Így lesz csodaszép a kerted, vagy a balkonod - Kora nyári növénygondozási útmutató

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Így lesz csodaszép a kerted, vagy a balkonod - Kora nyári növénygondozási útmutató

Akinek növényei vannak, az jól tudja, hogy júniusban sem tétlenkedhet, ám azt is jól tudja, hogy a növények gondozása, a kertben vagy balkonon végzett munka folyamatos, de mindig hálás és eredményeket hozó feladat, sőt, csodás kikapcsolódás is. Egy rendezett kert, de akár néhány ágyás vagy balkonnövény is célt és örömet ad. Mik azok a tennivalók, melyeket nyár elején érdemes szem előtt tartanunk?

A nyár beköszöntével az ültetés és palántázás szakaszain túljutva, amellett, hogy a kezdeti terméseinkben és csodás virágainkban gyönyörködünk, elsősorban a növények gondozása és táplálása a fő feladatunk:
 


1. Öntözés

Alapvetőnek tűnhet, mégis sokszor alulbecsüljük a fontosságát vagy rosszul ítéljük meg az egyes növények által igényelt vízmennyiséget (és az öntözés gyakoriságát). Nézzünk utána, melyik növénynek mik az igényei, valamint arra figyeljünk, hogy ne a legnagyobb forróságban, hanem a kora reggeli és kora esti órákban végezzük a locsolást.

 

2. Ápolás, tápozás

A cserepes és balkonládás növényeket érdemes kéthetente, de legalább havonta tápoldatos vízzel megöntözni. Rendszeresen figyeljük növényeink leveleit, hajtásait, mert a tápanyaghiány jeleit ugyanúgy észrevehetjük rajtuk, mint a kártevőket. A levelek fonákját is nézzük meg! Ha idejében lépünk, menthető a helyzet. Az egynyári virágokról csipkedjük le az elvirágzott részeket, így a növények nem a termések vagy magok érlelésére, hanem új virágok nyitására használják fel a tápanyagokat. Cserepes növényeinket rendkívül fontos időnként nagyobb cserépbe átültetni, hiszen növekvő gyökerük egy idő után felemészti a rendelkezésére álló területet, és a növény nem tud tovább fejlődni (instabillá is válhat). 
 

3. Metszés, visszavágás

A június az utolsó jó lehetőség a bokrok, cserjék, pl. rózsa metszésére, mert ha ennél később vágjuk vissza az ágakat, a növényeknek már nemigen lesz elegendő idejük tovább fejlődni, hiszen úgy érzékelik, hogy már nem kell új hajtásokat növeszteniük és a későbbiekben kevéssé borulnak majd virágba. A metszés felpezsdíti és megerősíti a növényeinket.
 

4. Gyümölcsszedés, mulcsozás

Az érett gyümölcsöket szedjük le, de emellett a lepotyogott terméseket is szedjük fel! Erre azért van szükség, hogy elkerüljük a növény gombás megbetegedéseit. A fák törzsénél érdemes mulcsozni (akár levágott fűvel), mert a nagy melegben a talaj így jobban tárolja a vizet.
 

5. Szobanövények felfrissítése

Egy kis környezetváltozás előnyös lehet a szobanövények számára is - de csak ha odafigyelünk rájuk! A legtöbb szobanövény például nem szereti a kimondottan tűző napot, ezért ha kitesszük őket az erkélyre, ablakpárkányra vagy a kertbe, félárnyékos vagy árnyékos helyet válasszunk nekik, és természetesen ne feledkezzünk meg a locsolásukról sem!
 

6. Gyepgondozás

A gyeptakaró is fokozott gondoskodást, főként alapos locsolást igényel. A fűnyírás és a ritkán, de időnként beiktatott gyepszellőztetés szintén a gondozás részét alkotja. (A rendszeres fűnyírás egyébként a kullancsok számát is jelentősen csökkenti a kertben.) 
 

7. Tartsunk rendet!

A rendszeres gyomlálás, gereblyézés, az ágyások és tövek rendben tartása, a talaj kapálással történő lazán tartása mind-mind fontos és hálás feladat a nyári időszakban.


Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2024.06.04