Disznószívet ültettek be egy férfiba, miután halálos szívbetegséget állapítottak meg nála - Ezt lehet tudni a férfi állapotáról

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Disznószívet ültettek be egy férfiba, miután halálos szívbetegséget állapítottak meg nála - Ezt lehet tudni a férfi állapotáról A világon először kapott ember genetikailag módosított sertésszívet, a beültetést az Egyesült Államokban végezték. Az 57 éves férfi jól érzi magát három nappal a hétórás, úttörő beavatkozás után. A világon először kapott ember genetikailag módosított sertésszívet, a beültetést az Egyesült Államokban végezték - írta a BBC hírportálja. David Bennett jól érzi magát három nappal a hétórás, úttörő beavatkozás után - közölték orvosai.

A műtétre utolsó reményként tekintettek, mellyel megmenthetik az 57 éves beteg életét, noha hosszú távú túlélési esélyeiről egyelőre keveset tudni.

Ez volt az utolsó esélye
- Vagy meghalok, vagy elvégzik a transzplantációt. Tudom, hogy ugrás a sötétbe, de ez az utolsó esélyem - mondta Bennett a műtét előtt.

A Marylandi Egyetem klinikájának orvoscsapata rendkívüli engedélyt kapott a hatóságoktól az eljárásra azzal az indokkal, hogy ellenkező esetben Bennett meghalt volna.

A szakemberek úgy ítélték meg, hogy emberi szívet nem kaphat, mivel egészségi állapota nagyon rossz.Megoldás a szervhiányra?
A transzplantációt végző orvoscsapat munkáját hosszú évek kutatásai előzték meg, az eredmények emberek életét menthetik meg az egész világon.

"Egy lépéssel közelebb kerül a világ a szervhiány okozta válság megoldásához" - idézte a Marylandi Egyetem orvosi karának közleménye Bartley Griffith sebészt.

Az Egyesült Államokban naponta 17 ember hal meg szervhiány miatt, a jelentések szerint több mint 100 ezres a várólista. Állati szervek transzplantációjának lehetőségét régóta mérlegelik, a sertésszívbillentyűk beültetése már elterjedt.Korábban is próbálkoztak már
Októberben New York-i sebészek bejelentették, hogy sikeresen ültettek be sertésvesét emberbe, azonban a páciensnél ekkor már beállt az agyhalál, felépülésére nem volt remény.

Bennett azonban azt reméli, folytathatja az életét. A műtét előtt hat héten át ágyhoz kötötten, gépek segítségével élt, miután halálos szívbetegséget mutattak ki nála. Hétfőn már önállóan lélegzett, bár folyamatos, alapos megfigyelés alatt áll.Nem tudni, mi fog történni
Az átültetéshez használt sertés számos génjét módosították, ezek kilökődést okozhattak volna, azt azonban nem tudni pontosan, mi fog történni.

Olvasd el ezt is!
Ezért fontos, hogy jól aludj éjszaka! Még a szívbetegségek ellen is véd egy kiadós alvás, állítják a kutatók »


Forrás: MTI
Képek forrása: University of Maryland School of Medicine

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2022.01.11