Te is elkényezteted az unokákat? - 7 ötlet, hogy ne legyen konfliktusod a szülőkkel

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Te is elkényezteted az unokákat? - 7 ötlet, hogy ne legyen konfliktusod a szülőkkel

Az elkényeztetés fogalmára sokaknak az édesség túlzott engedélyezése ugrik be elsőre, de mást is jelenthet, például minden kívánság teljesítését, az első szóra ugrást vagy akár a nem elfogadható viselkedési formák megtűrését. „Hát ki mást kényeztessek, ha nem őt?” - hallhatjuk gyakran. Miért jelent gondot és bosszúságot a szülőknek az elkényeztetés, és hogyan adjunk meg mindent az unokáknak, hogy az ne legyen konfliktus forrása?

Ha a nagyszülő nem fogadja el a szülők kéréseit és saját szabályai szerint játszik, abban - a klasszikus példával élve - nem elsősorban a sok édesség a fő gond, hanem az, hogy a szülőt nem kezelik felnőttként, azaz a nagyszülők még felnőtt gyermeküket is felülbírálják, másrészt a gyereket is elbizonytalanítják az egymásnak ellentmondó szabályok. Előfordulhat, hogy a szülőnek nem marad tekintélye a saját gyermeke előtt, főleg ha a nagyszülő negatívan, túl szigorúnak állítja be a szülőt, saját magát ellenben engedékenynek és jófejnek. 

Kapcsolódó cikk: Így lehet igazán szoros kapcsolatod az unokáddal és a szüleivel!
 

Nagyszülőként számtalan olyan módon eláraszthatod az unokáidat szereteteddel, méghozzá úgy, hogy abban a szülők sem találnak majd kivetnivalót! Íme, hogyan:

 

1. A szeretet kifejezéséből sosincs túl sok

Természetesen figyeljünk oda, mi az „elég”, hiszen a gyerekeknél is van egy határ a szeretgetésben (ölelésben, puszik kérdésében), ami egyén- és korfüggő is. Tetteiddel és szavaiddal viszont mindig kifejezheted törődésed, szereteted, akár érdeklődő kérdések vagy dicséretek, megerősítések formájában.
 

2. Tölts vele minőségi időt!

Akár kevés, akár több időt van lehetőségetek együtt tölteni, törekedj arra, hogy az az idő tartalmasan teljen! Kereshetsz programokat, kirándulhattok, de egy egyszerű séta, közös sütés-főzés vagy kertészkedés is rendkívül jó érzéssel tölti el a gyerekeket, ha az az idő szeretetben, érzelmi biztonságban, derűs hangulatban telik. 

18 csodás dolog, amit mindenképp tegyetek meg unokáddal közösen: életreszóló élmény és emlék lesz mindkettőtök számára!
 

3. Ne akard duplán bepótolni azt, amit szülőként elmulasztottál!

Inkább légy kíváncsi és nyitott unokád egyéniségére, érdeklődési körére, és ehhez kapcsolódóan keress módot arra, hogy örömet szerezz unokádnak. A közös időtöltésben és odafigyelésben találd meg atörődés lehetőségeit, ne pedig a féktelen ételkészítésben és túl sok babusgatásban. 
 

4. Ne az evés álljon a középpontban, de készítsd el neki a kedvencét!

Hagyomány a szeretet étellel való kifejezése, amihez sajnos gyakran az olyasfajta erőltetés is hozzátartozik, mint pl. „De hát szeretettel készítettem, egyél még belőle! Meg sem kóstolod?”
Azonban az evés nem lehet kényszer, mert ez a későbbi evészavarok, pl. túlevés, illetve egyes egészségi problémák későbbi kiváltója. Ehelyett beszéljétek meg, mi a kedvenc tápláló étele, és várd azzal, vagy készítsétek el együtt! Akár az ehhez szükséges beszerző körútra is együtt mehettek egy kellemes séta alkalmával.
 

5. Az aktív időtöltés mellett engedd pihenni is!

A nagyobb gyerekeknek otthon elég szabály és követelmény van, amiben helyt kell állniuk, úgy, mint korán kelés, tanulás, házi feladat, esetleg otthoni feladatok. Ha nálad van, engedd, hogy kipihenje magát! Ha korán indultok egy programra, akkor pedig figyelj oda, hogy időben lefeküdjetek pihenni, így nem lesz kimerült. Az alvás egy fontos tényező, jót teszel unokáddal, ha biztosítod számára a kellő pihenést. 
 

6. Játék és játék!

Saját fizikai és szellemi frissességedet is formában tartja, ha együtt játszotok: ez lehet társasjáték, sakk, új kártyajáték tanulása vagy tanítása, szójáték, találós kérdések, de egy egyszerű labdajáték, bújócska vagy szerepjáték is. A lényeg, hogy legyél benne, amiben csak tudsz! A gyerekek imádják, ha a nagyszülők kaphatóak a játékra, és nyitottak az ötletekre, és ezzel a kapcsolatotok is épül, erősödik.

17 nagyszerű benti játékötlet!
 

7. Tanítsd meg az élet fontos mozzanatait, mutasd meg szépségeit!

Pl.  taníts neki olyasmit, amire a szülőknek még nem volt módja, ideje vagy energiája (cipőfűzés, virágültetés, nyakkendőkötés, sakkozás). Mesélj tanulságos történeteket saját életedből: szeretetről, takarékosságról, önzetlenségről! Mutasd meg neki a természet apró szépségeit! Sosem fogja elfelejteni ezeket a pillanatokat.
 

8. Osztatlan figyelem

Ez az, ami a szülőknek nem könnyű: a munka, házimunka, egyéb kötelességek és persze  iskolai feladatok mellett a szülőknek kevés idejük marad a nap végén a játékra, nyugodt beszélgetésekre, programokra, és gyakran hétvégén igyekeznek mindezt bepótolni. Ha nálad van unokád - ugyan neked is van mire figyelned, mégis - lényegesen több lehetőséged van osztatlan figyelmet fordítani unokádra. Használd ki ezt a csodás lehetőséget: légy unokád hátországa, bizalmasa, beszélgető- és játszótársa, önbizalmat erősítő és támogató nagyszülője! 

Ez mindkettőtök csodás és életre szóló ajándéka.

Unokád a kamaszkorba lépett? - Ezeket tedd, hogy ne távolodjatok el egymástól!

 

Szerző: Nagyszülők Lapja
Fotó: Freepik

 


Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2024.05.03