Ingyenes családi belépő a vármúzeumokba és állandó kiállításokra - Melyik mikor ingyenes?

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


Ingyenes családi belépő a vármúzeumokba és állandó kiállításokra - Melyik mikor ingyenes? Tudtad, hogy akár a teljes család is ingyen látogathatja a legnevesebb vármúzeumokat? Kevesen tudnak arról a kormányrendeletről, amely a múzeumok ingyenes látogatását szabályozza kifejezetten családosok részére. A kulturális miniszter engedélyével rendelkező muzeális intézmények minden hónapban (a múzeumok által meghatározot hétvégén) ingyenes belépést biztosítanak azok számára (legfeljebb két fő), akik legalább két 18 év alatti személyt kísérnek, mindemellett a nemzeti ünnepeken (március 15, augusztus 20, október 23) szintén ingyenesek, szól a rendelet.

Nemzeti ünnepeken ingyen múzeumok:
A kulturális miniszter engedélyével rendelkező muzeális intézmények a nemzeti ünnepeken (március 15, augusztus 20, október 23.) ingyen látogathatók! Így tehát ingyenes egyebek közt a
- Természettudományi Múzeum,
- Szentendrei Skanzen,
- Iparművészeti Múzeum,
- Magyar Nemzeti Múzeum,
- Aquincumi Múzeum és Fürdőmúzeum,
- Földalatti Vasúti Múzeum,
- Terror Háza.

Hétvégi családi ingyen belépők
Ha 1 vagy 2 felnőtt legalább két gyermek kíséretében látogatja meg az adott múzeumot az erre kijelölt napon, akkor az egész család ingyenesen léphet be.
Ezek után már csak azt érdemes követni, hogy melyik múzeum mikor tart ingyenes családi napot. Összeállításunkkal ebben igyekszünk segíteni.

Az alábbi napokon ingyen léphetnek be a családok a vármúzeumok és egyéb múzeumok állandó kiállításaira.
(Részletek a múzeumok honlapján találhatók.)


Visegrádi vár - minden hónap utolsó vasárnapján ingyenes a családoknak (Fotó: visegrad.hu)

Ingyen látogatható várak, vármúzeumok és egyéb múzeumok


Minden hónap harmadik szombatján:
Iparművészeti Múzeum - Budapest »
Magyar Nemzeti Galéria - Budapest »
Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest »
Szépművészeti Műzeum - Budapest » (jelenleg rekonstrukciós munkálatok miatt 2018-ig nem látogatható)

Minden hónap utolsó szombatján:
Budapesti Történeti Múzeum – Budai vár, Budapest »
A nem ingyenes napokon a Vármúzeumban, az Aquincumi Múzeumban, vagy a Kiscelli Múzeumban megvásárolt valamennyi egyéni belépőjegy ingyenes belépést biztosít egy alkalommal, 30 napon belül, a másik két múzeumba. A megváltott belépőjegyet a következő két helyszínen a jegypénztárosok lebélyegzik (a belépőjegy csak ezután válik érvénytelenné). Az a látogató, aki az előző helyen megváltott jeggyel érkezik, ingyenes belépőt kap.
Petőfi Irodalmi Múzeum - Budapest »

Minden hónap egyik hétvégére eső napján (melyet a múzeum határoz meg, és teszi közzé a honlap Nyitvatartás, jegyárak menüpontjának legelején):
Magyar Mezőgazdasági Múzeum – Vajdahunyad vár, Budapest »

Minden hónap első vasárnapján:
Edelényi kastély, Edelény »
Magyar Természettudományi Múzeum - Budapest »
Néprajzi Múzeum - Budapest »

Minden hónap második vasárnapján:
Rákóczi Múzeuma – Rákóczi vár, Sárospatak »
Egri vár, Eger »

Minden hónap harmadik vasárnapján:
Kuny Domokos Múzeum, Vár, Tata »

Minden hónap utolsó vasárnapján:
Visegrádi Fellegvár, Visegrád »
Hadtörténeti Múzeum - Budapest »

A 194/2000. Korm. rendelet így szól pontosan:
(2) Díjtalanul látogathatja a muzeális intézmények állandó kiállításait az EGT-állampolgár minden hónap egyik hétvégéjének a muzeális intézmény által meghatározott napján, amennyiben:
a) a 26. életévét még
nem töltötte be,
b) 18 év alatti személyt kísér, és annak a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) szerinti közeli hozzátartozója (legfeljebb 2 fő).
(3) A muzeális intézmények állandó és időszaki kiállításait 50%-os kedvezményes belépődíj fizetésével látogathatja az EGT-állampolgár:
a) a 6. életévének betöltésétől 26. életévének betöltéséig,
b) 62 év felett,
c) amennyiben legalább két, 18 év alatti személyt kísér, és azok Ptk. szerinti közeli hozzátartozója (legfeljebb 2 fő), a (2) bekezdés b) pontjában foglalt eset kivételével.
(4) Az Alaptörvény J) cikk (1) bekezdésében meghatározott nemzeti ünnepeken*, állampolgárságra való tekintet nélkül a muzeális intézmények kiállításai díjtalanul látogathatók.


*március 15, augusztus 20, október 23.

Megkérünk benneteket arra, hogy amennyiben további ingyenes várlátogatási lehetőségről van tudomásotok, írjátok meg nekünk a szuloklapja@szuloklapja.hu-ra, hogy a fenti listát még teljesebbé tehessük.

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


2015.05.08