A piros csipkebogyó, az illatos szőlő és a csodás szilva, mint szörp? Miért ne? Csak a nagymamák tudják, hogyan kell a nyárutó és az ősz legfinomabb ízeit üvegbe zárni, hogy aztán a család télen is élvezhesse a napsugaras aromákat. Ehhez hoztunk 3 különleges, mégis egyszerű szörp-alapreceptet.
Akár a családtagok poharába kerül majd az édes-színes nedűből, akár ajándéknak szánsz egy-egy üveggel, garantált lesz a meglepetés, az öröm és a jóízű kóstolgatás!
Fahéjas szilvaszörp
Hozzávalók:
• 50 dkg szilva
• 1 kg cukor
• ¾ l víz
• 1 teáskanál fahéj
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, lábasba tesszük. A cukorral és a vízzel együtt felforraljuk és addig főzzük, míg a szilva összeesik.
eturmixoljuk és szitán átnyomjuk.
A kész levet újraforraljuk, majd fertőtlenített üvegekbe adagoljuk.
Ízlés szerint vízzel hígítjuk.
Csipkebogyó-szörp
Hozzávalók:
- 1 kg csipkebogyó
- 1 késhegynyi borkősav
- 2 kg cukor
A friss, érett csipkebogyókat megmossuk, összetörjük, és 2 liter vizzel felöntjük.
Lassú tűznél felmelegítjük, de lényeges, hogy ne forrjon!
Levesszük a tűzről, két napig hűvös helyen állni hagyjuk, közben időnként megkeverjük. Szűrőbe tett vászonruhán átszűrjük, átnyomkodjuk.
Minden decihez 8 dkg cukorból és kevés vízből sűrű szirupot főzünk, feloldjuk benne a borkősavat, és ezt a keveréket összekeverjük az átpasszírozott lével.
Üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.
Szőlőszörp
Hozzávalók:
- 4 kg leszemezett szőlő
- 1 doboz citrompótló
- 2 tasak befőtt-tartósító
- 3,5 dkg cukor
4 liter vizet a citrompótlóval együtt felforralunk.
Belekeverjük a befőtt-tartósítót és a cukrot, és még melegen ráöntjük a megmosott, félbevágott szőlőszemekre. Összekeverjük, és 1 napig állni hagyjuk.
Másnap szitán átnyomkodjuk, üvegekbe töltjük és lezárjuk.
Fotó: Freepik