjhegyen jár a gyerek. Mennyire elől terhel? Hány százalékban? stb Javaslom hogy egy gyógytornásszal nézessék át, és együtt gyakoroljanak + otthonra háti feladatokat kérjenek. Lazíthatják még gyógytornász által végzett Manuálterápiával, Dévény módszerrel vagy Vojtával. Kiegészíthetik Kinezio taping kezeléssel,ami egy színes ragtapasz, ami segítheti az elülső izmok munkáját. Javasolt lehet egy jó cipő vagy akár ortézis (egy műanyag sín)...... Kovács Andrea a Mackórendelő vezető gyógytornásza www.mackorendelo.hu

 

60. kérdés

anita
09:13:25
2015-01-22
Kedves Andrea!Tegnap Írtam önnek hogy 10 hónapos kislányom még nem tud mászni és az szeretném kérdezni hogy van e valamilyen gyakorlatsor ami segíthetne ebben köszönettel Anita
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-21 10:55:49

Mászsás

Kedves Anita! Keressen fel egy gyógytornászt vizsgálatért és egyénre szabott gyógytorna feladatok összeírása és betanítása végett! Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

61. kérdés

anita
17:55:41
2015-01-21
Jó Estét Tisztelt doktornő! A gondom az lenne hogy 10 hónapos kislányom nem tud négykézláb mászni és úgy tudom már ennél többet is kéne tudnia nagyon el vagyok keseredve mit lehetne tenni?Köszönettel Anita
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-21 11:02:49

Négykézláb járás

Kedves Anita! Az lenne a legjobb ha megnézné egy gyógytornász és akkor egyénre szabott gyógytorna feladatokat tudna összeírni... Ami hasznos lehet az a négykézláb hitáztatás előre hátra, jobbra balra, és átlósan .... Szenzororos tornát is elkezdhetnek.....nagy labdával, hintával akár a Mackógyógytorna feladatsoraiból válogatva.... Kovács Andrea gyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

62. kérdés

nyusziii
13:25:09
2015-01-06
Kedves Andrea,

Ma vettem észre,hogy 5 honapos kisfiam furcsan tartja a jobb kezet: nem nyujtja ki a mutatoujjat mikor nyul valamiert. Vagy behajlitva tartja vagy rahelyezi a kozepso ujjara.Igy ezzel a kezevel ugyetlenebbul is fogja meg a dolgokat.
Ezt mi okozhatja?Mi a teendo?
Koszonettel
V.Kitti
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-21 10:57:58

Furcsa kéztartás

Kedves Kitti! Hát ezt sok minden okozhatja.... Keressenek fel egy gyermek neurológust és egy gyermek gyógytornászt. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

63. kérdés

timce84
08:55:13
2015-01-05
Kedves Andrea! Kislányom 13,5 hónapos és még nem jár önállóan, valamint kapaszkodó nélkül sem tud felállni. Eddigi mozgásfejlődése jónak volt mondtható, 6 hónaposan kúszott, 8 hónaposan feláltt, 8,5 hónaposan mászott, ült és oldalazva lépegetett a bútorok mellett. 10 hónapos elmúlt, amikor a járássegítőjét tolva szépen járt - használatát soha nem erőltettük. 11 hónaposan kezeiben játékot tartva, megfeledkezve arról, hogy nem kapaszkodik, volt hogy fél percet is állt. 1 éves kora előtt soha nem vezetgettük, kompja nem volt. Az utóbbi időben mozgásában azt vettük észre, hogy bátortalanabb lett, túlságosan óvatos, mindig kényesen figyel arra hogy kapaszkodjon valamibe, ha mi akarjuk elengedni a kezét, inkább lemegy térdre. Egyre többet igényli, hogy járjon kézenfogva, ha egy kezét fogjuk még keresi az egyensúlyát, de már szépen lépeget, ha csiőjénél, vagy hónaljában fogjuk szinte fut. Nagy esése nem volt. Dévényes gyógytornászhoz jártunk vele, mivel a válla feszes volt, de a mozgásfejlődésének ütemével probléma - ezidáig - nem volt. Az aggodalmam oka az, hogy mostanában mintha stagnálna a mozgásfejlődése, mintha bátrotalanabb lenne a járással kapcsolatban. Tudom, hogy elkésve még nincsen, mindenki türelemre int, én mégis aggódom, olyan sok ideje lépeget oldalazva, illetve kézenfogva. A dévényes gyógytornászt ismét felkerestük, de azt állapította meg, hogy mind fizikailag, mind erőnlétileg képes lenne önállóan járni, a válla még picit feszes, de ez nem kóros, nem szolgál indokul annak, hogy nem jár még egyedül. Villámgyorsan mászik, kb 1 hónapja el kezdett térden járni, eleinte oldalazva, most már előrefele is szokott "lépegetni", de általában oldalra halad. Sokat hintázik, tornáztatjuk is itthon. Kérem szíves válaszát, hogy szükséges-e más szakemberhez fordulnunk? Meddig várjunk az önálló járás beindulásával? - környezetünkben a korabeli gyerekek már mind elindultak. Válaszát előre is köszönöm. Üdv Timi
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-21 11:13:50

Járás

Kedves Timi! Az önálló járás beindulását nagyon sok tényező befolyásolja...nem vagyunk egyformák. Ha a járás 15 hónapos kor alatt indul el az teljesen normális... Hanem alakul keressenek fel egy gyógytornászt egyénre szabott aktív gyakorlatokért.... Ajánlott lehet még szenzoros gyakorlatsor végzése...hintázás, billegés stb Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

64. kérdés

Márti
18:32:30
2014-12-27
Üdvözlöm doktornő!

Nevelek egykis fiút aki 24 hétre születet csoda hogy életben maradt hála istennek, semmi baja nem volt lélegzet magátol, most egy éves volt oktoberben elég erős kis fiú csak az a baj kuszni nem akar, szeret hason lenni de tolatni tolat előre nem megyen. állni áll fel huzza magát szépen, üllni is fel ül magátol ügyesen, és félek hogy baj lesz hogy nem kuszik még beszélni is beszél már. Most tudtam meg nem rég hogy kén hordani a katona modszeres tornára, az is úgy hogy meg kaptam a nevelési jogot eddig apukája nem kért időpontott de eddig nem is tudod semmit erről, a kérdésem az lenne hogy kérjek e időpontott a gyógytornára vagy már nem kell így hogy tud állni kuszni meg szépen ülni, mert én abba bizok elkezd előre is kuszni, vagy elég egy gyogytornázjoz el vinnem??? Várom válaszát üdv: Márti
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-01-06 05:32:57

kúszás

Kedves Márti Bocsánaz a késői válaszért. A kisfiú életkorabol vonja le .. es akkoe kb mist 1 eves. Nem irta hogy a mászás megy vagy nem? A leirtak alapján a kúszás már nem biztos de a mászásnak mennie kell. Tegye négykézlábra naponta többször, hintáztassa, csalogassa. Ha nem megy forduljon gyógytornászhoz gyakorlatokért. www.mackorendelo.hu Kovács Andrea

 

65. kérdés

Rocket Queen
11:37:50
2014-12-23
Kedves Doktornő!

Az alábbi kérdésben szeretném a véleményét/tanácsát kikérni:
A 9 hónapos kislányomnál a napokban tapasztaltam először egy furcsaságot, amit nem tudok hova tenni...nem vagyok az az aggodalmaskodó típus, de ez most nem hagy nyugodni és gondoltam hátha Ön már látott/hallott/tapasztalt ilyet.
Nem is tudom, el tudom-e magyarázni normálisan, hogy érthető legyen, mire gondolok. A lányom egyik lábszárában, pontosabban a térdében és az az alatti részen néha el-elmozdul valami izom, vagy ín, vagy nem is tudom pontosan mi...először csak egyszer-egyszer tapasztaltam, de most egyre sűrűbben, mintha ugrálna a lábában valami ízület féleség... Nem olyan, mint amikor megrándul egy ideg, vagy mint amikor lüktet egy ér, hanem mintha el-elmozdulna belül valami.
Említettem már ezt a védőnőnknek, de szerinte nincs ok aggodalomra, mert mindez a korából eredő sajátosság, mivel még fejlődés alatt állnak az ízületei. Úgy veszem észre, mintha már ő "irányítaná" ezt, és ugyan nem tapasztalok a mozgásában semmi különöset, nincs eltérés a két lába között, szimmetrikusan és ügyesen csinál mindent, mégis elég ijesztő azt érezni, mintha folyton kificamodna a lába...Illetve egyre gyakrabban fordul elő, hogy ahogy így "ugráltatja" a lábát, közben nyűgösködik...nem tudom, hogy fájdalmat érez-e és azért nyűgös ilyenkor vagy fordítva inkább a nyűgössége kifejezése miatt csinálja ezt is. Nemrég kezdett el intenzíven mászni és térdelni, nem tudom, ennek lehet-e köze ehhez a jelenséghez.
Ön szerint is fölösleges túldramatizálni az ilyesmit?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-21 11:16:14

Térd

Kedves Anyuka! Látatlanban ez nagyon nehéz.... Keressenek fel egy ortopéd orvost és egy gyógytornászt Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

66. kérdés

Rocket Queen
11:30:09
2014-12-23
Kedves Doktornő!

Az alábbi kérdésben szeretném a véleményét/tanácsát kikérni:
A 9 hónapos kislányomnál a napokban tapasztaltam először egy furcsaságot, amit nem tudok hova tenni...nem vagyok az az aggodalmaskodó típus, de ez most nem hagy nyugodni és gondoltam hátha Ön már látott/hallott/tapasztalt ilyet.
Nem is tudom, el tudom-e magyarázni normálisan, hogy érthető legyen, mire gondolok. A lányom egyik lábszárában, pontosabban a térdében és az az alatti részen néha el-elmozdul valami izom, vagy ín, vagy nem is tudom pontosan mi...először csak egyszer-egyszer tapasztaltam, de most egyre sűrűbben, mintha ugrálna a lábában valami ízület féleség... Nem olyan, mint amikor megrándul egy ideg, vagy mint amikor lüktet egy ér, hanem mintha el-elmozdulna belül valami.
Említettem már ezt a védőnőnknek, de szerinte nincs ok aggodalomra, mert mindez a korából eredő sajátosság, mivel még fejlődés alatt állnak az ízületei. Úgy veszem észre, mintha már ő "irányítaná" ezt, és ugyan nem tapasztalok a mozgásában semmi különöset, nincs eltérés a két lába között, szimmetrikusan és ügyesen csinál mindent, mégis elég ijesztő azt érezni, mintha folyton kificamodna a lába...Illetve egyre gyakrabban fordul elő, hogy ahogy így "ugráltatja" a lábát, közben nyűgösködik...nem tudom, hogy fájdalmat érez-e és azért nyűgös ilyenkor vagy fordítva inkább a nyűgössége kifejezése miatt csinálja ezt is. Nemrég kezdett el intenzíven mászni és térdelni, nem tudom, ennek lehet-e köze ehhez a jelenséghez.
Ön szerint is fölösleges túldramatizálni az ilyesmit?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2015-05-21 11:18:32

Pattogó térd

Kedves Anyuka! Lehet hogy semmi ok az aggodalomra, de ha továbbra is fennáll a probléma, azért nézesse meg szakemberrel. (ortopéd orvos, gyógytornász) Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

67. kérdés

LILLAM
13:54:14
2014-12-18
Tisztelt Andrea!

Véleményét szeretném kérni:
Kisfiam 6 hónapos. Néhány hete négykézlábra állt, és ebben a pózban hintázott előre-hátra. (A kúszás kimaradt.) Jelenleg ebből a pózból elkezdett egy fura mászásféleséget: ellöki magát a négykézláb helyzetből, de nem lépeget a kezével, hanem hasra érkezik. Aztán megint négykézlábra áll, löki magát, és hasra érkezik. Azt is megfigyeltem, hogy főleg csak a bal lábával löki magát. Várható, hogy ebből még rendes mászás lesz? Vagy forduljunk már most szakemberhez? Hogyan ösztönözhetném őt, hogy a kezével lépegessen mászás közben?

Köszönettel: Lilla
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-12-18 14:25:51

Fura mászás?

Kedves Anyuka! Hááát kúszás már lehet nem lesz de a mászás mindenképp jó lenne hanem lenne aszimmetrikus. Most valószínű már senki nem dolgozik....ünnepek révén, de ha januárban is azt látja hogy féloldalasan közlekedik akkor forduljon gyógytornászhoz. Próbálgathatja négykézláb helyzetben jobbra balra döntögetni finoman, hogy terheljen mindkét oldalara, egy két mondóka erejéig. Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

68. kérdés

Sz-SzAndrea
10:52:01
2014-12-16
Kedves Andrea!
Iker babáim jövő héten töltik első születésnapjukat. A lány szépen ül, mászik kapaszkodva sétál, a fiú is gyorsan és ügyesen mászik, térdelve áll, azonban ha nagy ritkán a kiságyában feláll, akkor a lábfején áll, és inkább karból húzza fel magát. (Ezt lassan 1 hónapja csinálja) Ha próbálnám megmutatni neki, hogy kellene állni, úgy húzza fel a lábát, mintha sütné a talaj. Ülni pedig mindig térden állásból csak leteszi a fenekét, ha nyújtva van ülés közben a lába nem tud ebből a pózból tovább menni, és sír... Tanácsolták, hogy vegyek cipőt, mert valószínűleg laza a bokája.. Önnek lenne esetleg valami egyéb ötlete? Mutassam meg gyógytornásznak, orvosnak? Eddig nem erőltettem az ülást, állást stb.. nincs bébikomp..
Válaszát előre is köszönöm!
Andrea
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-12-17 20:26:06

Lábújhegyen állás

Kedves Andrea! Szerintem mutassa meg gyógytornásznak. Próbálhatja talpra tenni, letolni a sarkát és ott tartani rövid időre. De ahogy írja szerintem feltétlen szükség lesz gyógytorna feladatok gyakorlására. Kovács Andrea

 

69. kérdés

timce84
09:41:19
2014-12-15
Kedves Andrea! Ne haragudjon, ha ismételten küldöm el Önnek a kérdésem, sajnos a rendszer nem jelzi, hogy elküldte volna azt. Kislányom a napokban töltötte be a 13. hónapot és még nem jár önállóan, valamint kapaszkodó nélkül sem tud felállni. Eddigi mozgásfejlődése jónak volt mondtható, 6 hónaposan kúszott, 8 hónaposan feláltt, 8,5 hónaposan mászott, ült és oldalazva lépegetett a bútorok mellett. 10 hónapos elmúlt, amikor a járássegítőjét tolva szépen járt - használatát soha nem erőltettük. 11 hónaposan kezeiben játékot tartva, megfeledkezve arról, hogy nem kapaszkodik, volt hogy fél percet is állt. 1 éves kora előtt soha nem vezetgettük, kompja nem volt. Az utóbbi időben mozgásában azt vettük észre, hogy bátortalanabb lett, túlságosan óvatos, mindig kényesen figyel arra hogy kapaszkodjon valamibe, ha mi akarjuk elengedni a kezét, inkább lemegy térdre. Egyre többet igényli, hogy járjon kézenfogva, ha egy kezét fogja még keresi az egyensúlyát, de már szépen lépeget. Nagy esése nem volt. Dévényes gyógytornászhoz jártunk vele, mivel a válla feszes volt, de a mozgásfejlődésének ütemével probléma - euidáig - nem volt. Az aggodalmam oka az, hogy mostanában mintha stagnálna a mozgásfejlődése, mintha bátrotalanabb lenne a járással kapcsolatban. Tudom, hogy elkésve még nincsen, mindenki türelemre int, én mégis aggódom, olyan sok ideje lépeget oldalazva. A dévényes gyógytornászt ismét felkerestük, de azt állapította meg, hogy mind fizikailag, mind erőnlétileg képes lenne önállóan járni, a válla még picit feszes, de ez nem kóros, nem szolgál indokul annak, hogy nem jár még egyedül. Villámgyorsan mászik, kb 3 hete el kezdett térden járni, eleinte oldalazva, most már előrefele is. Sokat hintázik, tornáztatjuk is itthon. Kérem szíves válaszát, hogy szükséges-e más szakemberhez fordulnunk? Meddig várjunk az önálló járás beindulásával? - környezetünkben a korabeli gyerekek már mind elindultak. Válaszát előre is köszönöm, és még egyszer elnézését kérem, ha ismételten tettem fel a kérdésem. Timi
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

70. kérdés

Artemisz4
14:39:14
2014-12-11
Kedves Andrea! 8 hónapos kisfiam pár nappal ezelőtt mászás közben maga alábicsaklotta a karját, ez gondolom minden babánál előfordul, bár már egy ideje ügyesebben mászott, utána nem keservesen, de nyüsszögve sirdogált, bújt hozzám és egyáltalán nem mozgatta 10 percen keresztül az egyik karját, semmivel se tudtam rávenni még fogó mozdulatra sem, 2 perc után már mosolygott, a másik akrjával játszott, de a jobbot továbbra sem használta, emelgedtem óvatosan, mozgattam vállnál, könyöknél, csuklónál, de semmi fájdalmas reakciót nem tapasztaltam, nyomkodásra sem. Külsőleg is teljesen egyformák, ugyanolyan a hőmérsékletűek is voltak a karjai. aztán ahogy letelt a 10 perc újra vígan játszott, mászott vele, mindenféle átmenet nélkül. Így utána nem annyira foglalkoztam a dologgal, de tegnap megismétlődött, ült az ölemben, aztán letettem játszani 2. lépésre maga alatt volt a karja (azt nem tudom, h most azért, mert mászás közben gyengült el neki vagy maga a mozdulat okozta), kis nyöszörgés, aztán mindtha minden a régi lett volna, kivéve, h semmifélére nem reagált a karja. Nem értem mitől lehet..meghúzódhatott? De akkor a nap többi részében is fájnia kéne, nem? Vagy megerőltette az ínszalagot, izmokat? Egész nap meg sem áll, már 6,5 hónaposan felállt és azóta is amiben csak tud felhúzza magát, leguggol, ügyesen mászik, ül, néha önállaóan is megáll. Nem erőltettem soha semmit...Van valami javaslata? Ötlete, h mitől lehet? Londonban élünk, se védőnőnk se semmink, épp gyerekorvos után kajtatunk, h ha ez nem változik elvigyük...Válaszát előre is köszönöm.

Kata
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-12-11 15:08:59

kar???

Kedves Anyuka! Amit leír nem egy szokványos dolog. Látatlanban nem tudok semmit mondani. Lehet gondolni egy szerű véletlenre oda nem figyelésre... szalag vagy izom sérülés/ gyengeség, ízületi problémákra....vagy bármi más. Javaslom keressen egy gyermekgyógytornászt/neurológust/ ortopédszakorvost/manuálterapeutát a megnyugvás kedvéért kint. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

71. kérdés

REszter83
16:54:16
2014-12-09
Kedves Andrea,
Segítségét kérném 6 hetes kislányom csípőszűrés eredményének értelmezésében. "Szabad, stabil csípők. Ortolani tünet Barlow jel negatív. L abd 70/70. Mk előláb kp állásban. Csípő UH: mko I/a." Ezekre az értékekre terpeszbetétes pelus viselése javasolt. Ezután a terpeszpelenkát több kevesebb sikerrel hordta a baba és tornáztattam amennyire engedte. Most 15 hetes és a kötött csípő meglátásom szerint nem sokat javult. Készülünk kontrollra de nagyon félek, hogy kengyelt fog kapni a pici. Kell aggódnom vagy elég lesz majd a gyógytorna?
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Eszter
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

72. kérdés

halasznetimi
13:59:22
2014-12-01
Kedves Andrea!
Van egy 5 hónapos kislányom akinél 3 héttel ezelőtt egy csípő szűrésen megállapítást nyert, hogy kengyelt kell viselnünk ugyan is az egyik lábacskája rövidebb és a csípője kötött. Becsületesen viseljük a kengyelt szinte a nap 24 órájában. De hallottam, hogy esetleg segíthet rajta méginkább ha tornáztatom. Legyen kedves tanácsot adni nekem abban, hogy milyen gyakorlatokat végezhetek vele? Szeretném ha mihamarabb rendbe jöhetne ezért is fordulok tanácsért Önhöz!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Tímea
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-12-03 21:29:53

Csípőtorna

Kedves Tímea! A kengyel viselése mellett, hasznos lehet a csípőtornával kiegészíteni. Látatlanban nagyon nehéz egyénre szabott tanácsot adni. Általános gyakorlatok a csípőterpesztés, váltott és páros lábbal, a biciklizés háton fekve...stb Fontos lenne a hasalás, a forgás tanítása mind a 4 irányba, és a kúszás alapok elkezdése.... Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

73. kérdés

Ottilia
11:58:43
2014-11-24
Kedves Andrea
Kislányom 8 es fel honapos. Sajnos nem igazan szeret hason lenni igy meg nem tud kuszni maszni. Vagyis ha jobb napja van neha akar 1-1,5 orat is elvan hason ilyenkor picit hátrafelé kúszik es a tengelye korul 360 fokban forog, de előre meg nem kúszik. Hogyan segíthetek neki hogy elsajátítsa a kuszast, maszast?
Koszonom válaszát
Üdvözlettel: Ottilia
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

74. kérdés

Gabika77
12:45:57
2014-11-16
KEDVES ANDREA!!

KISLÁNYOM 4ÉVES, SZÜLETÉSE UTÁN AGYVÉRZÉST KAPOTT SAJNOS EMIATT ÉRTELMI ILLETVE MOZGÁSSZERVI KÁROSODÁSA IS VAN. RENDSZERESEN JÁRTUNK FEJLESZTÉSEKRE, ILL DÉVÉNY TORNÁRA. A PROBLÉMA AMI MIATT IROK, HOGY A NEUROLÓGUS BAL OLDALI BÉNULÁST ÁLLAPÍTOTT MEG NÁLA,PÁR HÓNAPJA ÉSZLELTÜK, HOGY BAL LÁBA LASSAN 4CM-REL RÖVIDEBB. A DÉVÉNY TERAPEUTA AZT TANÁCSOLTA, HOGY IDŐVEL NÉZESSÜK MEG, DE ENGEM NAGYON AGGASZT. NAGYON SZERETNE JÁRNI EZ LÁTSZIK A MOZGÁSÁN, DE MIVEL BAL LÁBÁT NEM TUDJA RENDESEN LETENNI EZÉRT EZ NEM SIKERÜL NEKI. VOLTUNK A MOZGÁSVIZSGÁLÓBAN OTT ÁLLAPÍTOTTÁK MEG A 4 CM-T!!! MIT LEHET ILYENKOR TENNI? ÜDVÖZLETTEL GABI
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-11-17 08:10:14

Rövidebb láb

Kedves Gabi! Keressenek fel egy Rehabilitációs orvost aki a vizsgálat után megállapítja hogy ez egy funkcionális rövidülés vagy egy tényleges rövidülés a kislány lábán. Tanácsolhatja a gyógytorna folytatását vagy egy magasított gyógycipőt. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

75. kérdés

Pyccem
14:02:51
2014-10-23
Kedves Andrea!
Én tettem fel Önnek a 100. kérdést.
Szeretném tudatni önnel, hogy a kisfiam egyre többet és egyre nagyobb távolságokat tesz meg mászva! Mostmár rendszeresen, naponta többször is mászik és egyre ügyesebb!
Köszönöm a megnyugtató szavakat!

Üdvözlettel, Melinda
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

76. kérdés

retipipiter
16:43:11
2014-10-18
Kedves Andrea! Gyermekem 10 hónapos, még nem mászik. Kúszás már régóta megy (kb. 7 hónapos kora óta), négykézlábra is áll, de ha haladni kell, hasravágja magát, és kúszni kezd. Időben kezdett forogni és kúszni, de úgy tűnik, mintha innen nem lenne továbblépés. Időnként mintha a bal lábát kevésbé használná a kúszáshoz, máskor teljesen szabályosan kúszik. Ha felültetjük, stabilan ül, labdázni is lehet vele (dobja), nem dől el, de önállóan felülni még csak kétszer sikerült neki, azt is fekvésből oldalra fordulva, majd magát a kezével feltámasztva. Gyermekorvos megnézte, azt mondta, nem tűnik hipotónnak. Legyek türelmes? Meddig várhatunk? Esetleg tudok neki valahogy segíteni? Köszönöm.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-10-19 09:32:24

Mászás

Kedves Anyuka! Igen már mászhatna ... de legyen türelemmel. Valami miatt nem jön össze neki, azt hogy miért azt nem tudom.....főleg így távolból. Ha négykézlábra áll hintáztassa a babát előre - hátra, jobbra - balra egy egy mondóka erejéig. Négykézláb helyzetben mutasson neki érdekes játékokat amihez nyúljon... de ne adja oda. Ültetni ne ültessék, az első két próbálkozás a jó volt majd jön a többi.... Ha 2 hét múlva nem mászik forduljanak gyógytornászhoz. Kovács Andrea Mackórendelő- Mackógyógytorna gyermekrendelő www.mackorendelo.hu

 

77. kérdés

Tóth Melinda
12:49:07
2014-10-10
Kedves Andrea!
Kisfiam 34. hétre született. Október 18-án lesz 1 éves, korrigáltan 10,5 hónapos.
Szerencsére teljesen egészséges és megfelelően fejlődik. Rehabilitációra is csak kontrollra járunk, figyelemmel kísérik a fejlődését.
Jelenleg kúszik, önállóan felül, feláll, bútorba kapaszkodva lépeget, négykézláb állásból leül. A legutóbbi rehab-os kontrollon a Dr. nő azt mondta, hogy be fog indulni nála a mászás (sokat hintázik négykézláb), csak tornáztassam a kezét (talicskázással), mivel nem bírja el a súlyát (10kg és 77cm). Most ott tartunk, hogy már több alkalommal is mászott (szabályosan), de "pár lépés" mászás után visszamegy kúszásba. Leginkább akkor mászik, amikor fel akar állni egy bútornál és a kúszással elnézte a távolságot, akkor azt a pár lépést mászással teszi meg. A gyerekorvosunk azt mondta, hogy valószínűleg könnyebb neki a kúszás, mivel már azt szokta meg.
A kérdésem az lenne, hogy elég-e ennyi mászás, mármint az, hogy képes rá és tudja? Vigyem el gyógytornászhoz és egy kicsit jobban erőltessük a mászást? Vagy még mindig a súlya lehet a gond? Esetleg lehet, hogy később be fog indulni jobban a mászás?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Melinda
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-10-10 19:59:53

Mászás

Kedves Melinda! Ha ekkora súllyal tud kúszni akkor remek, gratula. Biztos nemsokára mászni fog többet is. Mászni könnyebb mint kúszni, erre rájön Ő is. Lemaradva sincs úgyhogy csak türelem. Kovács Andrea gyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

78. kérdés

KOCSISADEL
15:03:03
2014-09-20
Kedves Kovács Andrea!

Kocsis Adél, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem III. éves hallgatója vagyok. Idén TDK (Tudományos Diákköri Konferencia) dolgozatomat írom gyermeklábbelik témában.
Fel szeretnék tenni Önnek néhány kérdést, mely a dolgozatban kis interjúként szerepelne.

Kérem adja meg engedélyét, hogy megjelenítsem név szerint a dolgozatban az interjú mellett.

Köszönettel,
Kocsis Adél
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

79. kérdés

nnoemy87
15:08:36
2014-09-09
Kedves doktorno!
5 honapot toltott a kisfiam.Nagyon ugyes,mar kuszik, a kezevel huzza elore magat es a labaval segit lokni,,,,,mar nemsokara maszni is fog tudnis zerintem mert nagyon terden van a feneke meg folyton fent mind probalgassa,csak meg nem jott ra hogy a kezet is fel kel lokje,,,igy csak a konyoken van!Az a kerdesem lenne, hogy egesz aldott nap mikor le teszem jatszani folyton hason van ugy jatszik,,,,,de mikor meg unja, vagy nem tudom,,,egyszeruen gondol egyet es a kezeit is es a labait is fel emeli,,,csak hasbol tartsa magat es sokaig,,,mikor farad el leteszi par masodpercre a kezet es ujbol felveszi azt a poziciot,,,,ez problemat jelenthet vagy csak most erre jott ra es ez neki be valik?
amugy fordul hasrol hatra , hatrol hasra nincs problema,,,,,a jatszo szonyegen korbe jar,,meg el is kuszik a szoba masik felebe!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-09-09 19:37:05

Repülés

Kedves Anyuka! Ahogy írja elég ügyesen fejlődik a mozgása ha forog és kúszik és lassan mászik is 5 hónaposan. Ha hasalásnál néha repül az nem gond..... ha nem tudja letenni a kezét önállóan ebből a helyzetből vagy nagyon sokat csinálná akkor talán... De így hogy mozgásfejlődése jól halad nem hiszem hogy gond lenne. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

80. kérdés

Emma0906
21:05:56
2014-08-29
Kedves Andrea!
Koszonom szepen a valaszat!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

81. kérdés

Emma0906
22:27:51
2014-08-27
Kedves Adrea,
Kislanyom 2 het mulva 12 honapos lesz. A maszasaval kapcsolatos kerdesem lenne. 2honapja kezdett igazan maszni, mostanra nagyon magabiztosssa valt es alig erni utol mikor megindul a folyoson, meg meg all hatrafordul huncutul nevetve, hogy kovetem e, kapaszkodva fel is all es ha ket kezet fogom akkor boldogan setal. Eddig nem gondoltam, hogy problema lehet, de ugy maszik, hogy a jobb labat felhuzza talpra es a bal labat meg terden huza. Lehet ez problema? Valaszat elore is koszonom.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-08-29 20:31:58

Mászás féloldalasan...

Kedves Emma! Ha néha mászik igy akkor belefér, de ha állandóan így mászik akkor mutassa meg egy gyógytornásznak. Otthon próbálkozhat fordított lábtartásban helyezni a babát egy két percre. Kovásc Andrea www.mackorendelo.hu

 

82. kérdés

zizi1979
18:52:03
2014-08-27
Kedves Andrea!
Érdeklődnék hogy az ajtó keretre rögzíthető rugós hinta mikortól ajánlott a babáknak?
Üdvözlettel: Gizi
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-08-27 19:05:12

Rúgós Hinta

A hintát a gyártók 6 hónapos kortól ajánlják. Ha a babaügyesen forog, kúszik és erős izomzata van akkor akár 6-7 hónaposan de inkább 8 hónaposan be lehet tenni a rúgós hintába úgy hogy ne érjen le a lába talajra. Hintázni napi 2 x 5 perc elegendő ilyen korban. Hasznos szenzoros inger amit a hintától kaphat a baba. Ha lassabb a mozgásfejlődése, ha puhább az izomzata akkor inkább a bölcsőhinta típusokat ajánlom. Kovács Andrea gyógytornász Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

83. kérdés

Eifertedit
11:25:58
2014-08-27
Kedves Andrea!
Kislányom 7 hónaposés születése óta befelé áll mindkét lábfeje.
2hónaposan,4hónaposan jártam vele ortopédusnál,akkor azt mondták,hogy majd kinövi,maszírozgassam.Tegnap ismét elvittem egy ortopédushoz,ott azt mondták h majd alakul ez ha elkezd járni.Illetve tanÁcsolták h adjak rá szieszta cipőt. Ez jó ötlet?
Engem nagyon zavar a lábtartása,kislányom feláll, mászik már.De mászás közben is összeér a befele álló lábfeje,és ez mintha akadályozná is a mozgásban.Ha feláll egyik lábával tapossa a másikat.Mi a teendő?
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-08-27 11:50:40

Befelé álló lábacska

Kedves Edit! Nehéz látatlanban hogy mennyire van befordulva és milyen szituációkban fokozódik. Ha folyamatosan javul akkor jó irányban halad...... ha nem akkor tanácsom hogy keressenek egy gyermekgyógytornászt aki gyógytorna gyakorlatokat, masszírozást és kinesio taping felhelyezést mutat, betanít otthoni rendszeres végzéshez. Kovács Andrea Mackórendelő www.mackorendelo.hu

 

84. kérdés

marika
13:14:54
2014-08-15
Udvozlom Doktorno.Akislanyom most 9es fel honapos es egy hete kezdett el fordulni hatrol hasra es vissza,de azt vettem eszre,hogy csak egy iranyba tudhasra vagy hatra fordulni.Jobbra hasra es vissza,es nem maszik,kuszik.Azt szokta meg csinalni,hogy felfele vagy lefele halad de haton fekve es csak a kisagyaba.Viszon egyedul felul fekvo poziciobol.Egyik fele picit eldolve es onnan fel egyensulyozza magat.Amit most vettem eszre egy minimalisan mintha a feje kozbe kozbe balra dolne,tehat nem egyenesen van es ha a masik fele fordul olyan mintha torzsbol,legalabbis nehezebben fordul oldalra.Mi baja lehet?Amugy gagyog,tancol az egesz torzsevel ulve,integet.Nem latom,hogy barmi baja lenne de erdekelne nagyon a velemenye,hogy forduljak orvoshoz?
Valaszat elore is koszonom.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-08-16 11:55:57

Fej dőlés...

Kedves Marika! A kislány kicsit lassabban halad a mozgással az átlagnál....de ez még önmagában nem jelent semmit. A fej dőlés miatt viszont megmutatnám egy neurológusnak vagy gyógytornásznak. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

85. kérdés

picibubuka
20:03:52
2014-07-21
Üdvözlöm.A kislányom lassan 8 hónapos (igaz kora baba)és a kúszással gondban vagyunk,nem akar a hasán lenni mindjárt át is fordul a hátára.Már mindent kipróbáltunk amikor a hasán van de semmi nem jön be.Az oldalára is fordul fel is akar ülni. Köszönöm a segitséget.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-07-21 21:08:36

picibubuka

Kedves Anyuka! Nem tudom mennyivel érkezett korábban de lehet hogy korrigáltan csak 7 hónapos a baba és akkor még nincs nagyon lemaradva...... Próbálják sokat a talajra tenni, csalogatni, lábától segíteni... Így nehéz megmondani mert nem lehet látni hol van az elakadás.... Ha nagyon nem megy kérjenek gyógytornász segítséget. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

86. kérdés

Emese
19:02:30
2014-07-13
Kedves Andrea köszönöm a válaszát ,megnyugodtam.Nem emlitettem de forog hasról hátra és forditva jobbra illetve balra és a mászást is próbálgatja,igaz ez még nem megy tökéletesen de mindenhova eljut ahova akar és a tárgyakat is ügyesen teszi veszi mindkét kezével.Egyébként nagyon aktiv gyerek .Mégegyszer köszönöm a segitséget.Üdv Emese
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

87. kérdés

Emese
07:57:32
2014-07-12
Kedves Andrea,azzal a problémával fordulok önhöz hogy a 8 hónapos kislányom nem akar ülni egyedül,segitség nélkül,ha felültetem egy pár másodperc után már hason van .Az akarat megvan benne,mert látszik hogy próbálkozik felhúzni magát de egyedül még ez sem megy.Ez normális ebben a korban vagy szükség lenne valamilyen gyógytornára.Válaszát előre is köszönöm .Üdvözlettel Emese
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-07-13 12:39:08

Ülés...

Kedves Emese! Semmi gond ha még nem ül 8 hónaposan a baba...és NEM is kell ültetni. Nem írta hogy forogni, kúszni és mászni tud e? Ezek fontosabbak. Az ülés a kúszás és légykézlábazás között jelentkezik. Kovács Andrea Mackórendelő -gyermekgyógytorna- www.mackorendelo.hu

 

88. kérdés

szisszz
13:33:11
2014-07-11
Kedves Andrea!

21hónapos ikreim vannak. Egyikük kötött izomzattal született(B baba), a másik kisfiam hypoton (A baba) 30.hétre születtek. DSGM terápiában részesültek(nek) mindketten. B baba 12hónapos koráig kapta a kezelést 16hónaposan kezdett járni,de még mindig úgy megy mint egy kis "robot" nagyon sokszor elesik, felmászni sem nagyon tud kisebb játékokra a játszótéren. Valahogyan tudnék neki segíteni hogy picit "ügyesebb" legyen vagy majd idővel belejön!?
A babám még mindig nem tud járni, viszont ő nagyon ügyesen mászna mindenre fel, kisebb mászókákra csúszdára ügyesen lépcsőzik felfelé mászva és akár 2 lábon állva kapaszkodva is. Még mindig járunk DSGM-re és gyógytornára is. Van még valami amivel segíthetnék neki hogy megtanuljon járni vagy majd az idő megoldja?!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-07-11 22:34:49

ikrek

Kedves Anyuka! Lehet hogy most a gyógytornát kéne előtérbe helyezni és eredményesebb lenne mind A / B babánál. Kiegészíthetik még szenzoros tornával is. Kovács Andrea gyógytornász Mackórendelő

 

89. kérdés

estrella22
11:07:04
2014-07-09
Kedves Andrea!

3 éves kisfiam lábujjhegyen jár.
újszülött korától vittük Dévényes tornára, túl kötött volt, segített is rajta. Korán kezdett el minden mozgásformát, 1 éves kora előtt járt. Régóta lábujjhegyezik, hordtuk emiatt is dévényes tornára, nincs megrövidülve az Achilles ína, jártunk egy ideig, de nem tette le a sarkát és abbahagytuk. Voltunk azóta ortopédusnál a Budai gyermekkórházban, azt mondták szervileg rendben van a gyermek, nincs vele teendő. Most, a 3 éves státusz vizsgálaton a gyermekorvos újra a dévényes tornát javasolja, de már elég szkeptikusak vagyunk mert a járása semmit nem javult tőle. Ha rászólunk, azonnal leteszi a lábát és amíg figyel, úgy jár, inkább rossz szokásnak tűnik. Csak szupinált ciőpőt veszünk neki régóta.
Mit javasol, neurológus, másféle kezelés, milyen alternatívák lehetnek még? Tanácstalanok vagyunk, úgy érzem, már mindent megpróbáltunk.
Köszönöm
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

90. kérdés

katika83
16:44:11
2014-06-16
Kedves Andrea! A kislányom 9,5 hónapos, de még nem mászik, és nem ül fel magától! Kúszni tud(de a kezét nem jól használja, nem váltott mozgású, néha ökölben van).Mászni mászna, csak úgy látom a kezei nem engedelmeskednek. Eléggé nehezen fordult hasra. De felállni tud. Baj, hogy ezeket még nem tudja megcsinálni, illetve nem sorrendben történtek a különböző mozgásformák?Vigyem gyógytornászhoz?
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-06-16 18:36:54

gyógytorna

Kedves Anyuka! Leírása szerint a karjaival nem a megfelelő mozgást végzi a kislány. Szerintem vigye el egy gyermekgyógytornászhoz hogy a megfelelő gyógytorna gyakorlatokat gyakorolják otthon. Tenyerét próbálja nyitogatni, simogatni vele különböző felületeket. Próbáljanak talicskázni vagy csak abban a helyzetben állni stb. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

91. kérdés

csirkeee
09:56:45
2014-06-02
Kedves Andrea!Megszeretném kérdezni h. mi az oka annak hogy a 8 és fél hónapos kislányom másfél hete kezdett el kúszni de csak a jobb lábát használja,a balt csak húzza.Az ülés sem igazán megy neki,ha fel is ültetjük max. 5-10 másodpercig marad meg majd eldől oldalra v. előre és hasra fordul.Mindig a bal oldalából próbálkozik felülni,a jobb oldalából nem.Idáig minden rendben volt,amikor haza érkeztünk a korházból már akkor emelgette a fejét és meg is tudta tartani.Gyorsan megfordult minden irányba hasról is és hátról is.A pici tárgyakat is ügyesen megfogja felveszi leteszi.Ez nagy problémát jelent?Mit csináljak?Hová forduljak segítségért?Válaszát előre is köszönöm szépen.Téglásné
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-06-02 10:31:08

féloldalas kúszás

Kedves Téglásné A féloldalasságnak több oka is lehet,,,így nem lehet megmondani ...próbálják kúszatni a másik lábbal is. Ültetni még semmi képen ne ültessék, mint ahogy írta hogy eldől azt jelenti nem erős ehhez, még a törzs. Először négykézláb, majd kiülés oldalra és csak azután fog ülni. Keressenek megy egy gyermekgyógytornászt a környékükön hogy kapjanak pár gyakorlatot otthonra amivel szimmetrikusabbá segítik a mozgását. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

92. kérdés

Attix70
18:21:27
2014-05-17
Kedves Andrea !
A kisfiam majdnem 4 hónapos és hasra téve "repülőzik". Voltunk vele babaúszáson és ott is hátrafelé tarttotta a kis kezét.
Mi lehet ennek az oka ?
Köszönettel, Attila
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-05-17 21:17:48

Repülés....

Kedves Attila! Ha néha repülőzik, akkor nem probléma. Ha egyáltalán nem teszi le az alkarját hason és tiltakozik is a hasalás ellen akkor lehet kicsit lazítani. Alkalmasak erre a Bölcsőhinták amelybe gombóc helyzetbe lehet helyezni a babát naponta többször rövid időre. Hason fekvésben segítség ha az alkarját segítik a talajon tartani 1-2 percig. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

93. kérdés

cserkuti
16:11:46
2014-04-24
Kedves Andrea! Unokám 13 hetes, rendes időre született, 10-es Apgart kapott, de elég nagy kefálhematóma volt afején, ami eddigre felszívódott, ám még göcsörtös a buksija. A gond az, hogy nem szeret hason feküdni, és még nem emeli hason a fejét,illetve, ha kézzel felhúzzuk, akkor sem tartja. aaaaaaaaaaaaaAggódom emiatt, mi a teendő ilyenkor. Súlya 5,7kg. nagyon várom a válaszát köszönettel és tisztelettel Kati
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-04-24 18:30:54

Fejtartás....

Kedves Kati! A göcsörtökre nem tudok mit mondani... A fej tartása felhúzásnál...annak viszont mennie kéne. Keressenek meg egy neurológus és egy gyógytornászt. A hason fekvést gyakorolják nagylabdán (kb. 65cm), medencefogással és alkartámasszal, közben hintáztassák előre hátra, jobbra balra lassan óvatosan. Kovács Andrea gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

94. kérdés

Ani093
20:08:01
2014-04-16
Kedves Andrea!

Egy fontos dologgal kapcsolatban írok önnek. Kisfiam 5
éves,autista,nem beszél,de hangokat ad.
Egy ismerősünk ajánlotta,hogy kérjünk tanácsot gyógytornásztól,mivel
úgy vettük észre,hogy nem tudatosak az ajak-állkapocs mozgásai,nem rág
és ez akadályozza a beszéd elindulásában. Szilárd ételt nem harap
(pl.kiflit) és a nagyon szilárd ételek rágása is nehezen(vagy
egyáltalán)nem megy. Nála az is nehezebb,hogy rávegyük
utánzásra.Itthon próbáljuk a logopédus tanácsát követni és papírt
fújatni,puszit adni tanítani,illetve a rágást/harapást is mutatjuk
neki,de nem igazán utánozza le.

Érdeklődni szeretnék,hogy van-e olyan torna,amivel tanítható a
rágás/harapás?Lehetőleg olyan,amihez nem szükséges nagy utánozó
képesség,hanem szakember végzi a tornáztatást?

Előre is köszönöm válaszát!

Anita
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-04-17 19:22:38

Rágás

Kedves Anita Ha semmi gond nincs izom, ízület, beidegzés területén akkor próbálkozni szükséges különböző állagú, hőmérsékletű, illatú ételekkel hátha bejön valami. Gyógytornász módszer lehet az orofaciális ingerlés(arc kezelés kívülről belülről), cranio sacralis terápiát lehet még kipróbálni esetleg.... Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

95. kérdés

Bencus
12:58:41
2014-04-15
Tisztelt Doktornő

A kisfiunk 6 hónapos lesz 8 án a mai napon elküldte a házi orvosunk gyogytornára mivel a csöpségünk mindig x be rakja a lábiát meg lábujhegyhe áll és hogy állitolag merevek neki a láb izmai .Én azt szeretném megkérdezni ez mitől lehet? és hogy ez talán valami komoly betegség jelei? meg sajnos a csöpség ha beby kajcsit vagy ha én készitek neki kajcsit eszik akkor nem közvetlen uttána hanem pár orára rá hány picit a sulya se ugy gyarapodik ahogy eddig .Eddig 500gr volt havonta most miota eszikézik és igy hányikázik 300gr ra csökkent .Válaszát elöre is köszönöm :)
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-04-17 19:16:53

Kedves Anyuka Szerintem keressenek fel egy gyermekneurológust...és valószínű hogy a gyógytorna szükséges lesz a leírtak alapján. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

96. kérdés

Pöttömke
10:43:42
2014-04-12
Kedves Andrea! A kislányom születése után gyógycipőcskét viselt mindkét lábán, mert befelé forduló talpacskája volt. A hat hét letelte után 4-5 alkalommal gyógytornára is mentünk, ahol masszirozták a talpát (Dévény Anna féle módszer). 10 hónaposan menni kezdett, most 13 hónaposan sokat megy, mozog, felmászik székre, ágyra. A védőnőnk most jelezte, hogy szerinte baj van a járásával, mert a jobb oldalát befelé fordítja menés közben. Gyógytornászhoz kell mennünk. A kérdésem, hogy a két probléma (befelé forduló talp, és a járás) összefügg-e? Mi okozza a problémát? A gyógytorna fog segíteni? Mi szülők mit tudunk tenni, hogy szépen és jól járjon?
Válaszát köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-04-17 19:29:54

Talp - járás

Kedves Anyuka! Össze is függhet és semmi köze is lehet. Látatlanban sajnos nem lehet megmondani....., de a gyógytornán biztos már kiderült és fog is segíteni. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

97. kérdés

regina40
08:48:48
2014-03-26
Kedves Andrea!
A következő kérdésem lenne! Kislányom 10 éves. Az iskolával orvosi felmérésen volt ahol megállapították, hogy az egyik válla lejjebb van ezért gyógytornára van szüksége, amit tájékoztató jelleggel az ellenőrzőjébe be is írtak. Sajnos sem az iskolában sem a községünkben nincs gyógytornász. Felvilágosítást sem kaptunk, hogy esetleg hova forduljunk. Kérem segítsen, hogy milyen lehetőségeink vannak. A gyermek gyógytornája nekünk pénzbe fog kerülni? Az esetleges utazáshoz támogatást kérhetünk valakitől! Válaszát előre is köszönöm Regina
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

98. kérdés

agica83
10:35:01
2014-03-24
Tisztelt Doktornő!
Kislányom 18 hónapos, 11 hónapos korától önállóan jár, aktív, korát megelőző fejlettségi szinttel rendelkezik beszéd- és mozgáskészséget illetően. (Ez a védőnő megállapítása is.)
Ami miatt aggódni kezdtem, az hogy több alkalommal észrevettem, hogy szívesen jár lábujjhegyen. Ha szólok neki, akkor utána nevetve, szándékosan újra megteszi. De ha nem szólok, akkor is több alkalommal "rajtakapom".
Sok ijesztő dolgok olvastam arról, hogy ez milyen betegségek tünete lehet, bár néhány helyen azt írták, hogy 2 éves kor előtt ez még normális lehet.

Ön szerint kell aggódnunk emiatt, vizsgáltassuk meg vagy legyünk türelemmel?

Köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-03-25 21:30:48

Lábujjhegy

Kedves Ágica! Ebben a életkorban teljesen rendben van ha néha lábujjhegyen jár a baba. Próbáljanak sarkon járni, rogyasztott térdel teli talpon és mackójárásban (talp tenyér a talajon) Ha a lábujjhegyen járás ideje nő akkor keressenek fel egy szakembert. Kovács Andrea gyógytornász, a Mackórendelő vezetője www.mackorendelo.hu

 

99. kérdés

fgyj
15:09:29
2014-03-21
Tisztelt Szakértő!Az unokám decemberben volt öt éves, "késői beszédfejlődésű?" A szókincse jó, csak kb 10 mássalhangzót hibásan ejt ezt a logopédus állapitotta meg. Még azt mondta, hogy lehet hogy a mozgásfejlődésben kimaradt egy szakasz, ezért az ellentétes műveletek "agyi irányitása nem megfelelően működik" Én a kuszásra gondolok, mintha ez az időszak rövidebb ideig tartott volna. Most tanulst meg kerékpározni, nagyon nem lehet lemaradva. A logopédus az uszást ajánlotta, de ez a mi környékünkön nehezen megoldható, hogy rendszeres legyen. Kérdésem: milyen itthoni gyakorlatokkal, feladatokkal lehet ezt az esetleges hiányosságot pótolni, javítani. Válaszát várom és előre is köszönöm. Gy Judit
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

100. kérdés

erika kedves
12:28:22
2014-02-24
Jo napot. egy kerdesel fordulok onhoz,a lanyom feb.25 lessz 1 eves.kb,1 honapja allt fel a kis agyban ,es azota a ball labacskajat nem teszi le a sarkara labujhegyen all es a sujt is a jobb labara engedi,a jobb labat leteszi talpon all a balt meg egy picit oldalra tartja es a a labfejen all meg.
Erika
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

101. kérdés

Beus
20:59:51
2014-02-01
Kedves Andrea!
Kislányom 7.-én lesz 6 hónapos és nem akar átfordulni. Segítséggel sikerül neki, de egyedül nem megy. Tartja a kezét hátra. Ha mutatom neki a csörgőt akkor inkább nem nyúl érte, de nem akar a hanyatfekvésből kimozdulni. Hasról hátra sem fordul. A kérdésem az lenne, hogy csak simán nem akarja ezt, esetleg később fogja, vagy valami baja lehet? Amúgy erős baba: bekapja a lábát, és amikor a hordozóban van, akkor lökdösi a lábával és így billegteti magát.
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-02-16 19:30:13

Forgatás

Kedves Anyuka! Az hogy baba nem akarja annak mindig oka van. Hogy mi azt nem tudom. Próbálkozzon a talajon a haladásos forgatással hasról hátra,hátról hasra 2 métert és próbálkozzon oda vissza forgatni egyhelyben a babát 5x. Ha nem jutnak eredményre 1 hét alatt akkor keressen fel egy szakembert. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

102. kérdés

Beatryx01
16:32:31
2013-12-17
Kedves Doktornő!
Kisfiam most lesz 4 hós. 3 hós csípő ultrahangon elküldtek orthopédiára. Jobb csípőv64-60 graf1/a típusú, bal csípő 61-60 graf 1/a típusú, csontmag még nem ábrázolódott. Az orthopédián a következő diagnózist kaptam: abd 0/80 fok, OB neg. Torna, terpeszpelenka javasolt. Egy hónap múlva az orthopédián (4 hósan) ugyan ezt a diagnózist kaptuk, és a doktor szerint rengetegszer kell tornáztatnom és 5 hósan újabb kontroll szükséges. Valóban ilyen nagy a baj? Vegyek terpesz pelust, vagy elég a napi 8-10 torna?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!!!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2014-01-10 21:09:08

Csípőtorna

Kedves Beatryx! Ha jól írta hogy az abdukció 0/80 fok akkor nem lehet túl jó a baba csípője...de remélem ez elírás. Ha gyógytornát javasoltak akkor IGEN sokat kell tornáztatni. Tudom ajánlani a MACKÓGYÓGYTORNA BABACSÍPŐTORNÁT (10 gyakorlat) amit a honlapunkon megvásárolhat. Itt le van részletesen a csípőgyógytorna gyakorlatok helyes és hatékony végzése. A terpeszpelust is hordani kell az nem nagyon zavarja a babát. Remélem azóta sokkal jobb a helyzet. Ha továbbra sem javult az állapot, akkor keressen fel egy gyermek gyógytornászt. Kovács Andrea gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

103. kérdés

Bogi1
13:34:54
2013-11-14
Kedves Andrea.
A következő lenne a kérdésem: 11.08.-án töltötte be a 6 hónapot a kislányunk és még nem kuszik az étfordulást is 2 hette tudja egyedül véghezvinni, de azóta egyfolytában forgolódik. Nem szeret hosszab ideig hason lenni és nem igazán nyomja ki a felső testét a karjain. Ülni szeretne ha megtámasztom, de azt nem szeretném eröltetni. Ha nem éri el a játékot akkor húzockodik érte, és ha így sem éri el akkor addig forgolódik hogy megszerzi. A kérdésem hogy tornázzunk "eröltessük" a kuszást, vagy majd magától rájön hogy kell és akkor szivesebben csinálja? A védőnénink szerint csak lusta a baba. Válaszát előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2013-11-23 19:08:20

Lusta baba?

Kedves Bogi Lusta baba nincs, annak mindég oka van. Nincs még elkésve a baba a kúszással. Erőltetni még nem kell, de naponta egyszer 1 métert lehet neki mutogatni hogy csinálja. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

104. kérdés

hajni36
08:28:37
2013-10-24
Kedves Andrea!
Ismerősöm 7 hónapos kisfiának összes mozgása,hogy esetleg átfordul (nem mindig),de vissza már nem. Többet-mást nem csinál!
Ajánlhatom,hogy most már forduljanak szakemberhez?
Köszönettel!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2013-10-28 11:42:16

mozgásfejlődés....

Kedves Hajni! Ha e mozgás mellett hason tartja, fogatja fejét, hason kartámasszal feltolja magát, ha szimmetrikusan rugdos lábaival, ha ülésbehúzáskor tartja a fejét és sok más apró mozgás....akkor akár rendben is lehet. De ha a forgás csak egyik oldalra, és egyik irányban megy akkor keressenek fel egy gyermekgyógytornászt. Látatlanban nagyon nehéz mondani valamit...... Mint külső ajánlónak azt mondhatom hogy tanácsolhatja.... és a vizsgálat eredménye bármi lehet... Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

105. kérdés

zsofka
14:28:01
2013-10-18
Kedves Andrea!
4 hónapos kislányom tarkója felett pár hete kemény kis cosmókat éreztem. Akkor nyirokcsomó duzzanatra gondoltam, de megmutattam védőnőnek, aki azt mpondta a nyirokcsomók lentebb vannak.
Kérdésem az lenne, hogy lehetséges, hogy ezek befeszült izom miatt keletkezett csomók? A fej hátsó részén a hajvonal felett kb. 1 cm-re van, az egyik oldalon kwettő egymás mellett, és most a napokban a másik oldlaon is éreztem már enyhén.
Izomfeszesség biztosan volt/van a kislányomnál, mert 3 hetesen pl. állandóan átdobta magát hátról hasra, és a szopinál is gondot okozott a jobb mellből való evés.
Ez mostanra elmúlt, viszont a mozgásfejlődeése nem nagyon akar beindulni. Dévényeshez kértem időpontot, de egyenlőre nem tudott biztosat mondnai, rengetegen vannak nála.
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2013-10-19 23:05:33

Mozgásfejlesztés

Kedves Anyuka! Sajnos erre nem tudok semmi hasznosat mondani.... Leírása szerint a baba mozgásfejlesztéses segítségre szorul. Hívjon telefonon egy időpontért és tanácsadásra biztosan találunk egy időpontot. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

106. kérdés

rewolfied
16:12:09
2013-09-30
Kedves Andrea,
Kisfiam par napja mult 10 honapos. 2 honapja valtott kez-lab mozdulattal kuszik, magatol felul, azonban a maszas meg nem indult el nala, probalkozni ugyan probalkozik, kapaszkodva egymagaban felall. Parommal max. 1 hete eszrevettuk, hogy allaskor az egyik laba talpon ( jobb ), a masik ( bal ) labujjhegyen van,a bal talpat sokkal ritkabban teszi le. Ha rugos hintaba tesszuk, ez ott is elofordul. Szules es terhessegem alatt semmi komplikacio nem lepett fel, 39 hetre szuletett a baba 3400 grammal. Aggodalomra lehet okunk? Vagy esetleg kinoheti ezt a baba? Valaszat koszonom, udvozlette, R.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

107. kérdés

Reni621
09:26:21
2013-08-20
Kedves Andrea!Kislányom 3 hónapos és azt mondták a csípőficam vizsgálaton hogy ferdenyaka van.De én ezt nem tapasztaltam hogy valami problém lenne vele mert már 2 hetesen is jobbra meg ballra is forgatta egymaga a fejét.De viszont a ball oldalán nagyon szeret aludni de szokott a másik oldalt is csak azon ritkábban. Nagyon vidám és mozgékony kisbaba és nem tudom hogy tényleg ferdenyaka van akkor is ha ő saját maga fordigatja már régóta a fejét??Nem tudom hogy mért mondták ezt!De nem járunk gyógytornára hanem én saját magam tornáztatom otthon.Szerinted kell attól félnem hogy tényleg az van neki mert meg lett mutatva a gyerekorvosnak a papír de nem foglalkozott vele,ez azt jelenti hogy nincs neki semmi baja?
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

108. kérdés

Lilla
22:06:05
2013-08-04
Kedves Andrea!
Kislanyom 14.5 honapos. 5 honapos koratol Deveny tornara jarunk, mivel kisse feszes izomzata miatt picit le volt maradva a mozgasfejlodesben. (Kb. 1 honappal.) 10 honapos korara behozta a lemaradasat, akkor allt fel eloszor kapaszkodva. A tornara azota is jarunk (a "biztonsag kedveert"), a gyogytornasz szeretne latni, hogy onalloan elindul. Ez igazabol be is kovetkezett 2 hete, most mar eleg nagy tavokat megtesz onalloan mikor a 2 szulo kozott kozlekedik. Azonban mas iranyba nem igazan akar menni az ujjunk elengedese nelkul. Kicsit aggodom, hogy "nem rontottuk-e el" a kezen fogva vezetessel... Fontos meg hozzatennem, hogy onalloan (kapaszkodas nelkul) meg nem tud felallni, illetve sarokdonteses cipot kell viselnie. (A gyogytornasz es az ortoped orvos is ezt javasolta.) Sokat van kinn az udvaron es a lakasban is mezitlab, de naponta kb. 2 orat cipo van a laban.
Hogyan tudnam ravenni, hogy ne maszva/kapaszkodva hanem jarva kozlekedjen ha nem tudja fogni a kezem? Tulaggodom a dolgot? Eleg-e naponta 2-3 oran at sarokdonteses cipot viselnie?
Megtisztelo valaszat elore is koszonom.
Udvozlettel:
Lilla
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2013-08-05 14:17:53

Jár a baba jár.....

Kedves Lilla Nincs még elkésve a baba az önnáló járással. De ne vezessék kézzel, hagyják mászni és ösztönözni a felállásra. A Dévényes gyógytornásztól kérjenek pár gyógytorna feladatot amit gyakorolhatnak otthon. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

109. kérdés

Lilla
22:00:59
2013-08-04
Kedves Andrea!
Kislanyom 14.5 honapos. 5 honapos koratol Deveny tornara jarunk, mivel kisse feszes izomzata miatt picit le volt maradva a mozgasfejlodesben. (Kb. 1 honappal.) 10 honapos korara behozta a lemaradasat, akkor allt fel eloszor kapaszkodva. A tornara azota is jarunk (a "biztonsag kedveert"), a gyogytornasz szeretne latni, hogy onalloan elindul. Ez igazabol be is kovetkezett 2 hete, most mar eleg nagy tavokat megtesz onalloan mikor a 2 szulo kozott kozlekedik. Azonban mas iranyba nem igazan akar menni az ujjunk elengedese nelkul. Kicsit aggodom, hogy "nem rontottuk-e el" a kezen fogva vezetessel... Fontos meg hozzatennem, hogy onalloan (kapaszkodas nelkul) meg nem tud felallni, illetve sarokdonteses cipot kell viselnie. (A gyogytornasz es az ortoped orvos is ezt javasolta.) Sokat van kinn az udvaron es a lakasban is mezitlab, de naponta kb. 2 orat cipo van a laban.
Hogyan tudnam ravenni, hogy ne maszva/kapaszkodva hanem jarva kozlekedjen ha nem tudja fogni a kezem? Tulaggodom a dolgot? Eleg-e naponta 2-3 oran at sarokdonteses cipot viselnie?
Megtisztelo valaszat elore is koszonom.
Udvozlettel:
Lilla
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

110. kérdés

andrea8205
21:06:25
2013-06-12
Kedves Andrea!
Kisfiam 6,5 hónapos és még nem fordult át a hátáról a hasára. Sokszor próbálkozik, megfeszíti magát, de nem megy. Ilyenkor mindig hiszti a vége.Hasról hátra 5 hónapos kora óta forog mindkét irányba, azt is úgy, hogy feltólja a popsiját, a lábát maga alá húzza és amerre akar, eldől. A lábával sokszor kúszó mozdulatokat végez, a kezét még nem igazítja hozzá, de nagy nehezen eléri a játékokat. 4,5 hónaposan voltunk utoljára fejlődésneurológusnál, ő azt mondta ügyes baba, nem lesz vele gond. Többet nem kell mennünk. Mit tegyek? Várjak még a forgással 7 hónapos koráig, vagy kérjem gyógytornász segítségét. Válaszát előre is köszönöm
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

111. kérdés

ztimea
11:03:18
2013-04-29
Kedves Andrea! Cipőt szeretnék venni 15 hónapos kisfiamnak. Eddig Falcon cipőket hordott, amiben nincs harántemelő. Most a D.D. Step cipőkön gondolkodom, de ezekben van puha, szivacsos harantemelő. Milyen cipőt válasszak? Amiben egyáltalán nincs vagy az puha harantemelős is jó? Köszönöm.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

112. kérdés

ztimea
10:53:28
2013-04-29
Kedves Andrea! Kisfiam 15 hónapos, 2 hónapja kezdett el járni. Sima talajon(lakásban) már egészen biztosan jár, kint a szabadban még esik- kell, mondhatnám, viszi a lendület.:) Az a problémám, hogy járás közben eléggé befelé állnak a lábfejei. Pelenkázás közben is pl összekapaszkodik a kis lábaival. Ki foja ezt nőni, ahogy biztosabban jár majd vagy érdemesebb lenne inkább szakembernek megmutatni? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Timi
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

 

113. kérdés

Marci7
10:23:01
2012-10-02
Tisztelt Kovács Andrea!

1 éve kisfiam most kezd járni .Parkettás lakásba való járáshoz ismerősök javasolták a szandált.
Ha egészséges a lába (nem dől befelé-kifelé) megelőzésképen ajánlaná a szupinált cipőt vagy ezzel csak rosszat teszek.
Köszönöm a válaszát:Marci
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-10-02 10:54:30

Baba talp

Kedves Marci! Igen is nem is. Rosszat nem tesz vele, de jobban erősödik ha nincs megtámasztva. ha semmi eltérés nincs a baba lábával akkor, javasolnám hogy járjon, mezítláb (gumipöttyös zokniban vagy bőr tutyiban), alátámasztás nélküli cipőben és supinált cipőben egyaránt. Kovács Andrea gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

114. kérdés

Tanárnő12
14:20:24
2012-09-17
Kedves Andrea!

A kisfiam most 10 hónapos, de még csak kúszik. Néha már fel is kapaszkodik térdre, de a gyerekrehabon azt mondták, hogy kicsit gyenge a hátizma, ezért késik a mozgásfejlődése. Gyógytornára nem kell járni, csak bő játékteret hagyva neki engedni kell, hogy játsszon. Ülésbe is feltolja magát hason fekvésből, ha van kedve, és szép egyenes háttal ül már egy ideje. Mindenen átmászik, nagy párnán, rajtunk, és már a lábát is kinyomja állásba, de még nem kapaszkodott fel teljesen "függőlegesbe".Az a kérdésem, hogy le vagyunk-e maradva, nem kellene-e még másznia vagy kapaszkodva lépegetnie?

Köszönöm a válaszát, Anita
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-09-26 22:03:43

10 hónaposan....

Kedves Anita Ebben a korban már tudhatna mászni de nincsenek nagyon lemaradva. Ahogy írja hogy már átmászik dolgokon akkor hamarosan a mászás is menni fog. Állni meg lépegetni még nem kell tudjon. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

115. kérdés

nagytunde
21:18:27
2012-09-02
Kedves Andrea!
Az a gondom, hogy a 8 hónapos kisfiam még nem kúszik-mászik. Ő a harmadik gyerekem. A többiek mindent szépen "időre" csináltak, de a kicsinek az első foga is később bújt ki, és ez a mozgás sem megy úgy. Elég szépen stabilan üldögél. Oldalra és visszafordul, de amint hasra sikerúl fordulni, elkezd üvölteni. Nem tud visszafordulni. Nekem kell megfordítani. A fejét sem igazán tartja, lefejeli a "padlót". A védőnőnk fiatal, kezdő. Csak csóválja a fejét, hogy "jaj, de kis lusta ez a baba". Tanácsot nem ad, csak azt, hogy hagyjam hason feküdni, hadd gyakoroljon. De ordít, szenved, és nem bírom nézni. Már aggódok, hogy nincs-e valami izom- vagy szervi baja? Elég nagy súllyal, 4250 grammal született, spontán.
Tudna valami tanácsot adni, hogy kell-e tornáztatni valahogy, vagy várjak még egy kicsit, esetleg forduljunk orvoshoz?
Megtisztelő válaszát megköszönve.
Tisztelettel: Nagy Tünde
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-09-04 08:32:15

Fej tartás....

Kedves Nagy Tünde Szerintem keressen fel egy neurológust és egy gyermekgyógytornászt. Az, hogy nem kúszik, meg nem mászik 8 hónaposan önmagában nem lenne hatalmas gond (ez betudható a nagy súlynak...). Az viszont hogy hason nem tudja tartani a fejét a baba, leejti a padlóra , ez nem túl jó. Mivel nem látom pontosan milyen ez a fejtartás, nem tudok gyakorlatokat írni. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

116. kérdés

800821
14:56:07
2012-07-27
Kedves Andrea!

Kisfiam 6 hónapos. Három hónaposan néhányszor átfordult a hasáról a hátára. Kb. egy hónapja megtanult a hátáról a hasára megfordulni, de visszafelé nem forog, pedig azt korábban már csinálta. Hason nagyon ügyesen támaszkodik két kézen, tárgyak után nyúl, játszik. Nagyon sokat repülőzik, a karja és a lábai is a levegőben vannak. Viszont a lábával nem tolja magát a földön, mert az mindig a levegőben van.
A kérdésem, hogy forduljunk-e szakemberhez, vagy várjunk még, hogy magától megtanulja a következő mozgásformákat?
Köszönettel: Judit
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-08-22 00:00:36

6 hónaposan

Kedves Judit Hátról hasra fordulni nehezebb mint fordítva. A repülések ellen tegye hintába (Adamo típusú), hogy legyen kicsit gombóc helyzetben. 6 hónaposan fordulnia kell minkét irányba de kúszni tudni még nem elvárás.Még várhatnak egy kicsit aztán ha nem indul meg a kúszás akkor keressenek egy gyermekgyógytornászt. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

117. kérdés

Hanka84
09:32:04
2012-07-26
Kedves Andrea! Tettem már fel kérdést Önnek pár hónappal ezelőtt, kislányom mászásával kapcsolatban. Most 10 és fél hónapos a lányom már kb 2 hónapja a mászás el is indult. 2 hétig teljesen szabályosan mászott, majd úgy kezdett "mászni", hogy az egyik lábát a feneke alá tette, másikkal hajtotta magát, meg persze a kezeivel is. Mondhatni ülő helyzetben közlekedik. Eleinte csak a csúszós felületeken csinálta, mára már mindenhol így halad, elvétve még tesz néha szabályos mászó mozdulatokat is. De úgy veszem észre, hogy ez sokkal kényelmesebb neki, meg persze gyorsabb. Emellett már rég óta feláll, kapaszkodva, néhányszor sikerült már kapaszkodás nélkül is. Illetve tett pár lépés is önállóan, de még bizonytalanul. Kérdésem az lenne ,hogy szükséges e a szabályos mászás erőltetése, vigyem e el a kislányt szakemberhez? Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-08-21 23:53:51

Szabályos mászás

Bocsánat a késői válaszért. Véleményem szerint fontos a szabályos mászás, de azt a legelején lehet megváltoztatni amikor elkezdi. Később már csak megmutatni tudjuk hogy mi lenne a helyes testséma. A szokás nagy úr! Az hogy miért mászik úgy azt nem tudom megmondani látatlanban de biztos van oka hogy úgy a kényelmeseb. Ha ez a mászás technika nem változott akkor egy tanácsadás erejéig keressen fel egy gyermekgyógytornászt. Kovács Andrea www.mackorednelo.hu

 

118. kérdés

momo8704
14:31:18
2012-06-20
Jó napot kívánok! 2hónapos lányom státuszvizsgálatán,nem emelte a fejét mikor a doktornő a kezénél fogva ülésbe húzta. Csak lógatta hátrafelé. Nem mondott mást,csak hogy már fel kellene emelnie. Sokat van hason,és az első naptól kezdve át tudja fordítani a fejét. És hason magasra fel tudja emelni,elég sokáig tartja. Ezért nem értem,miért nem húzza fel ülésnél. Viszont észrevehetően kicsit hátra hajtva tartja a fejét mikor fel van véve pl. büfinél . 39héten született 2820grammal.Most 4310gramm,jól fejlődik,de ez a dolog aggaszt. Remélem nincs baj. Várom válaszát. Köszönettel: P.Mónika
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-06-22 18:02:20

Fej lógatás....

Igen 2 hónaposan a fej egy vonalban kell legyen a törzzsel. Nincs nagy bej de azért foglalkozni kell vele.A baba elülső nyakizmai valószínű picit gyengébbek, ezért nem tudja emelni a fejét. Feküdjenek nagy labdára hátra, hasra, gyógytornász tanítson be gyakorlatokat, ha van lehetőség menjenek Dévény tornára. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

119. kérdés

Hanka84
16:21:01
2012-05-15
Kedves Andrea!
Kislányom 8 hónapos múlt. 5 hónaposan hátról hasra fordult. 6 hónaposan vissza. Rá nem sokkal kúszni kezdett. Ez nem igazán a szabályos kúszás volt, inkább a karjával húzta magát, majd a lábait a hasa alá húzta. 7 hó környékén már kutyázott, kúszás egyre gyorsabb volt. Most 8 hó előtt kapaszkodva felállt és mára már lépeget is. Kérdésem az lenne, hogy a mászása esetleg most így elmarad? vagy majd az csak később lesz? nem probléma ,h ilyen kevert sorrendben csinálja a dolgokat?
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-05-15 17:12:53

Mászás???

Kedves Anyuka A sorrendiségen már nem tudd változtatni és tulajdonképpen minden meglenne csak mászni kéne még. Szerintem erőltessék egy kicsit a dolgot, fogja a combját amikor kutyázik és léptesse a babát. ha nem megy kérjen segítséget szakembertől gyakorlatban. Másszanak egy kicsit önök is négykézláb vagy találkozzanak négykézláb mászó babákkal. Kovács Andrea Mackórendelő

 

120. kérdés

lacidani
10:15:17
2012-05-13
Tisztelt Asszonyom! Kisfiam 5,5 hónapos. A 3 hónapos státusz vizsgálatán a gyermekorvos és a védőnő megállapitotta, hogy gyermekem bal kezének szoritó ereje csökkent és a fejét ülésbe húzáskor nem tartja meg. Fejlődésneurológushoz küldtek, aki az ülésbe húzást illetve a gyermek forgatását javasolta. A fejlődésneurológus szerint gyermekemnek nincs semmiféle kóros eltérése csak lusta. Azóta önszántamból elvittem gyógytornászhoz, aki a Dévény-módszerrel hetente egy alkalommal tornásztatja a fiam. Eddig 4 alkalommal voltunk a gyógytornásznál. A tornáról egy ismerősömtől hallottam. Gyermekem 6-7-9 Apgar értékkel született, az altató gáztól bealudt, tónustalan volt és O2 kapott, a 37 hétre született császármetszéssel, mert nekem toxémiám alakult ki. A torna ellenére a fiam "csak" hasról-hátra fordul, hátról-hasra nem. Gerincének izomzata gyenge még mindig. Kérdésem az lenne, hogy a Dévény-módszert alkalmaztassam a gyógytornász segitségével, vagy a fejlődésneurológus által előirt másztatást végezzem itthon, ami azt hiszem a Katona módszer eleme? Valamint mennyire baj az, hogy a kisfiam még nem forog és nem kúszik? Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Lászlóné
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-05-15 17:07:37

"Lusta" gyerek

Kedves Lászlóné A gyermekek nem lehetnek lusták, azt csak később tanulhatja meg... Mindennek oka van és a baba esetében meg is találták hogy gyengébb izomtónussal rendelkezik, hypoton egyes részeken. Hogy mitől azt senki nem fogja tudni megmondani. Szerintem nincs lemaradva 6 hónapos korra kell csak tudni forogni mind a két irányban, kúszni meg nem kell tudjon még. folytassák a Dévény tornát, végezzék a fejlődésneurológus által kapott feladatokat, hintázzanak sokat, esetleg keressenek egy gyógytornász aki gyógytorna feladatokkal látja el otthonra önöket. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

121. kérdés

kozerika
10:41:38
2012-05-09
Kedves Andrea!
Kisfiam 6 hónapos, és pár napja rájöttem, hogy ha finoman masszírozom a csuklyás izmát, pillanatok alatt elalszik. Örültem, hogy ez ilyen jól működik, de azért felmerült bennem a kérdés, hogy nem ártok-e neki ezzel valamilyen módon. Más kérdés: hogyan tudnék segíteni neki, hogy el kezdjen kúszni. 120x120-as járókában elég gyakran van hason, de nem halad.
Köszönöm megtisztelő válaszát!
Erika
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-05-11 09:36:03

Csuklyás izom

Kedves Erika Gondolom ez a masszázs finom és gyengéd. A babának valószínű jól is esik, ha el tudd lazulni és elaludni. Nem tesz vele rosszat. Kúszás: - kúszni ne a járókában próbáljanak , hanem a talajon - ha mégis a járóka, akkor tegye egyik végébe a babát és ezt az oldalt emelje fel pl. könyvekre a lábát 15-20 cm. Így próbálja csalogatni a lejtőn a babát az ellentétes oldalon Amúgy 6 hónaposan nem muszáj még kúszni tudni, de próbálkozások már lehetnek. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

122. kérdés

csala edit
22:17:02
2012-05-05
Tisztelt Kovács Andrea!
Kislány unokám másfél éves,úgy tűnik testi,értelmi fejlődése korának megfelelő, azonban vannak jelek,amelyeket nem tudom mennyire kell komolyan venni: A nyelve folyamatosan kint volt a szájából.Ezzel a lányom felkereste a neurológust, aki gyógytornát javasolt.A nyelvtorna sikeres volt.
A kúszás idején unokám csak a jobb lábát húzta fel ,a bal alig mozdult. A fejét- pláne ,ha fáradt vagy beteg -balra hajlítva tartja, járás közben is.
Ezeket a jeleket komolyan kell-e vennünk?
Segítő tanácsát előre is köszönjük! Csala Edit
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-05-05 22:59:58

Fej oldaltartás...

Kedves Csala Edit! Látatlanban nagyon nehéz, csak tippelgetni tudok. Lehet hogy a bal oldalon kicsit erősebb az izomtónusa és ez mutatkozott már kúszás közben is. Ha ez magától megoldódik akkor egyelőre nincs baj... Azért tanácsos lenne megnézetni egy szakemberrel.... Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

123. kérdés

adriella
12:59:44
2012-04-07
babam 9 hos lesz. 6 honapos kora ota fordul hatrol hasra. 5 hetesen mar atfordult hasrol hatra egeszen ugy 10 hetes koraig. most viszont nem. neha fordul ugyan, de nekem ugy tunik,h csak veletlenul sikerul a hatara gurulnia. mit tegyek? koszonom valaszat!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-04-17 10:06:06

Hasró hátra fordulás

Kedves Anyuka Látatlanban elég nehéz megmondani. Ha jól értem akkor hátról hasra most tud forogni, csak hasról hátra nem nagyon csinálja. Az 5 hetes hasról hátra fordulás az még nem volt tudatos, szerintem egy kis háti fokozott izomtónus segítségével sikerült. Most 9 hónapos a forgás már nem annyira érdekes és hát hason lehet játszani nem háton, tehát nincs miért hátra fordulni. Most a kúszás és négykézlábra állást kéne gyakorolja már. Ha nem sikerül kérje szakember tanácsát. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

124. kérdés

kicsinóri
12:29:31
2012-03-01
Kedves Andrea!
Azt szeretném kérdezni,hogy a kislányom most 22 hónapos amikor megszületett a bal lábfeje befele forduló volt,tornáztattuk minden rendben ment.Most úgy látom mintha mind a két láb fejét befele fordítaná amikor megy és amikor szalad.Nekem egy kicsit csámpásnak tűnik.Felkeressük az ortopédiát vagy valami gyógytornára lenne esetleg szüksége?
Válaszát előre is köszönöm.Üdv:Bea
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-03-01 14:21:09

Csámpás lábak

Kedves Bea Nem írta hogy gyermeke 12 hónapos korától jár önállóan vagy most egy két hónapja..... A befelé fordulás több féle képen lehet, nem tudom melyikre gondol Ha a boka dől be akkor az még erősödhet… két éves koráig ha nem változik forduljanak ortopéd orvoshoz és/vagy gyógytornászhoz. Ha a lábfejek vannak ( ) ilyen alakban egymás mellett akkor érdemes elkezdeni gyógytornázni, esetleg kinezio tapinget ragasztani a korgálás végett, vagy fordítva feladni rá a cipőket. Természetesen lássa szakember. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

125. kérdés

Anita05
23:12:19
2012-02-02
Kedves Andrea!

Kisfiam február 10-én lesz 4 hónapos.Egy hónaposan voltunk csípővizsgálaton.Az uh szerint akkor mindkét csípője B volt.Az orvos azt mondta,minden rendben 3-4 hónaposan menjünk vissza kontrollra.A védőnő csodálkozott, hogy miért nem írtak fel terpeszbetétet.Minden pelenkázásnál tornáztattam mióta hazajöttünk a kórházból.Egy hete voltunk az ellenőrzésen, másik orvos volt és meglepődve kérdezte, hogy nem használtam-e amit kellett( Az egyik csípője A a másik AB) .Mondtam, hogy nem javasolt a kollégája semmit.Azt mondta, hogy ő is szeretné megnézni ultrahanggal, úgyhogy 2 hét múlva menjünk a gyerekortopédiára.Azóta majdnem egész nap a babán van a betét és egész éjjel is.Nagyon aggódok amiatt,hogy későn kezdtük el a hordását, és mi lehet ennek a következménye.Az újabb vizsgálat csak 1 hét múlva lesz.
Kérem segítsen nekem válaszával.
Köszönöm
Anita
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-02-09 12:41:40

csipő torna

Kedves Anyuka Szerintem nem késtek le semmiről …. A csípő rendszeres tornáztatással és terpesz pelus hordásával rendbe kell jöjjön ebben az életkorban. Egy gyógytorna gyakorlat javaslat: a baba hason fekszik, biciklizzünk a lábával felváltva (húzzuk a térdét oldalra mintha kúszna minél magasabbra) a B lábával végezze többször. Végezzenek naponta 3 x 20 gyakorlatot. Kovács Andrea www.mackorednelo.hu

 

126. kérdés

kbogika
11:31:58
2012-01-31
Kedves Andrea!

Pici lányom február 8- án lesz 7 hónapos. A bal lábfeje enyhén befelé dől. 6 és fél hónaposan ült fel egyedül. A kiságy rácsaiba megkapaszkodva már egyedül feláll. 2-3 percig kapaszkodva sikerül állnia anélkül, hogy egyensúlyát elvesztené. A kérdésem az lenne, hogy szükséges- e neki valamilyen kis cipő.
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel: egy kétgyermekes anyuka.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-02-01 08:06:04

7 hónaposan cipő nem szükséges

Kedves Anyuka Cipőre nincs szükség egy éves korig , ha csak a hideg ellen nem. A boka bedőlés most még belefér, azért nézegesse hogy alakul. Ha az önálló járás után 3 hónappal is nagyon bedől a boka vagy fokozódik akkor forduljon ortopédorvoshoz és/vagy gyógytornászhoz. A z nem derült ki a levélből hogy a négykézláb mászás megy e a babának? Az viszont fontos lenne…. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

127. kérdés

Brigitta04
21:16:19
2011-12-02
Tisztelt Doktornő.
Kisfiam bokája befelé dől.Ortopéd orvosnál voltunk aki javasolta a sarokdöntéses cipő viselését és mellé lábtorna végzést.Ami furcsa volt számomra,hogy azt mondta a lakásban legyen zokniban és ha az idő engedi akkor mezitláb.A mostani téli időben mivel többet tölt a gyerek bent mint kint nem az lenne a célszerű ha a benti cipője lenne sarokdöntéses azaz supinált?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Brigitta
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-02-02 09:17:45

Boka bedőlés

Kedves Brigitta A mezítláb járás nagyon hasznos és fejlesztő hatású a lábszár izmainak és boltozatának alakulása érdekében. A szobában van szőnyeg, parketta, játék, párna, stb amire rálép a gyerek és ez mind más és más inger. A supi cipőben igaz hogy szépen áll a boka de ezt nem az izmok tartják hanem a cipő passzívan. Abban viszont igaza van hogy most télen hótaposóban jár kint a gyermek. Csinálják úgy hogy napi 2- 3 órát legyen rajta a cipő (akár a lakásban) és a többit mezítláb legyen. Webáruházunkban talál egy tüsis félgömböt ami nagyon jó eszköz a lúdtalp tornára és a gyerekek is nagyon szeretik. (masszírozza a talpat, szupinálja a talpat és egyensúlyt fejleszt.) Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

128. kérdés

agata
11:05:54
2011-11-26
Tisztelt Andrea!
14hetes kisfiamnál azt vettem észre,hogy jobb kezét kevesebbet használja,sokszor teszi hátra ha a hasamon van.De fekvő helyzetben is inkább csak maga mellett tartja.Egyébként fogása erős és a csörgőt is megtartja vele.Nem is nézegeti a kezét de minden másra figyel.
Mivel tudnám rávenni keze figyelésére és több használatára?
Válaszát előre is köszönöm .
Ágota
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-02-02 09:07:02

Kéz használat

Kedves Ágota Próbálja a szájába tenni a kevésbé használt kezét, tegyen rá csörgőt, stb. Azt tanácsolom, keressen meg egy gyermek neurológust és egy gyermekgyógytornász, hogy ellássák gyakorlati tanácsokkal. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

129. kérdés

mamika
19:48:28
2011-11-17
Kedves Andrea
Kisfiam3 hónapos és úgy szoktam vele játszani ,hogy felhúzoma térdemet és a babámat oda teszem ,na ebből a pozícióból ő mindíg fel akar ülni.Nagyon ügyesen tartja a fejét.van egy hintaszéke is és amikor beleteszem a könyökével nyomja ki magát ,és ha nem ültetem fel akkor sír,nem hiszem hogy ez egészsége neki .nagyon sokat játszom vele hanyat fekve és szereti is de ahogy üléshez közeli a pozíció már erőlködik.Baj ,hogy ezt csinálja ?Nagy baja lehet tőle a későbbiekben ha ültetem?Köszönettel
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-02-02 09:02:36

Korai felülés

Kedves Anyuka Nincs semmi gond a felüléssel. Napi 5- 6 szor eljátszhatják hogy felhúzza magát a baba ülésbe , de nem többet. Háton fekvésből úgysem tud egyedül felülni… Forduljanak hasra és játsszon úgy a babával. Amúgy is hamarosan kezdődik a forgás és akkor a baba el lesz foglalva azzal és nem akar felülni. Pihenőszékben nem kell sokat ültetni inkább a földön legyen sokat hason háton. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

130. kérdés

baby0309
15:28:52
2011-11-03
Tisztelt Andrea!
Fiam 3 hónapos,4400 grammal született. A drnőnk hívta fel a figyelmem,hogy egy picit jobbra biccenti a fejét. Ahogy itthon figyelgetem,valóban látom én is,hogy inkább jobb irányba szeret nézelődni és egy picikét látom jobbra biccenni a fejét,ha tartja. Egyébként forgatja rendesen,hason szépen kinyomja magát,tartja a fejét. A drnő annyit mondott masszírozgassam neki jobb oldalt és próbáljam,hogy az ellentétes irányból,azaz balról érjék ingerek.
Jól értelmezem,hogy ha a kiságyban fekszik,az érintett oldal legyen belül,jelen esetben a jobb oldal,így balról érik az ingerek és arra figyel majd?
Azért nem értem,mert olvasgattam és azt írják,hogy az érintett oldallal MEGEGYEZŐ irányba tegyünk játékokat stb,de ezt nem értem...ha jobb oldalra teszem a játékokat,akkor biccenős oldalra fordul és úgy hogy nyúlik a nyakizom? Vagy az érintett oldal,nem a "rossz" oldalt jelenti?
Ne haragudjon,de kicsit most össze zavarodtam.
Szóval akkor hogy is csináljam? És mivel segíthetek még?
Köszönettel a válaszért!
Tímea
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2012-02-01 08:15:30

Fej biccentés???

Kedves Tímea A fej biccentés eredete több féle okból kifolyólag lehet…. Látatlanban nem tudok, hogy a melyik van Önöknél , de a klasszikus ferdetartás az úgy néz ki hogy az érintett oldalra dönt és ellentétes irányban fordít. Két mozdulatot kell elkülöníteni a oldalra hajlást és a fordítást……. Otthon korrigálni a fordítást tudja, ami egyszerű…. Ha jobbra néz többet akkor balra teszi az ingereket. Kovács Andrea A Mackórendelő vezetője

 

131. kérdés

kristin.v
00:12:35
2011-10-19
Tisztelt Andrea!

Szeretnénk lecserélni a gyerekágyat, de nem tudom, milyen matrac lenne megfelelő egy 2 éves gyerek számára. Kókuszmatrac vagy szivacs ill. a kettő keveréke? Tudna nekem ebben segíteni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Krisztina
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-10-20 09:17:49

Kedves Krisztina! Gyógytornászként nem vagyok egy matrac textúra szakértő, tehát pontos információt sajnos nem tudok adni. Az tartják helyesnek ha a matrac kellően puha és kellően kemény, ami megint relatív. Azt hogy ezt az optimális anyagot szivacsból vagy egyéb anyagból állítják elő, ez már technológia kérdése. Szerintem érdeklődjön az erre szakosodott üzletekben Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

132. kérdés

Pinczésiné
15:05:53
2011-08-24
Kedves Andrea!
Remélem tud nekem tanácsot adni!Kisfiam 18 hónapos.10-11 hónapos volt amikor elkezdett járni,de mivel befelé dől mindkét bokája,ortopéd orvoshoz vittük aki lúdtalpat diagnosztizált és szupináló cipőt javasolt.
Ezen kívül a járásával nem volt gond egészen 14-15 hónapos koráig,akkor elkezdett néha lábujjhegyen járni.Ezt van amikor többször,van mikor szinte egyáltalán nem teszi.Úgy átlagosan 20-30%-ban jár lábujjhegyen.
Eddig azt hittem elhagyja,de most már egyre jobban aggaszt.Van aki Dévény tornát javasol,van aki neurológust.Amúgy egy nagyon mozgékony,barátkozós kisfiú,szinte folyton mozgásban van,sokszor szalad.
Tényleg ennyire komoly a dolog?
Köszönöm a válaszát!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-09-05 22:30:53

Lábújjhegy.....

Kedves Anyuka Szerintem nem lehet túl nagy gond, de ártani nem árt ha pár gyógytorna gyakorlatot mutatnak vagy gyógytornára járnak....ezzel csak ügyesedhet (veszteni valójuk nincs). Megvizsgálni a gyerek lábát, izomtónusát neurológus és gyógytornász tudja. Ha nem csökken a lábújjhegyenállás pár hét múlva akkor mindenkép javasolnám a gyermekgyógytorna elkezdésést (amibe természetesen a Dévény módszer is beletartozik). Lehet pár Dévény kezelés után és egy két otthoni gyógytornafeladattal meg is oldódik a gond. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

133. kérdés

kriszta1019
14:39:04
2011-08-21
Kedves Doktornő!
Kislányom 23 hónapos,s mind tavaly,mind most a cipővásárlás előtt nagy gondban voltam,hogy melyik is a jó cipő!13 hónaposan tanult meg járni,akkor puhatalpú cipőt vettem neki,Liliputit,illetve télre bélelt Pedipedet.Ezt nem is bántam meg,én laikusként nem látok semmilyen hibát a lábtartásán.
Most tavasszal D.D.Step cipőt kapott és Asso szandit,bár ez picit harántemelős,igaz nagyon puha szivacsból van...de lehet jövőre nem ilyet veszek....Egyébként a kislányom a nap 95 %-át mezítláb tölti jó időben.Télen sem húz fel idebent csak zoknit...
Bent járólap a burkolat,télre vegyek neki vmit?Vagy elég a zokni?Bár úgy hallottam,kemény talajon kell cipő!
Ha csak úgy magamtól (nem ortopédus javaslatára) veszek supináló cipőt,akkor ártok neki?
Télen ő már sokat megy,tehát a puhatalpú már nem lenne jó,így vmit muszáj venni neki!Ha nem supináló akkor milyen?Én mindenképp hajlékony talpúra voksolnék,de abból melyik a jó márka,ami minden kritériumnak megfelel!?
Elnézést asok kérdésért,de jó cipőt szeretnék kislányomnak,mert én 35 évesen elég sok lábproblémával küszködök!
Köszönettel:V.Krisztina.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-08-21 19:38:28

A jó cipő

Kedves Krisztina Nehéz tutit mondani. Általában több szempontot kell figyelembe venni egy cipő vásárlásnál: a gyerek súlya, életkora, lábfej típusa, alakja, a gyerek alaptónusa, a helység hőmérséklete ahol a gyerek tartózkodik, stb. Folyamatosan egyfajta cipőt nem vennék a gyereknek, mert szerintem minden cipő másban jobb. Nézzék meg a www.csibecipo.hu cipőit ahol supinált és hajlékony talpú Szamos cipőt árulnak. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

134. kérdés

Simon Judit
01:02:17
2011-07-30
Tisztelt szakértő!
7 hónapos kislányom jobb oldali torticollissal született. Farfekvéses volt, és születése után 3-4 nappal észleltem a "csomót" a nyakában. 6 hetes kora óta heti 2x Dévényes gyógytornász kezeli(annak ellenére hordom, hogy az ortopéd orvos nem javasolt gyógytornát és ctrl-ra sem hívott vissza). A tornát követően szépen oldódott a merevség, és a fejbiccentő izomban lévő "csomó" is elmúlt, de 1-2 hónapja megrekedtünk egy szinten, és nincs további javulás Mozgásfejlődésében nincs lemaradás, (sőt, 5 és fél hónaposan már ült és mászott) izomtónusa is normális, csak a jobbra nézés és a fej balra billentése nehezített. Kérdésem a következő: tudna nekem bármilyen ötletet adni, hogy milyen gyógytornával lehetne gyógyítani? Illetve a vizi torna segítene? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Boldy-S. Judit
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-08-02 21:28:15

Cranois sacralis terápia

Kedves Judit Terápiás javaslatom gyógytorna ( klasszikus ) a dévény folytatása mellett és a cranisacralis terápia kipróbálása. Craniosacralis terápiát egy koleganőm végzi a rendelőnkben. Lehet próbálkozni trükkös párnákkal, játékkal a helyes fejforgatás érdekében. A vizi torn aügyben nem tudok biztosat mondani csak azt hogy ártani nem árthat. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

135. kérdés

Niki80
17:15:49
2011-07-14
Tisztelt Doktornő!

Kisfiam 6 hónapos, és az ortopédiai vizsgálaton kapott Kezelési lapon az alábbi szerepel:
Bal oldalas fekvés, csípő L.abd.:70/80, stabil, lux jel nincs.
Javasolt: Korrekciós fektetés, csípő torna, bő ruházat.
Továbbá javasolták, hogy a gyerek játékait a másik oldalra rakjam.
Kérdésem a következő lenne:
Melyik oldalon fektessem a kisfiamat?
Hason fektetve melyik oldalra helyezzem a játékokat?
Milyen csípő tornát javasolna?
Valamint érdeklődnék, hogy a rugós hintákat ajánlja e?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Nagy Nikolett
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-07-18 22:44:53

Ortopédiai vizsgálat

Kedves Nagy Nikolett - Hogy melyik oldalra fektesse? Szerintem nem marad az oldalán egy 6 hónapos baba aki tud forogni. - Hogy a játékot hova tegye? Látatlanban azt godolom hogy a fejét enyhén jobbra dönti és balra fordítja ezért jobbra tegy e ajátékokat hogy oda fordítsa. (ha nem így van akkor nem tudom) - Csípőtornát a honlapunkon talál, vagy bővebbet szemályesen tudunk adni. - A rugos hintát javasolom, de nem a csípőprobléma miatt, hanem a a hsznos szenzoros inger miatt Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

136. kérdés

annusy666
16:34:26
2011-06-08
2010. 07. 19. - én szuletett a kisfiam
nem akar maszni csak hatrafele tolja magat, magatol ulni sem akar
mikor megszuletett azt irtak a neonatologian a papirjara,
hogy koponya asszimetrikus oldalkamrak
es a 2 kis veseje sem volt rendben tag pyelon
es izomtonus eloszlási zavar
amugy hasarol hatara hatarol hasara forog tamaszkodik a kis konyoken oldalt
gogicsel gugyog papa mama stb.
azt szeretnem kérdezni hogy egyaltalan fog e maszni ulni jarni ezek utan?
a veseje rendben azt mondta a nephrologus aggodok hogy nem maszik nem ul mit csinaljak a gyogytornasz semond semmit hiaba tornaztatom
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-07-18 22:37:12

asszimetrikus oldalkamarák

Kedves Anyuka! A leírtak alapján arra következtetetk hogy nem egy egyszerü eset az önöké. Látatlanban nagyon nehéz ilyen komplex esetben tanácsot adni. Kérje meg gyógytornászát hogy beszéljék át a terápiás célokat és a mit miért csinálunk a gyakorlatok szintjén ..... A kúszást szerintem már hadják és a négykézlábmászásra kellene öszpontosítani. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

137. kérdés

newaliz
13:24:40
2011-05-13
Tisztelt Andrea!

Kislányom 24 hónapos, csináltatunk neki gyógyszandált (sarok megemeléssel, 1cm), mivel befelé dől a lábfeje. Kiderült hogy lúdtalpas is. kérdésem az lenne hogy lehet-e ilyen korban már talpbetétet venni neki? Vagy a sarokemelés ezt is korrigálni fogja? Esetleg milyen gyakorlatokkal, módszerekkel tudom javítani a lúdtalpasságát?
Válaszát előre is köszönöm!
Andrea
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-07-18 22:09:23

Gyógyszandál

Kedves Andrea Gondolom a sarokemeléssel, a sarok döntésést akarta írni, mert az a helyes. A talpbetét helyett keresse a supinált talpú cipőket amik segítenek a láb helyes dőlésésén. Ezeket a cipőket keresse a www.csibecipo.hu oldalon és hivatkozzon a Mackórendelőre. Ha érdekli a lúdtalptorna kerese a lúdtalptorna csomagunkat a Mackórendelőben, melyben eszközök és feladatsor található. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

138. kérdés

apróság
22:19:10
2011-04-23
Kedves Andrea!
Kislányom 13 hónapos és kb. 2-3 hónapja egyedül megy. Nagyon kis ügyes, persze még van mit fejlődnie, sokszor bukdácsol.
A kérdésem azzal kapcsolatos lenne, hogy azt figyeltük meg a férjemmel, hogy általában úgy megy, hogy mind a két lábfeje kifelé van fordulva egy kissé. Ez normális vagy aggódnunk kellene?
4-5 hónapos kora óta mosható pelenkát használunk, de a legvékonyabb fajtát, szóval nem hinném, hogy attól lenne (bár férjem szerint igen).
Amikor voltunk az ortopédián, akkor mindent rendben találtak. 1 hónaposan és 4 hónaposan is.
Válaszát előre is köszönöm!
Beáta
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-07-18 21:57:56

Bukdácsolás

Kedves Beáta Ha egy évesen kifelé fordul a lába az még nem gond. Egyenlőre az alátámasztási felületet akarja megnővelni, hogy stabilabban áljon. A pelenka legfeljebb a terpesztésést nővelheti de nem hiszem hogy a lábtartásást befolyásolná. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

139. kérdés

viky6200
22:19:10
2011-04-14
Ha azt irja a cikkben hogy NE vásároljunk webáruházban, egy sorral lejjebb miért rögtön egy webáruházat ajánl????
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-04-19 09:16:12

Webáruház-cipő

Kedves .... Igen, igaza van tényleg furcsa így.... A webáruházat azért ajánlom mert ott megtekinthetőek a modelek és vásásrolni személyesen lehet menni és próbálni. Webáruházban talán az első cipőt lehet venni.... Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

140. kérdés

Gufika
14:13:49
2011-04-14
Tisztelt Andrea!Kisfiam 22 hónapos ,és nem nagyon türte meg a lábán a cipöt a lakásban.Én nem látom a lábán igazából ,hogy befelé döl-e .De ha vennék neki szupinált talpu szandit azzal az egészséges lábát elrontanám?Vagy csak akkor ajánlott a szupinált talp ha már probléma van a lábbal?Válaszát elöre is köszönöm!Ágnes
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-04-19 09:11:10

Supinált cipő

Kedves Ágnes A supinált talp megelőzés is lehet, tehát nyugodtan vehet supinált cipőt a gyereknek. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

141. kérdés

AbbyHanning
20:35:54
2011-03-27
Kedves Andrea!
Olyan problémánk lenne, egy éves a kislányom, kilenc hónapos korában állt fel, rá egy hétre kézen fogva el is indult. Mostanában vettük észre, hogy a jobb lábát nem teszi le rendesen a földre, csak pipiskedik. Ma este fürdés előtt összeraktam egymás mellé a két lábikót, a jobb bokája kicsit beljebb van, befelé fordul a lábfeje, a másik lába felé. Fájni nem fáj neki, mozgatja, szeret sétálni, ha fogjuk a kezét, de gondolom, ez így nem normális. Ha leteszem a teljes talpát a földre, hagyja és úgy is marad, de a következő lépésnél már megint csak lábujjhegyen jár. Még annyit hozzátennék, hogy erősen kötött csípővel született (bár gondolom, nem sok köze van ehhez a dologhoz), de kitornáztattuk, azóta semmi gond vele.

Azt szeretném tudni, mi lehet ennek az oka?

Köszönöm!

Zsanett
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-03-28 23:20:51

PIPISKEDÉS

Kedves Zsanett A lábújhegyen járás lehet a felegyenesedés határai feszegetése, ami lehet normélis is, A KÖTÖTT CSÍPŐVEL azonban összefüghet a a kötöt alsó végtak ami pipiskedést eredményez. ha 2 hónapot meghaladja a pipiskedés akkor forduljaak szakemberhez, Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

142. kérdés

mzsuzsa7
15:16:17
2011-03-16
Kedves Andrea!

Kisfiam 26 hónapos, és a ferdenyak tüneteit vélem felfedezni rajta.
Ez nem újkeletű dolog, mert kb. 8 hónapos korában jártam vele gyógytornásznál. Akkor a kisfiút ritkábban látó családtagok hívták fel a figyelmemet, hogy szerintük Bálint erősen jobbra biccent a fejével. Igazából ezt én is figyelgettem egy ideje, de akkor el is vittem rögtön szakemberhez. ( se a védőnő, sem az orvos nem tartotta indokoltnak, nem véltek felfedezni akkora eltérést)
A gyermekem akkor kezdett el mászni, és akkor a gyógytornász hölgy azt mondta, hogy a fokozottabb mozgás majd megerősíti a nyak izmait , és magától rendeződik a dolog. Most megint hetek óta figyelem Bálintot mindenféle szituációban, és azt látom, hogy megint határozottan jobbra dől a feje, pl. akár ivás, akár háton fekvés közben is. Ha szólok neki, hogy próbálja a fejecskéjét egyenesebben tartani, annál inkább jobbra dönti.
Már bejelentkeztünk a gyógytornászhoz, de addig is a megnyugvásom érdekében szeretném megkérdezni, hogy a ferdenyakúságról lehet nála szó,vagy rosszul rögzült szokás az oka.Szoktam neki enyhén masszírozni, meg fejkörzést csinálni, nem vettem észre, hogy merevek lennének az izmai, és nem fájdalmas a fej forgatása számára. Illetve azt szeretném tudni, hogy nem késtem el azzal, hogy tornára vigyem, lehet rajta még ilyen korban korrigálni, helyreállítani tornával? Kár volt akkor nem elkezdeni a mozgásterápiát, amikor 8 hónaposan elvittem szakemberhez? Félek, hogy sebészeti beavatkozás lesz szükséges a késlekedésem miatt. Még annyit vettem észre, hogy asszimetrikusak az arcocskái, és attól tartok, hogy ez amiatt van, hogy nem kezdtük el időben kezelni a dolgot. Ezen lehet még változást elérni, vagy az asszimetria megmarad? ( sokak szerit semmilyen asszimetriáról nincs szó, de én látom az eltérést)
Köszönöm előre is a válaszát! További szép napot Önnek! Üdvözlettel: Zsuzsanna
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-03-20 06:56:44

ferde nyak

Kedves Zsuzsanna A ferde nyak kezelhető gyógyítható. Nem tudom megmondani mi lett volna ha korábban mennek gyógytornára....mint ahogy azt sem hogy ez most mennyire súlyos így látatlanban. kovács andrea www. mackorendelo.hu

 

143. kérdés

apróság
23:31:09
2011-03-13
Kedves Andrea!
A kislányom 11 hónapos és kb. 1 hónapja megtette az első önálló lépéseit. Azóta sokat foglalkozunk vele, játékosan próbáljuk járkáltatni. Nagyon ügyesen megy már.
Rengeteg babacipőt kaptunk rokonoktól, barátoktól, amiket kinőttek a gyermekeik, de szeretnénk neki megfelelő cipőt venni a sétáláshoz.
Sokat olvastam, hogy milyen legyen a babacipő, de csak összezavarodtam.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy ha bent mászkál vagy szaladgál a lakásban, akkor milyen cipőcskét adhatok rá? És ha kimegyünk sétálni akkor milyet válasszak?
Értem ezt arra, hogy kemény vagy puha talpút, bokáját tartó kemény cipőt vagy sem?
Sógornőm és anyósom folyton azt hajtogatja, hogy jó merev talpú, kemény bokájú cipőt adjak rá, ami tartja a kis lábát, de mindenhol azt olvasom, hogy az a jó a baba lábának, ha mezítláb van, vagy puha cipőben, hogy használja a lábának minden izmát.
Szóval akkor mi lenne a jó?
Válaszát előre is köszönöm!
Beáta
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-03-20 06:49:46

Helyes baba cipő

Kedves Beáta A lakásban puha bőrtutyit javaslok, ami olyan mintha mezítláb járna csak mégsem csúszik a baba lába és hőszigetel is a bőr. Az utcára hajlékony talpú saját cipőt javaslok. Nem tanácsos a használt cipőket hordani. A csibecipo.hu talál jó gyermekcipőket és hamarosan baba bőr tutyikat is. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

144. kérdés

eleison74
14:11:29
2011-02-16
Kedves Andrea!
Kislányom 4.osztályos,másodikos korától kell gyógytestnevelésre járnia,állítólag lúdtalpas.Ezt a háziorvos tanácsolta,engem erről nem tájékoztatott sem az iskola,sem az orvosunk.Szeretném megkérdezn,lehetséges-e,hogy 8 éves korban alakuljon ki a lúdtalp?
Pici korától kezdve nagyon sokat volt mezítláb,és az óvodában sem volt ilyen probléma.
Köszönettel,Szilvia.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-02-21 10:38:29

Lúdtalp

Kedves Szilvia A gyógytestnevelés csak hasznára válhat a gyereknek. Az hogy lúdtalpas-e vagy hogy az volt korrábban is nem tudom megmondani látatlanban. A lúdtalp fokozódhat a testsúly növekedéssel arányosan, esetleg egy hirlelen növekedés vagy mozgásszegényebb életform a korábiakhoz képest. Kovács Andrea a Mackórendelő vezetője

 

145. kérdés

Edberg
13:19:48
2011-02-04
Üdvözlöm!
Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a kislányom a jövő héten lesz 6hónapos, és még nem forog, szándéka sincs erre. A héten elvittem, egy Dévényes nénihez, azt mondta túl feszesek az izmai.
A szülésnél fájásgyengeségeim voltak, de amúgy gyorsan ment, kb.3óra.
Érdeklődnék, hogy későn vittem-e? Ön szerint tudnak-e még segíteni rajta?
Köszönettel:Edina
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-02-07 10:45:25

Dévény torna

Kedves Edina! Erre a kérdésre valószínű a DSGM es gyógytornász kolleganő jobban tud válaszolni a gyerek mozgás és izomstátusza függvényében. Így ismeretlenben azt mondom hogy nem késő még.... és biztos mindent megtesznek az eredmény eléréséért. Kovács Andrea DSGM szakgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

146. kérdés

klarissza69
15:02:03
2011-01-09
kedves andrea ! köszönöm a gyors válaszadását! a gyermekem most 23 honapos , a ballábát 9 a jobb lábát 10 honaposan mütötték és nagyon sulyos fokozatu dongalábbal született ami párosult még valamivel amiröl a debreceni klinika eggyik föorvosnöje sem tudott tul sokat mondani mert azt mondta nem találkozott még ijenfajtályával! a gyermek 16 honaposan elindult de a jobb lába mai napig nem tökéletes! tegnapelött voltunk vele controllon ahol azt mondta a doktornö aki mütötte hogy gyogycipö és torna otthol mert 3 éves koráig még javulnia kell sokat! én aggodom mert nagyon sokszor elesik a gyerek a jobb oldalára és korához képest szerintem nem egészen stabil a járása ! az itthoni torna szerintem csak stagnálja vagyis nem is javul és nem is romlik az állapota! lehetséges e az hogy valoban kijavul 3 éves korára a torna hatására vagy ujjabb mütét vár rá? de akkor miért nem most ?
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-01-21 15:54:57

Dongaláb

Kedves Anyuka! Ha a csontok helyes tengelyben vannak akkor, a növekedés jótékony hatással is lehet a lábra. a gyenege láb erősitésésre probálkozhatnak az elektro terápiával (szelektív ingeráram). Ezt gyógytornász be tudja tanítani és otthon is végezhető naponta. Javasolt a TENSEL 2001 elektroterápiás gép. Ez közgyógyra ingyenes ha kiirják és általánosra kb 10000 forint. Nagyon fontos a megfelelő izmok stimulálása, amit gyógytornász mutasson meg és időnként kontrolálja. Kovács Andrea a Mackórendelő vezetője www.mackorendelo.hu

 

147. kérdés

klarissza69
13:57:47
2011-01-08
üdvözlöm! érdekelne a vélemény, hogy a kétoldali dongaláb mütét utáni állapotában szükségesnek tartja e a gyogytornát szakemberrel heti egy alkalommal vagy otthol történö napi több alkalom a jobbik megoldás? elöre is köszönöm válaszát
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2011-01-09 14:20:13

Donga láb műtét

Kedves Anyuka! Ez mind attól függ hogy milyen fokú volt a dongaláb? mennyi idős a gyerek? hogy tudnak és mit totnázni otthon? Így látatlanban azt mondanám hogy mindkettőt javaslom (gyógytornásszal és otthon is) Fontos hogy a helyes mozdulatok rögzüljenek, a hegek szépen gyógyuljanak, a láb izmai megerősödjenek és ne keletkezzenek letapadások. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

148. kérdés

GabrovitsAndrea
10:52:03
2010-11-22
Kedves Andrea!
Kisfiam lassan 8 hónapos lesz (nov.24.) és a stabil ülésen kivül nem igazán csinál mást. Háton fekve oldalra nyúl a játékokért, illetve addig mocorog, míg el nem éri a dolgokat, de nem fordul át hasra és vissza sem. Gyakorolgatjuk az átfordulást, és segítséggel megy is. Mennyire legyek elkeseredve? Kell e szakemberhez fordulnom? (Van két nagyobb testvére és Ők sem csinálták a típikus baba mozgásokat anno annak idején.)

Várom válaszát.
Üdvözlettel: Gabrovits Andrea
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-11-22 22:09:02

Tipikus baba mozgások

Egy 8 hónapos babának, forogni mindkét irányban és a kúszást próbálgatni kellene. ha a stabil ülés megy akkor feltételezem nem gyenge a baba. Azt nem értem, hogy hogy kerül ülésbe? Nem írta hogy ül fel? ha nem önállóan ül fel akkor hagyja a hasán vagy hátán és ösztönözze a forgásra kúszásra. Legyen sokat a földön. Az optimális fejlődéshez feltétlen szükség van a "tipikus baba mozgásokra " Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

149. kérdés

MMarcsi
12:11:18
2010-11-04
Kedves Andrea!
Kislányom 8 hónapos, egy hete felállt egyedül a kiságyban és azóta is minden lehetséges helyen kapaszkodik és fel akar állni. Igaz, még ha áll, akkor is imbolyog, rogyadozik a lába, nem biztos még. Gondolom, ez így normális is,hiszen erősödnie kell. A problémám, hogy anyósom,mikor megtudta,hogy felállt,azonnal letette és vezetgetni akarta. Szerintem ez felesleges,amíg nem áll biztosan,nem szeretem ennyire erőltetni a dolgokat. Ő viszont folyton megkérdőjelezi a gyerekkel kapcsolatos véleményemet,kezdek elbizonytalanodni. Önnek mi a véleménye, nem korai még,hogy erőltessük a lépegetést? Válaszát előre is köszönöm! Marcsi
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-11-22 22:00:04

"baba járatás"

A babát vezetni akkor kell, ha elég erősek a lábai,ha nagyon szeretne, ha kellő egyensúlya van, vagy ha ez a képesség nagyon nehezen és későn akar kialakulni. A gyereket 8 hónaposan nem kell még vezetni, ezt az anyósának is megmondhatja. Az hogy a baba inog az teljesen normális. A 8 hónapos babát késztessük még minél több mászásra ha tudjuk. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

150. kérdés

mariannka26
12:59:21
2010-10-28
Jo napot kivanok.A kovetkezo kerdessel fordulnek Onhoz.A hetvegen lesz 15 honapos a kislanyom.Szepen lepeget mar egyedul...de csak par lepest tesz meg aztan leul es maszik...Ugy aggodok...nem baj ez?Van aki azt mondja igen es van aki azt mondja majd elindul.Apaval is szokjuk tornaztatni...Hogy tole jojjon hozzam es forditva...de mintha felne..pedig soha nem esett el.Nem tudom mi lehet a baj.Jarjak vele uszni ?Tegyek valamit?Vagy legyek turelmes?Valaszat elore is nagyon koszonom!!!Meg esetleg annyit,hogy eleg keson kezdett maszni.Olyan 11 honaposan.De kozben mar a butor korul allni szokott.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-10-31 20:21:53

Jár a baba jár

Kedves Anyuka Szerintem nem lehet túl nagy gond, ha pár lépést már önállóan is megtesz. Aránylag későn kezdett mászni, így az önálló járás is késhet. Üljenek hintába és hintázzanak sokat minden irányban. Sétálgassanak az említett módon Apától Anyáig. Tologasson valamit ami a válla magsasagában van. Próbálkozzanak sétálni cipőben és mezítláb. Ha nem indul meg 1 hónap múlva sem, akkor forduljanak gyógytornászhoz. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

151. kérdés

törpikéné
15:03:05
2010-09-26
tisztelt doktornö:az én kisfiam most 4hó-és1hetes ,3060nal született ,és most 7090kg elmonthatom hogy nagyon nyugodt kisbaba az éjszakát teljesen átalusza és nappal is jokat alszik. hason fekve születése ota nem tud és nem is szeret lenni pedig naponta többször hasra teszem és ritkán emeli fel a fejét mert 5perc mulva annyira sir hogy meg kell forditanom ha viszont a kezembe hason forditom akkor ugy nézi a tévét hogy látom az egész nyakát mert szépen tartja,miden érdekli megfogja a játékot deez a hason fekvés nem megy neki,ha felemelem akkor is szépen tartja a fejét néha inog meg egy kicsit.de aggodok egy kicsit hogy a kisfiam hogy fog igy megfordulni vagy egyáltalán mászni ha nem emeli fel a kis buksiát .kérem adjon tanácsot hogy mit tegyek. köszönöm .tisztelettel:törökné juhász erika
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-09-27 13:15:35

A nemszeretem hasonfekvés

Kedves Anyuka! A kisfia háta valószínű elég erős ha hason lebegtetve tartja magát. Figyelje meg hogy hason fekvéskor a kezecskéje hol van a levegőben vagy a talajon? ha nincs len nyomja le egy kicsit. Hasra ne puha ágyra tegye hanem szőnyegre a földre egy plédre. Csalogassa a fejemelést érdekes játékokkal ..... Rakjon mellkasa alá egy kispárnát és onnan próbálja emelni a fejét Ha nem jut eredményre akkor forduljon szakemberhez! Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

152. kérdés

ringi
21:37:41
2010-09-21
Kedves Andrea!

Kisfiam 5 hónapos, kb. 3 hónapos korában az orvos kérte, hogy mutassam meg gyógytornásznak, mert a keze ökölben volt és elég sokszor "C" betűt formált a testével. Én így is tettem és elvittem egy maszek-gyógytornászhoz, aki 3-szor megvizsgálta és abban maradtunk, hogy a terpesz-pelus levételét követően (a terpesz pelust csak 1 hónapig hordta és csak a "biztonság kedvéért" -ahogy a doki fogalmazott) menjünk vissza újra, mert szerinte a "C" betűzés csak a hasfájása miatt volt... Most szeptemberben visszamentünk és a fiam "sétáltatás alatt keresztbe lép". Igazán a gyógytornász sem értette, mert azt mondta, hogy a keresztbe-lépés ellenére lazák az izmai és nem érti miért csinálja... ennek ellenére visszarendelt, ahogy ő mondta lazítani.... Kérdésem, egy 4és1/2 hónapos gyereknél nem normális, ha nem rendesen teszi egymás mellé a lábait? Amúgy teljesen normálisan fejlődik.... fordul hasról-hátra és vissza, hason magasra ki tudja emelni a fejét, és a játékokat egyik kezéből a másikba adja....
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-09-27 13:02:11

Keresztbe lépés

Kedves Anyuka! Ahogy leveléből kiderült kisfia nagymozgása jól fejlődik, ha 4,5 hónaposan kitolja magát, forog és adogatja a játékokat. Az tényleg nem jó dolog ha a lábát keresztezi, de aggodalomra nincs semmi ok. Vizsgálat után tudnám megmondani hogy ezt miért csinálja, de talán az adduktorjai (a közelítő izmai) feszesek vagy tónus fokozódás észlelhető bennük. Próbálkozzanak a csípőtornával és figyelgessék hová alakul, az is lehet hogy ez szép lassan csökken, ha nem forduljanak a gyógytornászukhoz. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

153. kérdés

kati
14:23:53
2010-09-13
Kedves Szakértő!
Olvastam cikkét a lúdtalpról. Voltunk kivizsgáláson a lányommal, ahol azt mondták,hogy hordjon talpbetétet, mert csúnyán lúdtalpa, vagy bokasüllyedése van. Ön szerint elég, ha csak tornáztatjuk? Attól is helyre jöhet?
A másik kérdésem, hogy a most divatos cipők alig tartják a lábát. Milyet adjunk rá. Otthon csak mezitláb van, az jó, vagy inkább ártalmas?

Köszönöm a segítségét, Kati
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-09-27 12:53:31

Csúnya Lúdtalp

Kedves Kati! Nem írta hány éves a gyermeke. Ha azt mondták hogy csúnya lúdtalp akkor valószínű az van és ebben az esetben tanácsos hordani a betétet. Tornáztatni viszont szükséges!!! A lúdtalpbetét passzívan tart , tehát a láb helyes helyzetben van. A helyes helyzet megtartását viszont az izmokkal tudjuk megtartani, amit erősíteni kell. Szerintem otthon lehet mezítláb.... Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

154. kérdés

Judyth13
19:26:15
2010-08-07
Kedves Andrea!

Az lenne a kérdésem,hogy probléma-e az,ha lányom kúszás közben mindig csak az egyik kezét és lábát használja(bal kézzel húzza és jobb lábba tolja magát,és fordítva)? Augusztus 12-én lesz 10 hónapos. Nem mászik még,csak négykézlábra áll és úgy hintázik,de nem hajlandó mászni. Feltérdel és feláll,azt tudom,hogy azzal nincsen gond,csak a kúszása aggaszt engem.

Válaszát előre is köszönöm!

Kossuth Judit
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-09-17 21:06:21

Kúszni-mászni

Kedves Judit Kúszás közben az egyik karunkat és az ellentétes lábunkat használjuk aztán fordítva. Kislánya jól csinálja. 10 hónapos korban, ha négykézlábra áll és hintázik akkor már sínen van.... Nem gondolom hogy az izgalmas felállás és négykézláb mászás előtt picivel a kúszást fogja próbálgatni helyesen. már azzal nem fontos törődni. Kovács Andrea A Mackórendelő Vezetője www.mackorendelo.hu

 

155. kérdés

csillakovacs
09:02:31
2010-05-29
a kislanyom 7. honapos,aktiv ,mozgekony baba,de hason fekve sokat "repulozik"..most olvastam az oldalon,hogy ez esetben gyogytornaszhoz kell fordulni. mi lehet a gond? elore is koszonom a valaszat
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-09-17 20:57:31

Repülőzik!

Kedves Anyuka! A repülőzés hason nem minden estben jelent kórós elváltozást. Függ a időtartalmától, minőségétől, mértékétől stb. Ha a gyerek repülőzik nehezen tanulja meg a kitolást hasról, és a kúszás is nehezebben tanulja meg. Ezért érdemes megtanítani alkartámasztásra. A gond lehet a hát izmok, karok feszessége vagy más. Látni kell a pontos diagnózishoz. Kovács Andrea A Mackórendelő vezetője www.mackorendelo.hu

 

156. kérdés

Eva****
08:18:33
2010-05-28
Kedves Andrea!

Köszönöm válaszát!
Ahogy megírtam Önnek a levelet, másnap újabb fejlődési pontra lépett a kisfiam a járásban.
Én úgy látom az eddigiek során, hogy a lábizmai is gyengécskék, ernyedtek voltak, és az egyensúlya sem volt jó. Mióta a levelet megírtam, már látom rajta az akaratot, hogy menni akar és nekiállt küzdeni. Hagyja magát hosszabb távon is vezetni és amint teheti feláll. Már egyedül is próbál felállni kapaszkodás nélkül a lábaira támaszkodva, de még nincs meg az egyensúly. Mostanában sokat hintázunk, remélem, ez segít neki.
Ezek alapján én úgy látom, egyedül is meg fog tanulni járni.
Remélem, Ön is biztatónak látja a helyzetet.

Üdvözlettel:
Éva
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-09-17 20:47:05

Biztató jelek

Kedves Éva! Igen, levele alapján úgy néz ki menni fog. Csak így tovább! Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

157. kérdés

Eva****
09:52:08
2010-05-20
Tisztelt Asszonyom!

Az alábbi problémával fordulok Önhöz.

Kisfiam néhány nap múlva lesz 20 hónapos. Teljesen egészségesen született, császárral.

A mozgásfejlődésével kapcsolatban keresem Önt.
Az a gondom, hogy még nem jár önállóan.
Amit csinál: lépcsőre felmegy, mindenhova négykézláb közlekedik, térden menve vagy négykézláb tolja a tologatós játékokat, felkapaszkodik és felhúzza magát és így ácsorog.

Hagyja magát kézen fogva vezetni, de kb. 10-15 lépés erejéig, és még eléggé esetlen a lábtartása.

Fejlődése: 11 hónaposan ült fel és 14.5 hónaposan kezdett mászni. Egyébként nagyon mozgékony, villámsebesen mászik, és úgy tűnik, mintha nem lenne szüksége a két lábon járásra egyelőre.
Én látom a fejlődést, csak lassabb, mint a megszokott.
Szeretném megkérdezni, hogy én tehetek-e valamit érte ez ügyben itthon, illetve hogy "normális"-e az ő fejlődése?

Várom válaszát!
Köszönettel:
Éva
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-05-27 22:05:38

járás

Kedves Éva! Látni kéne , hogy hasznos tanácsokat tudjak adni. Igen a mozgásfejlődése, el van maradva a normálistól. A kulcskérdés az hogy mindez miért van? Izomtónus? egyensúlyzavar? gyengeség? rossz szokások? stb. Tanácsolom hogy keresenek fel egy gyermekgyógytornászt. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

158. kérdés

szaboheni
15:34:19
2010-05-06
Kedves Andrea!

Bálint kisfiam 1 hete múlt 4 hónapos. 2 hete fordul át a hátáról a hasára, igaz ez még csak a jobb oldalra megy neki. Ezt megelőzően ( 3 hónaposan) párszor átfordult a hasáról a hátára, de azóta sem akarja. A kérdéseim a következőek: Gond- e , hogy csak jobb oldalra forgolodik, illetve, hogy még nem fordul vissza, holott már elvileg azt is "tudja"? Ha már megunja a hasán és nagyon erőlködik, akkor esetleg vissazfordíthatom- e , vagy ezzel csak ártok neki? És ami leginkább nyugtalanít, hogyy kb. 5 napja amikor hason van, akkor a jobb kézfejét kicsavarja ( elnézést a hasonlatért , de mint akinek nyomorék a keze) és úgy tartja, úgy támaszkodik meg rajta . Igaz, hogy nem állandóan és nem tartósan, de sokszor és jó pár másodpercig úgy tartja. Kérdésem az lenne, hogy esetleg ez jelent e valami problémát?

Válaszát megköszönve: Henriett
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-05-09 08:55:15

fura kézkéztartás?

Kedves Henriett! A 3 hónaposan megfordulás hasról hátra, inkább a gravitáció segítségével történt mint hogy egy nagyon tudatos tevékenységgel. 4 hónaposan még nem baj, ha nem tud oda vissza fordulni, segíteni lehet vissza fordítani. De segíteni nem helyette megcsinálni. A kéztartásra nem tudok válaszolni, látatlanban. Ha továbbra is észleli akkor forduljanak szakemberhez. Kovács Andrea Gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

159. kérdés

atizka
09:15:35
2010-04-19
Kedves Andrea!
Cipő témában lenne kérdésem.
Sok helyen, sok félét lehet olvasni a babacipőkkel kapcsolatban. Van egy gyógytornász ismerősöm, aki minden kisgyereknek supinációs cipőt javasol. Mivel nem értek hozzá, utánaolvastam, ill. ortopédus orvos véleményét is kikértem, amikor a lányom járni kezdett. Mivel ő is ezt ajánlotta (nevet nem írok, de elismert orvos a Heim Pál kórházban), így mi ilyen cipőt használunk.
Andreának mi a véleménye a supinált gyerekcipőkről? Válaszát köszönöm előre is!
Zita
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-04-20 21:30:41

supináló cipő

Kedves Zita A supinációs cipők jók, de egészséges lábra nem szükséges. Természetesen szebben áll a gyerek lába benne, de többnyire ez a cipő érdeme nem a lábszár izmoké. Semmiképp nem mondanám azt, hogy rossz a lábnak csak talán többet tudna erősödni, ha minél jobban a mezítláb járást utánoznánk. Kovács Andrea Gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

160. kérdés

rekakoma
15:41:17
2010-04-15
Kedves Andrea! Csak azt szeretném kérdezni a lábbelikkel kapcsolatos cikkben leírtakról, hogy azt értem, hogy a talp szempontjából a bőrcipőcske/tutyika a legalkalmasabb a tipegő lábikójára, de akkor mi tartja a bokáját? Nemrég még azt hallottam, hogy fontos, hogy a kiscipő megfelelően tartsa a gyerkőc bokáját. köszönöm a választ előre is. Réka
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-04-16 22:15:22

Mi tartja a bokát?

A bokát az ínszalagok és izmok tartják. Ha a bokát a cipő kemény oldala tartja, akkor a szalagok és izmok kevésbé vannak igénybevéve. Tehát minél többet dolgoztatjuk annál erősebbek lesznek. Persze ez az egészséges babalábra vonatkozik. Kovács Andrea Gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

161. kérdés

szzsb
06:39:12
2010-03-25
Kedves Andrea!
Nagyon köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Bernadett
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-04-06 21:44:53

Szívesen.

Örvendek, hogy segíthettem. Kovács Andrea

 

162. kérdés

N.Eszter
15:23:50
2010-03-24
Kedves Andrea!
Kislányom 10 hetes és nagyon szeret ülni. Ha fekszik akkor mindig emeli a fejét és mérgelődik ha nem húzom ülő helyzetbe. A kérdésem az lenne, hogy nem okoz-e gondot a gerincének, ha hagyom ülni?
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-03-24 20:47:46

ülni

Kedves Eszter! 10 hetesen nem ültetünk még gyerket még akkor sem ha neki nagyon tetszik. Ültetni 6 hónapos kortól lehet, etetőszékbe ahol lelóg a lába és egyenes a háta és ez is csak akkor ha minden rendben a baba mozgásfejlődésével. Kovács Andrea gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

163. kérdés

szzsb
17:17:34
2010-03-23
Kedves Andrea!
A lányom 8 hónapos lesz, 2 hete felállt egyedül a kanapé mellett, mára már végigsétál mellette. Eleinte csak lábujjhegyen állt, most már a talpán. Mikor vegyük meg az első cipőjét? Milyen cipő legyen? Mit nevezünk stabil állásnak? Amikor már önállóan is áll és nem inog?
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Bernadett
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-03-24 20:41:26

mezítláb

Kedves Bernadett! Stabil állásnak azt nevezzük ha kapaszkodás nélkül kisebb meglökésre is megáll a lábán a baba. Cipőt csak akkor kell venni ha az utcán sétálnak addig mezítláb, mezítláb, mezítláb! Csúszás ellen egy vékony bőr tutyit vagy gumitalpas zoknit használhatnak. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

164. kérdés

MiraLilla
12:39:56
2010-03-22
Kedves Andi!

Tanácsodat szeretném kérni 6 hónapos kislányom mozgásfejlődésével kapcsolatban. 5 hónaposan hasra fordult de vissza a mai napig nem akar. A hasán rendesen kinyomja magát, pörög és hátrafelé tolja magát. Előre kúszni nem akar még.
Teljesen kiegyensúlyozott mosolygós baba.

Kérdésem az lenne hogy baj e hogy még nem fordul vissza?
Illetve kielégítő e a mozgásfejlődése? A kúszást hogyan motiválhatnám nála, valamint a visszafordulást.

Válaszodat előre is köszönöm.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-03-24 20:36:29

plédből görgetés

Kedves Anyuka! A forgást a baba a nehezebbikkel kezdte a hasról hátra könnyebb lenne. Próbálják egy plédbe beletekerni , úgy hogy a feje kint legyen és aztán kigurítani egy puha szőnyegen. Ezt próbálják nagyon lassan görgetni majd egy kicsit gyorsabban. Úgy érzem aggodalomra nincs nagy ok, ha eltologatja magát a játékok után a baba még ha nem is szabályos módon. Kovács Andrea gyógytornász www.mackorendelo.hu

 

165. kérdés

Vargáné
10:32:21
2010-03-11
Kedves Andrea.A kislányom 22.-én lesz 5 hónapos.Kb 2 hetes korától fogva hason alszik,ezért azóta nagyon ügyesen emeli a kis fejét,de a fordulás nem sikerül még.Igaz nagyon nem is próbálja,ha mellé teszek vmi kedvenc játékot inkább nyúl csak érte.A fejét mindkét irányba fordítja,és mostanában hátra is akarna nézegetni,gyakran az ölemben ,szopizás közben is ,hátrafelé tekergeti a fejecskéjét és a plafont meg a mögötte levő dolgokat nézegeti.Ezt már háton fekve is csinálja.Ebből lesz majd talán a fordulás??Fürdetés előtt kicsit szokott meztelenkedni,olyankor próbálom a kezénél fogva fordítani oldalra,de nem mindig tetszik neki a dolog,de néha viszi a kis fenekét a teste után.Az lenne a kérdésem,hogy nincs -e lemaradva a fejlődésben,és hogy vmi tornával tudok -e segíteni neki.A kezével ügyes,már nyúl a csörgőért,és 2 kézzel is fog dolgokat,sőt már át is teszi egyik kezéből a másikba.Anyukám szerint nem kellene aggódnom,mert én még 8 hósan se csináltam semmit csak feküdtem,és az orvos se talált semmi rendelleneset,aztán szépen behoztam a lemaradást! :) Válaszát előre is köszönöm!Üdv:Zsuzsi
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-03-11 21:53:15

"Gombóc"

Kedves Zsuzsi! Leírása szerint, ha jól értem a kislánya egy kicsit feszíti a fejét hátra. Próbálja „gombóc” pozícióban hintáztatni napi 3x10 (fejét a térde felé közelíteni és így fej láb vonalán előre –hátra hintázni). Ha sokat tolja hátra a fejét akkor lehet egy kicsit feszesebb a nyakizma hátul. Még nincsenek elkésve, de szép lassan elkezdhetnek forogni, játékosan. Ha nincs változás 1 hónap múlva, keressenek fel egy szakembert. Kovács Andrea Gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

166. kérdés

rozsa2010
10:45:17
2010-03-04
Jo napot kivanok ujra en vagyok a terpeszpelenkas kislany anyukaja en meg azt szeretnem kerdezni Ontol,hogy en mint az anyukaja mivel anyatejet eszikma baba tudneke valami vitamit vagy barmit szerni ami az elosegite csipoje megerosodeset?
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-03-06 20:18:46

vitamin

Kedves Terpeszpelenkás kislány anyukája! A csípő megerősődése főleg a helyes mozgástól lehet. A vitamin témában kérdezze gyermekorvosát. Kovács Andrea gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

167. kérdés

rozsa2010
14:58:22
2010-03-02
Jo napot kivanok,egy 3 hetes kisbaba edesanya vagyok tanacsot szeretnek kerni ,hogy a kislanyomnak rugibugyit kell hordania es ha azt a ruhara teszem ra ,kivul,hogy ne vagja a kicsi labbat helyese vagy kimondottan a telenkara szabad tenni?
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-03-02 20:25:03

Rugibugyi "kívül"

Kedves Anyuka Igen. Teheti nyugodtan a rugdalozóra is. A terpeszpelus lényege, hogy baba lábát szétterpessze és ne tudja összezárni. Kovács Andrea gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

168. kérdés

rozsa2010
16:25:52
2010-02-16
jo napot kivanok
Megszuletett a kislanyon februar 10 en,mikor 5 nap utan a engedtek ki a korhazbol azt mondta a gyernekorvosno,hogy ennyhen laza a jobb csipoje vegyunk ortoped rugibugyit.Mi megis vasaroltuk de szegenykem keptelen elfogadni.Arra szeretnek valaszt kapni hogy tenyleg csak ez az megoldas van arra hogy megerosodjon a csipoje?
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-02-16 19:02:12

sok terpesztés

Kedves Rózsa! Igen ez a legegyszerűbb. A lényeg hogy sokat legyen terpeszbe a baba. Ha ölbe veszik akkor is próbálják terpeszteni a lábát. Minden pelenkázáskor a baba lábával körözzenek kifelé felváltva és egyszerre is és gyakoroljanak terpesz-zárt kb. 6x minden pelenkázásnál. Le lehet venni többször, rövidebb ideig a betétet és akkor lehet hasra fektetni felhúzott hajlított lábbal, ha hagyja. Ha nagyon tiltakozik akkor esetleg nagyon feszes a combja és húzódhat. Ez esetben forduljanak gyógytornászhoz. Kovács Andrea Gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

169. kérdés

agi77
16:53:43
2010-02-11
Kedves Andrea!
Kislányom most 10 és fél hónapos valami kúszás félét csinál inkább vonszolja magát és a jobb lába feszítve van úgy húzza maga után pedig betudja hajlítani.Ezt 1 hónapja csinálja,pedig már 8 hónaposan négykézlábra állt,rugózott.1x2x sikerült felülnie de inkább sír tekereg ha fel akar ülni és nem megy neki.Olyan erőlködve csinál mindent nem könnyedén.Én csináltam vmit rosszul,van kompja és ugrálója is.Laminált padlónk van és persze ott könnyebb csúszni.Tanácstalan vagyok.
Válaszát,tanácsát várom mit csináljak?
Ági
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-02-11 22:00:13

Négykézláb a hengeren

Kedves Ági Az teljesen normális, ha a gyerek mozgásfejlődése stagnál pár hétre,mert akkor más területen fejlődik. Az hogy sikerült felülnie 2 alkalommal az nem jelenti azt, hogy rutinszerűen tudja. Ha jól értem akkor kúszni (ha ferdén is) tud. A jobb lábát „bicikliztese”meg minden pelekázásnál. Legyenek lent sokat a földön csalogassa különböző érdekes játékokkal. A komp és az ugrálóra nincs szükség. A négykézlábra állást gyakorolják,úgy hogy hengert (összetekert pléd is megteszi) tesz a pocakja alá, itt hintázzanak előre-hátra, jobbra-balra. Azután próbálják henger nélkül is kb.3x naponta. Ha 2 hét alatt nincs változás akkor forduljanak szakemberez. Kovács Andrea Gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

170. kérdés

Verka
12:07:07
2010-02-01
Kedves Szakértő!
Kislanyom 11 hetes,de sajnos nem szeret hason feküdni, épp ezért nem tudom rávenni arra,hogy emelgesse a fejét. Van-e valamilyen gyakorlat,amivel a nyak-is hátizmokat tudnám erősíteni?
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-02-01 21:43:09

Fej emelése hason

Kedves Anyuka! Azt hogy mi az oka annak hogy nem szereti a fejét emelni , azt így nem tudom megmondani, de biztos oka van rá. Ettől az októl függ az, hogy melyik a megfelelő gyógytornagyakorlat számára. - Próbálja hason fekve az alkarra támasztani a babát és így zenélő játékokkal játszanak. - Lehet egy vékony törölközőt összecsavarni és a mellkasa alá tenni és így csalogatni a fej emelésre - Segítse a kezével nagyon lassan a fej ét emelni - Lehet nagylabdán stimulálni a fej emelésre (hason és háton) - Lehet lejtőre fektetni fejjel lefele - STB. Kovács Andrea A Mackórendelő vezetője www.mackorendelo.hu

 

171. kérdés

fédra
23:14:35
2010-01-23
Kedves Andrea!
Kislányom,pár nap múlva lesz 9 hónapos.3 hónapos kora óta megfordul a hátáról a hasára(csak bal oldalra),de a hasáról egyáltalán nem fordul vissza.Próbáltunk különböző módszereket az ösztönzésére,de nem jártunk sikerrel.Egyébként nagyon fejlett baba(74cm és 10kg),mászik,feláll,pár lépést megtesz kapaszkodva.Egy kicsit aggódom,nem jelent e ez a hiányosság valami komolyabb dolgot.
Válaszát előre is köszönöm!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-01-26 15:34:40

Hasról -Hátra

Kedves Anyuka! Hasról hátra fordulni könnyebb, mint fordítva hiszen segít a gravitáció is. Azt hogy kislánya miért nem gyakorolja, azt így látatlanba nagyon nehéz megállapítsam. Az hogy hátáról csak balra fordul, az valószínű, hogy: a bal oldala nem olyan ügyes, vagy a bal keze kötöttebb,vagy a fejét nehezebben fordította meg jobbra vagy már csak megszokás vagy teljesem más oka van amiért nem olyan kényelmes jobbra fordulni. Írásából kiderül hogy nincsen komoly gondja hiszen már áll és lépeget. A bal kéz használatát figyelgesse kicsi, hogy minden renden. Próbálja napi 5-ször „erőltetni” a két feladatot amit nem tudd, a helyes testséma és egyebek beépülésért. Kovács Andrea A Mackórendelő vezetője www.mackorendelo.hu

 

172. kérdés

Mazsi33
12:42:57
2010-01-21
Kedves Andrea!
A kisfiam 5 és fél hónapos ,2hónapja a háziorvos javasolta a terpeszbetét hordását, hordtuk is 1 egész hónapig mellette minden este tornáztattuk.Azóta gyermekorvoshoz járunk aki beutalt az ortopédiára,a héten voltunk az ortopédián és 10 fokos eltérést diagnosztizált a doktorúr,és a betét hordását írta elő.Fel is adtam rá de nagyon sír ha rajta van , az lenne a kérdésem hogy esetleg tornával helyettesíteni lehet-e a betétet?
A másik kérdésem az lenne hogy a középső lányom aki 6és fél éves, gyógycipőt írtak neki ki és betét használatát más cipőkben , és lábtornát.De nem tudom milyen gyakorlatok szükségesek ehhez .És mennyi esély van arra hogy kinövi.
Előre is köszönöm válaszát
Alíz
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-01-21 20:28:21

Terpeszbetét

Kedves Aliz A kisfia valószínűleg azért „haragszik” a terpeszbetétre, mert nem tud tőle szabadon mozogni. A 10 fok nem olyan nagyon sok hogy ez fájdalmat okozzon. Enyhe esetekben megteszi az egy mérettel nagyobb és fordítva feladott pelenka is. A tornagyakorlatokat folytassák és a terpeszbetétet is hordják , ha ezt javasolták. Kislányának mivel nem tudom mit diagnosztizáltak a lábára , így nem tudok feladatot írni. Kovács Andrea www.mackorendelo.hu

 

173. kérdés

Annus Zsoltné
14:42:30
2010-01-05
Kedves Andrea.
Kis fiam elmúlt év 12.-én született meg. Sajnos mindkét alsó lábszára kivelé ivelt /gorbe/. Férjemmel naponta pár pecig tornáztatjuk /bicigliztetjük, kinyújtjuk és ossze húzzuk/ a lábacskáit,igy azóta már némileg javult valamit. Van valami torna féle ami ezt a lábszár gorbeséget javitaná? Vagy ez igy fog maradni szegénykémnek? Esetleg ahogy nől és erősodik javulhat? Koszonom előre is válaszát.
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-01-05 21:30:40

Görbe lábacskák

Kedves Anyuka! Keressenek fel egy ortopéd orvost aki megvizsgálja és megállapítja , hogy mennyire görbe a "görbe”. Gyógytornagyakorlatot csak egyénre szabottan lehet javasolni, a bicikliztetés és térdhajlítás nyújtás, nem árt de nem egy célzott gyakorlat. A gyógytornász egy konkrét diagnózisra gyógytorna feladatokat tudd javasolni, kinesio tapaszt tud ragasztani a baba lábára vagy esetleg ortézist tud javasolni. Az is lehet hogy a görbeség teljesen fiziológiás vagy csak a pocakban feküdte el a baba. Ez utóbbinál gyors javulás a tendencia. Köszönöm, hogy megkerestek de sajnos látatlanban nem tudok konkrét gyakorlatokat mondani. Kovács Andrea A Mackórendelő vezetője www.mackorendelo.hu

 

174. kérdés

kemese
13:10:43
2009-12-31
Kedves Andrea
Kisfiamnak, aki 4 hónapos enyhe dongalábat állapított meg az ortopéd orvos. Mutattak egy két gyógytornagyakorlatot, amit itthon végzunk. Van valami más ötlet a minél hamaráb gyógyulás érdekében?
Köszönettel Emese
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2010-01-02 19:23:53

Donga láb tornáztatása fogkefével

Kedves Emese! Leírása alapján, tényleg enyhe deformitás lehet kisfia lábának, mert különben már gipszet vagy ortézis kapott volna. A tornagyakorlatot amit mutattak azt végezzék rendszeresen. Amit javasolni tudnék, az az hogy egy fogkefével simogassa a baba lábhátát (újjaktól felfele) és a lábfej külső oldalát (kis újtól sarok felé). Ha nem alakul egy hónap alatt, akkor keressen fel gyógytornászt aki, speciális kimozgatással, manuális technikával vagy a kinesio tapingel tud még segíteni. A legutóbb említett kinesio-taping, egy színes rugalmas ragtapasz amit a baba lábára kel ragasztani 4-7 naponta (ez egy új és hatékony módszer) Kovács Andrea Gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

175. kérdés

krassika
15:45:23
2009-12-10
Kedves Andrea,
kisfiam 9 hónapos, és még nem kúszik. Forog hasról hátra, illetve hátról hasra, valamint hason ellenkező irányba fordítja magát. Sokat van földön, nagy pléden, keveset hagyom járókába. A doktornénink azt javasolta tegyem kiságyba, járókába, hogy ott meg tudjon kapaszkodni, és húzni magát. Én úgy tudom ez nem szerencsés, mert idő előtt felállásra készteti a babát. Nem akarom sűrgetni, pláne hogy koraszülött baba is volt, 35. héten született, igaz nem kis súllyal. Kicsit később is kezdett forogni, mint a korabeli babák. Kérdésem, hogy van e valamilyen gyakorlat, torna, amivel elősegíthetem a kúszást?
Próbáljuk ösztönözni játékokkal, de csak forog. Jól teszem e ha sokat van földön?
Előre is köszönöm válaszát!
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2009-12-10 19:03:07

Kúszni tanítani

Kedves Anyuka! A lehető legjobban gondolja a dolgokat. Igen legyen sokat a földön és ne legyen a járókában vagy kiságyban. Mivel koraszülött a kisfia, akkor még csak 8 hónapos a fejletségi szinten van, ebbe meg teljesen belefér az hogy most kezdjen kúszni. A kúszást a következő gyakorlatokkal tudja segíteni: - hason fekve biciklizik a baba lábával váltva - hason fekve behajlítja egyik lábát és a tenyerét a talpa alá teszi és várja hogy kinyomja magát előre, aztán a másik lábbal folytatja - hason fekve a kezecskéjét viszi előre és kicsit húzza Minden esettben, valami érdekes játékot érjünk el és a kb. fél méter megtett út után hagyjuk játszani vele. Naponta 2-3 szor próbálkozzunk. Ha nincs semmi változás egy hónap múlva akkor forduljon gyógytornászhoz, aki ellátja még speciálisabb feladatokkal vagy tanácsokkal. Kovács Andrea Gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

176. kérdés

Tündi
14:49:32
2009-12-09
Kedves Andrea! Kislányomnak szerintem bokasüllyedése van. Nem akadályozza a járásban, de nem túl szép és félek, hogy később esetleg gondot is okoz majd neki. Mit javasol? Vegyünk speciális cipőt, vagy talpbetétet? Vagy valamilyen torna hasznosabb lenne?
Előre is köszönöm segítségét,
Tündi
szakértő fényképe

Kovács Andrea

Gyermek gyógytornász

2009-12-09 21:48:03

Kacsa lábak

Kedves Tünde! Nem írta meg, hogy kislánya hány éves és mióta tud önállóan járni. Ha még nem töltötte be a 3 évet akkor a mezítláb járást és egy két tornagyakorlatot/ eszközt és normál cipőt tudok javasolni. 3 éves korig enyhe esetben nem beszélünk még lúdtalpról. Ha elmúlt 3 éves és befordul a láb akkor a kinesio-tapinget (korrigáló beragasztás)tudom javasolni amit a gyógytornászok használnak, vagy ha erősen befordul a boka akkor gyógytornát és lábortrézis (korrigáló lábsín), és speciális cipőt. Kovács Andrea Gyermekgyógytornász www.mackorendelo.hu

 

  • Terhesség
  • 0-3 év
  • 3-6 év
  • Hivatalos

©2016 Minden jog fenntartva - Szülők Lapja