Ezt a 18 dolgot tedd meg, amíg kicsi az unokád - Ne hagyd ki egyiket sem!

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Ezt a 18 dolgot tedd meg, amíg kicsi az unokád - Ne hagyd ki egyiket sem!

Nem csak szülőként, de nagyszülőként is csak úgy repülnek az évek! Mire felocsúdsz unokád születésének csodájából, az apró emberke szinte már kamaszodik is, és a maga útját járja. De ne rohanjunk így előre… Lássuk, hogyan tehettek minden percet örömtelivé és értékessé!

1. Ha nincs ellenére, akkor nyugodtan halmozd el puszikkal és ölelésekkel! Szeretetből sohasem lehet „túl sok”!

2. Esős, hideg napokon, vagy korán sötétedős estéken kuckózzatok be egy kakaóval és nézzetek együtt mesét!

3. Mutasd meg neki a természet apró és halk csodáit: hogyan etetik szülei a fecskefiókákat, milyen csodás a dombról a naplemente, hogyan szorgoskodnak a hangyák vagy milyen édesen alszik a dongó a virágszirmok közt...

4. Ha fáradt, szomorú vagy zaklatott, vigasztald meg, csalj mosolyt könnyes arcára! Mindig emlékezni fog rá, ahogy a karjaidban megnyugodott.

5. Hallgasd meg, amit mesél, és kérdezd őt a számára fontos dolgokról!

6. Mesélj neki a gyermekkorodról! Mondd el neki, hogyan telt egy este a családdal, miféle csínyeket követtél el gyerekként, vagy milyen volt akkoriban iskolába járni.

7. Takard le az asztal környékét, végy elő hatalmas papírlapokat, eszközöket, és alkossatok együtt! Festés, ragasztás, vágás, nyomdázás… Kreativitásban határ a csillagos ég!

8. Süssetek együtt sütit! A konyha tisztasága másodlagos. Első a jókedv, a finom illatok, és a közös idő! Íme 17 versike a vidám, közös sütés-főzéshez!

9. Taníts neki hasznos dolgokat: hogyan kell cérnát befűzni, cipőfűzőt kötni, szöget beverni, virágot ültetni, borsót szemezni, tésztát gyúrni...

10. Sétáljatok lassan, az ő tempójában! Hagyd, hogy megvizsgáljon és megmutasson neked mindent. Így később sem fog elmenni az igazán fontos és szép dolgok mellett.

11. Várd őt a kedvenc ételével, vagy készítsétek el azt együtt!

12. Legyenek saját, reggeli vagy esti szertartásotok, ami csak a tiétek!

13. Mondd el neki, mit szeretsz benne!

14. Beszélgessetek mások jótetteiről, vagy kinek milyen jó tulajdonsága van. Segítsetek egy ismerősnek valamiben, örüljetek más örömének. Ezek által megtanul másokat is értékelni, és mások sikerének örülni.

15. Készítsetek finomságokat, szendvicseket (ehhez remek ötleteket találhattok itt) és menjetek kirándulni, piknikezni! Ezek az egyszerű, kellemes időtöltések örök emlékek lesznek számára.

16. Mondókázzatok, énekeljetek együtt minél többet! A nagyobb gyerekek szeretik a találós kérdéseket is.
Itt találtok rajzoltatós mondókákatszórakoztató, játékos versikéket, de mutatunk hintáztatós mondókákat is!

17. Mutasd meg neki, hogy miket játszottál gyermekkorodban. Tanítsd meg neki a macskabölcső játékot, mutasd meg a gumizást, vagy készítsetek együtt ugróiskolát.

18. Nézegessetek fotóalbumokat, régi képeket rólad és róla is. Ki milyen volt kiskorában, hasonlítotok-e, milyen volt, mikor ő volt kisbaba...

 

Szerző: Szülők Lapja
Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2024.04.09