71 évesen szerzett diplomát a Jászai Mari-díjas színész - "Azt hitték, hogy tanár vagyok"

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


71 évesen szerzett diplomát a Jászai Mari-díjas színész - "Azt hitték, hogy tanár vagyok"

Szegedi Dezső Jászai Mari-díjas miskolci színművész az ország legidősebb nappali tagozatos egyetemistája - és egyben legidősebb frissdiplomása.

A miskolci színház művésze, aki nemrégiben tett sikeres államvizsgát kulturális antropológia szakon, úgy fogalmaz: „nem volt sétagalopp” 3 éven át tanulni és beadandókat írni a színészet mellett, hiszen az egyetem gyakran éjszakába nyúló munkát jelentett. Csupán már az egyetemi felvételire való felkészülés (és két tantárgyból emelt szintű érettségi) is 2 évnyi tanulást vett igénybe. Ám ő tudta, mire vállalkozik; ahogy fogalmazott: ez "benne van a pakliban”. 

Ma is pontosan fel tudja idézni, 68 évesen hogyan teltek első egyetemi napjai: „Mentem a folyosón végig, és fiatalok nézték, hogy ki ez az öreg, és a következő: ’Jó napot tanár úr’! Azt hitték, hogy tanár vagyok!” - idézi fel mosolyogva az emlékeket Szegedi Dezső. 

Az ország legidősebb diplomása Miskolc egykoron létező városrészéről, Gordonról írta szakdolgozatát. Ő maga is itt született, ám kutatómunkájának és szakdolgozatának célja elsősorban az volt, hogy emléket állítson a régi miskolci roma muzsikusoknak. Ugyanakkor nem titkolt célkitűzése volt az is, hogy megmutassa fiataloknak és időseknek egyaránt: tanulni sohasem késő!
Forrás: rtl.hu
Fotó: rtl.hu

Nagyszülők Lapja

Érdekességek

Nagyszülők Lapja


2024.05.29