Itt a vége, 140 év után megszűnik a nyomtatott telefonkönyv Magyarországon - Ez az oka

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Itt a vége, 140 év után megszűnik a nyomtatott telefonkönyv Magyarországon - Ez az oka A hírközlési cégeknek 2022 óta nem kötelező telefonkönyv vagy bármilyen más adathordozó formájában megjeleníteniük az előfizetőik adatait, ezzel 140 év után idén megszűnik a nyomtatott telefonkönyv. A hírközlési cégeknek 2022 óta nem kötelező telefonkönyv vagy bármilyen más adathordozó formájában megjeleníteniük az előfizetőik adatait, ezzel 140 év után idén megszűnik a nyomtatott telefonkönyv.

A Magyar Telekom 2022-ben kinyomtatott példányai voltak az utolsók, amelyek közül egyet a Postamúzeum részére ajánlott fel a vállalat.

Csökkenő fogyasztói igények, digitalizáció
A Magyar Telekom az MTI-nek januáér 11-én küldött közleménye szerint a telefonkönyv megszűnésének hátterében a csökkenő fogyasztói igények állnak, illetve a digitalizáció térnyerése. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) piackutatása alapján 2017-ben még közel 60 ezer telefonkönyvet nyomtattak, 2020-ban azonban már 17 ezernél is kevesebbet, és felére esett vissza a fogyasztók által átvett névjegyzékek száma.

Itt a vége, 140 év után megszűnik a telefonkönyv-nyomtatás Magyarországon - Ez az oka

CD még kevesebb fogyott, mint hagyományos telefonkönyv
Ennél is meredekebben zuhant az elektronikus adathordozón (CD-n) terjesztett telefonkönyvek száma, 31 ezerről mindössze 2500-ra, ami 92 százalékos csökkenés - írták.

A változás az iparágon belül már korábban érzékelhető volt, ugyanis az elmúlt évtizedekben, a digitalizáció térhódításával a nyomtatott és CD-n tárolt telefonkönyvet kiegészítették az online elérhető adatbázisok.

Ezek mellett a jövőben az egyetemes tudakozó (11800-as számon) továbbra is a lakosság rendelkezésére áll, a Magyar Telekom hálózatából pedig a tudakozó a 11818-as számon érhető el.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2023.01.11