Évente két fürdőkúra jár TB-re: gyógyfürdő, gyógymasszázs, súlyfürdő orvosi rendelvényre - Itt vannak a részletes tudnivalók!

Nagyszülők Lapja

Juttatások, támogatások

Nagyszülők Lapja


Évente két fürdőkúra jár TB-re: gyógyfürdő, gyógymasszázs, súlyfürdő orvosi rendelvényre - Itt vannak a részletes tudnivalók!

Mozgásszervi megbetegedések, kopásos gerinc és ízületi betegségek, ízületi elváltozásokkal járó immunbetegségek, állandó fájdalomérzet? Megelőzésre és gyógyulásra is kiváló a gyógyvíz. Ráadásul Magyarországon évente két fürdőkúrát felírhat a háziorvos TB-támogatással. Lássuk a részleteket!

Európában a mozgásszervi megbetegedések tekintetében Magyarországé az első hely. Pedig abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hazánk területének 80%-a alatt található gyógyvíz, illetve termálvíz. Ezzel az adattal világviszonylatban az előkelő 5. helyen állunk, tehát bátran válogathatunk, ha komplex fürdőgyógyászati ellátásra van szükségünk.

A kopásos gerinc és ízületi betegségek mellett az ízületi elváltozásokkal járó immunbetegségek és az állandó fájdalomérzet jelentik a legnagyobb problémát. A fájdalmat és az állapotromlást azonban nem muszáj tétlenül tűrni. Mit tehetünk ellene? A megelőzésre és a gyógyulásra is kiváló lehetőség a gyógyvíz.


Gyógyulás és megelőzés a víz erejével

A leggyakrabban előforduló mozgásszervi betegségek hazánkban: a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a súlyfelesleg és az anyagcsere betegségek következtében egyre gyakoribb a lakosság körében a gerinc és az ízületek idült kopásos megbetegedése, az ízületi gyulladás, a köszvény, az ideggyulladás, a porckorongsérv, az ízületek és a gerinc statikai rendellenességei (pl. gerincferdülés, csípőficam), valamint a végtagi keringési rendellenességek.

Orvosi vizsgálatok bizonyították, hogy a gyógyvizekkel és termálvizekkel végzett kezeléseknek kedvező hatásai vannak a mozgásszervi betegségekre, hiszen egyszerre fejtenek ki fizikai és kémiai hatást. A melegnek köszönhetően ellazulnak az izmok, kitágulnak a vérerek, javul a vérkeringés. A víz felhajtó erejének köszönhetően könnyebben lehet mozgatni végtagjainkat, ami sérült, kopott, beteg ízületek esetében különösen fontos. A vízben oldott magas ásványi anyag tartalom egy része a bőrön keresztül felszívódva bekerül a vérkeringésbe, ezáltal erősíti az immunrendszert, pótolja az izmok, ízületek számára nélkülözhetetlen anyagokat, segíti az öngyógyító folyamatokat.
 

Milyen betegségekre jó a gyógyvíz?

Hazánkban többféle gyógyvíz található, ezek az alábbi betegségek ellen hatásosak:

• kopásos eredetű gerinc- és ízületi betegségek (pl. gerincsérv okozta panaszok, porckorong betegségek, idült derékfájás, csípő, térd ízületi kopás)

• ízületi gyulladások nyugalmi stádiumban; idült karideg-, ülőidegzsába

• csontritkulás okozta panaszok, háti-, deréktáji fájdalmak• Ortopédiai, idegsebészeti műtétek után (protézisek beültetése, gerincsérv műtétek)

• balesetek utókezelése (törések, ízületi sérülések)

• idült nőgyógyászati és urológiai gyulladások

• érszűkületek

• bőrbetegségek (ekcéma, lichen, pikkelysömör)

• cukorbetegség okozta szövődmények (ízületi- és vérkeringési zavarok, ideggyulladás)

Fürdőkúrákat többnyire krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, illetve érbetegségek funkciójavítását szolgáló rehabilitációs kezeléseknél alkalmaznak. A kezelések típusát, mennyiségét, a gyógyvíz hőmérsékletét és a gyógyvízben tartózkodás idejét a szakorvos rendeli el.


Hogyan vehető igénybe a támogatás?
 
A gyógyító- és rehabilitációs ellátásokban betöltött jelentőségükre tekintettel gyógyító ellátások (ilyenek a gyógyfürdő kezelések) árához társadalombiztosítási (tb-) támogatás jár.

Az egészségbiztosító a gyógyító ellátások (pl. gyógyfürdő kezelések) árához nyújt támogatást (ún. ártámogatás). Az érvényesítés fontos feltétele, hogy a támogatott ellátást az orvos vényen rendelje el, illetve hogy az ellátást a NEAK-kal a támogatás elszámolására szerződött szolgáltatónál vegyék igénybe. 
A gyógyászati ellátások egészségbiztosítási támogatással való igénybevételéhez a vényen felül szükség van az orvos által kiállított kezelőlapra is, melyet a betegnek minden kezelésre vinnie kell.
Az ellátás igénybevételének kezdő dátuma az első kezelés időpontja. 

Tb-támogatott fürdőgyógyászati ellátások:

 • gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is)
 • gyógyvizes kádfürdő
 • iszappakolás
 • súlyfürdő
 • szénsavas fürdő
 • orvosi gyógymasszázs
 • víz alatti vízsugármasszázs
 • víz alatti csoportos gyógytorna
 • komplex fürdőgyógyászati ellátás
   

Egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátás a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás, egyéb természetes gyógytényezőn alapuló gyógyászati ellátásnak pedig a szén-dioxid gyógygázfürdő (mofetta) minősül.


Ki írhat fel fürdőkúrát?

Az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető gyógyászati ellátásokat csak szakorvos rendelheti el, azonban magánrendelésen még a szakorvos sem rendelhet társadalombiztosítási támogatással kiszolgált gyógyfürdőkezelést. 
Társadalombiztosítási támogatással fürdőgyógyászati ellátásokat kizárólag a finanszírozott egészségügyi szolgáltató reumatológus, fizikoterápiás, ortopéd, mozgásszervi rehabilitációs, valamint fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, illetve traumatológiai javallat (indikáció) esetén traumatológus szakorvos rendelheti el. Hozzájuk a háziorvos ad beutalót.


Hány alkalomra szól a fürdőutalvány?

Naptári évenként összesen két kúra rendelhető. A következő évre áthúzódó kúra a megkezdése szerinti évhez tartozik.
A fürdőgyógyászati ellátások kombináltan is igénybe vehetők, de egy kúrában legfeljebb négy különböző fajtájú kezelést lehet rendelni. Az egyes fürdőgyógyászati kezelés fajtákat - főszabály szerint - 15 alkalomra lehet rendelni, de a rendelő orvos szakmailag indokolt esetben ettől eltérően 6-20 kezelést is rendelhet. A baleseti vagy műtéti utókezelés során a komplex fürdőgyógyászati ellátás is igénybe vehető 20 alkalommal. 


Meddig használható fel a vény?

A vény érvényességi ideje a rendelt kezelésfajtától függ, az igénybevétel megkezdésétől számított:

    • fürdőgyógyászati ellátások esetén 8 hétig,
    • 18 év alatti csoportos gyógyúszás esetén 26 hétig,
    • szén-dioxid gyógygázfürdő esetén 4 hétig.

Fürdőgyógyászati ellátások és a szén-dioxid gyógygázfürdő esetén az ellátást rendelő vény kiállításának napjától számított 30 napon belül meg kell kezdeni a kezeléseket.

Az egészségbiztosítási támogatással igénybe vehető kezelések időtartamát az 5/2004. EüM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg. 


Kell fizetni a TB-re felírt gyógyfürdőutalványért?

A gyógyászati ellátásokért fizetendő térítési díj eltérő összegű lehet, tekintettel arra, hogy a fürdőszolgáltatás szabad ármegállapítású szolgáltatás. A társadalombiztosítási támogatás az ún. közfinanszírozás alapját képező árhoz igazodik, amelytől a szolgáltatók eltérhetnek (érdemes az egyes fürdőhelyek honlapján körülnézni vagy telefonon érdeklődni)


Fontos! 
A kúra befejezését követő három héten belül a gyógyászati ellátást rendelő orvoshoz ellenőrző vizsgálatra kell menni, és a kezelőlapot, valamint a zárójelentést át kell adni az orvosnak.
Aki az ellenőrző vizsgálaton nem vesz részt, vagy a kezelőlapot és a zárójelentést nem adja le, újabb kúrára nem jogosult.

A legjobb stratégia a megelőzés – annak pedig minél fiatalabb korban el kell kezdődnie!

Olvass tovább! Itt megtudhatod, hogy a különféle gyógyvizek és kúrák közül melyik milyen betegségre jó.

 

Forrás: neak.gov.hu
Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Juttatások, támogatások

Nagyszülők Lapja


2024.04.16