Mérgező növények a kertben - Tanítsd meg a gyerekeknek is, hogy nagyon veszélyesek!

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Mérgező növények a kertben - Tanítsd meg a gyerekeknek is, hogy nagyon veszélyesek!

A várva várt tavaszias idő érkezésével egyre több időt töltünk a szabadban, többet játszunk unokáinkkal a kertben. Fontos tudnunk, mely növényekre fordítsunk kiemelt figyelmet, hogy a kinti időtöltés ne váljon veszélyforrássá és riadalommá.
Összegyűjtöttük, mely növényektől érdemes távolságot tartani a kertben, illetve azok veszélyes tulajdonságait megismertetni a nagyobbacska gyermekekkel.


Nadragulya (Atropa belladonna): erős mérgező hatással rendelkezik mind bogyója, mind gyökere és levelei.Keserű csucsor/ebszőlő (Solanum dulcamara): gyakran más növényekre kúszik fel. Piros hosszúkás bogyói mérgezőek! 

Csattanó maszlag ( datura stramonium): ez az egyik legmérgezőbb növényünk! Fehér, nagy és tölcsérszerű, cakkos virágáról és fogasszélű leveleiről aránylag könnyű felismerni. Virágzás után magvas tok marad vissza. Minden része erősen mérgező, különösen a levele és magja!Tiszafa (méregfa, ördögfa; Taxus baccata): igazán gyakori és erősen mérgező növény! Minden része veszélyes, a gyerekeket igyekezzünk tőle távol tartani.Gyöngyvirág (Convallaria majalis): ezt a csodaszép virágú növényt sajnos nem véletlenül nevezik a „májusi gyilkosnak” is. Erősen mérgező! Könnyen összetéveszthető az igen kedvelt medvehagymával.Azálea (Rhododendron simsii) és havasszépe (Rhododendron): mindkét növény erősen mérgező. Fogyasztásuk hasi fájdalmat, bénulást, légzési nehézséget okozhat.Leander (Nerium oleander): bizony, ez a népszerű mediterrán növény rendkívül mérgező, akár egyetlen levél elfogyasztása is halálos lehet egy gyermek számára!Közönséges tűztövis (Pyracantha coccinea): narancsos-pirosas, szép bogyói sokáig díszítik ezt a cserjét, de vigyázzunk, mert mérgező hatásúak.Angyaltrombita (Brugmansia): ez a dekoratív virágú növény hallucinogén anyagokat tartalmaz. Minden része mérgező, akár halálos is lehet a fogyasztása!Ricinus (Ricinus communis): eme dísznövény feldolgozatlan magolaja erősen mérgező hatású, a hányás mellett légzési- és szívelégtelenséghez is vezethet.Indiai szamóca/Indiai pimpó (Potentilla indica): nagyon hasonlít az erdei szamócára (eperre), de enyhén mérgező hatású növény. Elterülve nő. Bogyói rücskösebbek, mint a szamóca, virága pedig nem fehér, hanem sárga.Sétányrózsa/színváltóvirág (Lantana camara): sok helyen kapni, népszerű, örökzöld cserje. Éretlenül zöldes bogyótermése mérgező leginkább, de a többi része is enyhén toxikus, és érintésre bőrirritációt is okozhat. Egyes rovarokat elriaszt, sőt, kevés növény képes a közelében megmaradni.Gyűszűvirág (Digitalis): csodás színes virágai csábítóak lehetnek, ám a növény vegyületei szívelégtelenséget okozhatnak!Veresgyűrűs som (Cornus sanguinea): sötét színű bogyói miatt nagyon hasonlít a fekete bodzára. Termése enyhén mérgező, levelei pedig a szájüregben is irritációt okoznak.

 

Egyéb népszerű, de veszélyes növények,melyekkel jobb vigyázni: hortenzia, fagyal, begónia, borostyán, lilaakác, különböző aranyeső-fajták.

 


Fotó: Freepik, flickr.com


Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2024.04.17