Igazi szenzáció: Fekete gólya fészket találtak Tiszacsegén, már fióka is van benne!

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Igazi szenzáció: Fekete gólya fészket találtak Tiszacsegén, már fióka is van benne!

A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai szenzációs felfedezést tettek Tiszacsegén: egy fészek közelében az igen ritkán megfigyelhető fekete gólya egyik példányát sikerült azonosítaniuk. A mostani, jelentős felfedezés új adatokkal szolgál a madárfaj elterjedéséről és költési szokásairól.

A fekete gólya hazánkban fokozottan védett madárfaj, azaz megóvásuk kiemelt természetvédelmi feladat. Táplálkozási szokásaikról ugyan eddig is voltak információk - hiszen táplálkozási területeiken eddig is megtalálhatók voltak -, azonban költési helyük mindeddig ismeretlennek bizonyult

A Tiszacsegén most fellelt feketególya-pár egyébként jó egészségi állapotnak örvend, és jelenleg fiókáikat nevelik. 

A felfedezést Tihanyi Gábor, a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa dokumentálta. A szakember szerint az ilyen megfigyelések és monitoring adatok azért rendkívül értékesek a természetvédelem számára, mert ezek által pontosabban felmérhető egy-egy faj elterjedése, szokásai, valamint a védelmi intézkedések hatékonysága is. 

A mostani megfigyelés nem csak újabb örömteli bizonyítéka annak, hogy ez a csodás faj továbbra is megleli hazánkban a számára szükséges, a fészkeléshez és táplálkozáshoz alkalmas feltételeket és élőhelyeket, de reményt is ad, hogy a természetvédelmi erőfeszítések és az elkötelezett munka hosszú távon sikeres, és hozzájárul a magyarországi természeti kincsek és ritkaságok megőrzéséhez is.

 

Forrás: magyarallatvedelem.hu
Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2024.06.05