Nyaralni vinnéd az unokádat? Így lesz örök emlék a gyereknek a nagyszülőkkel való közös nyaralás - Mire figyelj oda?

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


Nyaralni vinnéd az unokádat? Így lesz örök emlék a gyereknek a nagyszülőkkel való közös nyaralás - Mire figyelj oda? Nincs az a nyári tábor, ami fel tudna érni ahhoz az élményhez, amit a nagyszülők képesek nyújtani az unokáknak. Egy közös nyaralás nagy élmény lehet mindenkinek. Pár apróságra azonban érdemes odafigyelni, hogy az álomnyaralásból ne legyen végül rémálom! Nincs az a nyári tábor, ami fel tudna érni ahhoz az élményhez, amit a nagyszülők képesek nyújtani az unokáknak. Egy látogatás a Vasúttörténeti Parkban, kirándulás a Kékestetőre, vagy néhány éjszaka egy wellness szállodában nagy élmény lehet mindenkinek. Pár apróságra azonban érdemes odafigyelni, hogy az álomnyaralásból ne legyen végül rémálom - írja a csalad.hu.

Hagyjuk a szülőket végre otthon, és éljünk meg közös kalandokat a felcseperedett unokákkal - csapnak a homlokukra nagyszülők tömegei a forrónak ígérkező nyár beköszöntével. Buktatók, amikkel a jónak induló pihenőprogramból stresszel teli erőlködés lehet.

Tippek unokás nyaraláshoz


Hogyan kezdjünk neki a közös nyaralásnak?
Először is már a tervezésbe is érdemes bevonni az unokákat, és közösen kiválasztani az úticélt. Persze helyén kell kezelni a kicsik kívánságait, hiszen ők még nem tudják, hogy mikről nem tudnak, így ha csak annyit említünk nekik, hogy “és akkor elmegyünk a Tihanyi apátságba!”, vélhetően nem kezdenek hangos üdvrivalgásba. Azonban ha körülírjuk a kirándulás látnivalóit, izgalmait, már sokkal valószínűbb, hogy nagy kedvvel ülnek a kocsiba a nagyszülőkkel.

Hova menjünk nyaralni az unokákal?
Persze érdemes azzal kezdeni, hogy hova is menjünk inkább: városba vagy falura, strandra vagy a hegyekbe, a közelbe vagy az ország egy távoli pontjára.

Fontos szem előtt tartani a gyermekek életkorát a helyszínek kiválasztásakor is. A hároméves kislány vélhetően nem nézi végig a Sümegi vár egyik termében vetített harcos filmet, a 7 éves fiút azonban lehet, hogy még a második körben sem lehet kihuzigálni a hűvös helyiségből egy jó rántott hús ígéretével.

Miért jobb, ha rögtön A és B tervvel is készülünk?
Nagyon fontos, hogy indulás előtt rápillantsunk az időjárás előrejelzésre, és legyen tervünk az esőnapokra is, mivel a szűk szállodai szobában vagy apartmanban 4 óra folyamatos tévézés után a legizgalmasabb mesefilm is unalmassá válik!Mit érdemes előre egyeztetni a szülőkkel?
Bár a nagyszülők jól ismerik az unokáikat, azonban indulás előtt mégis érdemes elbeszélgetni a szülőkkel, vagyis a "gyermekekkel".
- Van-e olyan ételallergiája az ifjoncnak, amiről esetleg nem tudunk, van-e utazással kapcsolatos félelme, igénye a kicsinek (mondjuk óránként szeret nyújtózni egyet a parkolóban, vagy éppen ellenkezőleg, egyenesen utálja a feleslegesnek tűnő pihenőket).
- Mikor fekszik le nyaraláskor, és mikor szeret felkelni, saját zsebpénzét költheti-e kedvére, vagy azért figyelni kell rá, hogy ne essen túlzásokba.
- Milyen szabályok vonatkoznak odahaza a tévézésre, esti mobilozásra, fürdésre - ezeket az apró információkat érdemes már indulás előtt összegyűjteni.

Vonjuk be az unokákat is a tervezésbe!
Ha már a köztes generációval túl vagyunk a mindennapi élet átbeszélésén, folytatni kell ezt az unokákkal is. Nagyon fontos, hogy tudják, mire számíthatnak a közös nyaraláskor, az alvástól, a szobaelosztáson át az étkezésekig.

Nem szabad persze katonás rendszabályokat felállítani, mert akkor szinte mindenkinek elmegy a kedve az utazástól, azonban a gyermekek életkorának megfelelően érdemes átbeszélni, hogy miként is nézhet majd ki a közös szórakozás, hogy elkerüljük a “bezzeg anyu ezt mindig megengedi” kezdetű reklamációkat a bolti vásárlás, vagy az éjszakai chatelés okozta konfliktushelyzetekben.Egy jó tanács
Hagyjunk mindenkinek egy kis szabadidőt! Jó ez a fiataloknak is, akik kicsit ejtőzhetnek a szállodai szobában, vagy ha már olyan korúak, megehetnek egyedül egy fagyit a közeli cukrászdában. Fontos a pihenés, feltöltődés mindenkinek, hogy aztán nagyobb kedvvel üljön újra a vacsoraasztalhoz, vagy kezdjen hajókirándulásba a társaság.

Miért jó az unokákkal együtt nyaralni?
A közös nyaralások arra is nagyszerű lehetőséget biztosítanak, hogy a szülői felügyelet és - jószándékú - közbeavatkozás nélkül beszélgethessen egymással a két generáció.

Meséljünk a fiataloknak történeteket az életünkről, és hallgassuk meg őket is. Így ismerhetjük meg igazán egymást, és kerülhetünk közelebb a másikhoz - javasolja a South China Morning Post az emlékezetes közös nyaralásról értekező cikkében.

Forrás: csalad.hu
Fotó: Freepik/freepik; kezdőfotó: wildtalesof.com

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


2018.07.27