Ízületi fájdalmak, porckopás ellen mit szedjünk? - dr. Ősapay György kutatót kérdeztük

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Ízületi fájdalmak, porckopás ellen mit szedjünk? - dr. Ősapay György kutatót kérdeztük

Azok számára, akik a porckopástól, ízületi fájdalmaktól szenvednek, nem idegen a jelenség, mikor pihenés után az első pár mozdulat vagy lépés nehéz és fájdalmas, később aztán az érintett testrész „bejáratódik”. Mindez eleinte időszakos, később azonban a folyamatos fájdalmak és a mozgás beszűkülése megkeseríti a mindennapokat.

 

Mitől olyan fájdalmas a porckopás?

Akkor beszélünk artrózisról, ha a porcok állományának lebontása és felépítése nincs egyensúlyban. Az ízületek végein található úgynevezett üvegporc számtalan okból kopásnak indulhat, repedezetté, egyenetlenné válhat. A folyamat során csökken az ízületi folyadék és a súrlódás erősödik.
A betegség tünetei elsősorban az ízületi fájdalom, duzzanat és merevség, a hétköznapi mozdulatokban is tapasztalható mozgáskorlátozottság, emellett ropogás, és esetleg csontos kinövések, deformitás.

A betegség kialakulásának több oka is lehet - genetikai hajlam, egyes betegségek, mint pl. cukorbetegség, mozgásszegény életmód, túlsúly, túlterhelés, gerincferdülés, rossz testtartás, veleszületett deformitás vagy vibrációs ártalom -, de legtöbb esetben arról van szó, hogy az ízületek és a porcok „éheznek”, azaz egyes építőanyagok, tápanyagok extrém módon hiányt mutatnak a testben.

Ha nem lépünk közbe, a fájdalom folyamatossá válik, a mozgástartomány pedig egyre csak csökken. Súlyosabb esetekben műtétre lehet szükség.

A problémával küzdő emberek nagy része bármit megtenne annak érdekében, hogy valóban eredményes megoldást találjon betegségére, ám több sikertelen próbálkozás, rengeteg pénz és idő kidobása után elkeseredve tapasztalja, hogy továbbra is fogságban van saját testében, hasogató fájdalma pedig csillapíthatatlan.
De hogyan előzhető meg a probléma, vagy ha a porckopás már fennáll, miként segíthetjük hozzá szervezetünket a gyógyuláshoz?


Mik a leghatékonyabb összetevők ízületi fájdalmak, porckopás esetén?

Dr. Ősapay György kémikust, gyógyszerkutatót, a Flexi-Maxi megálmodóját kérdeztük a rendkívül sikeres porcépítő termék kapcsán.


Dr. Ősapay György - Fotó: Koczka Máté 

 

Hogyan merült fel az ötlet, hogy porcépítő terméket fejlesszenek? Volt esetleg érintett a családban?
Ő.Gy: Igen, a családomban többeknél is előfordult porckopás, sőt az én térdemben is megjelentek ezek az igen kellemetlen tünetek, így igazán átérzem a problémát. Sajnos nagyon sokakat érint, jellemzően az idősödő családtagoknál, de akár a 30-40 éves élsportolóknál is gyakoriak az ízületi fájdalmak.

Hogyan jött a termék nevének az ötlete?
Ő.Gy: A termék nevének választása a célkitűzésünkből adódott, azaz az ízületek flexibilitásának maximális növelése: a FLEXIbilitás MAXImális segítése, azaz FLEXI-MAXI.

Hogyan történt a termék tesztelése a piacon való megjelenés előtt?
Ő.Gy: A Pharmaforte cég dolgozóinak, számos hozzátartozójának, barátjának felkínáltuk a terméket kipróbálásra, sokan szívesen vállalták is. A mintegy 30 jelentkezőből 20 naponta rendesen szedte a terméket 1 vagy akár 2 hónapig, a többiek nem rendszeresen szedték, ezért kiestek a tesztünkből. A visszakapott levelek szerint a rendszeresen szedők nagyon elégedettek voltak az eredménnyel, megszüntek vagy legalábbis jelentősen gyengültek a fájdalmaik.

Láttuk, hogy rengeteg pozitív visszajelzés érkezik a használóktól. Ez biztosan nagyon jó érzés Önnek. Fontosak a pozitív visszacsatolások?
Ő.Gy:
Feltétlen. Szeretem látni, hogy milyen sok emberen tudunk segíteni. Szakemberként pedig nagyon motiváló, hogy ez a tudományos munka, a gyógyszer, gyógyhatású termékek kutatásának, fejlesztésének a sikere. És persze az sem mellékes, hogy a saját térdízületem gyógyulása volt igazán megyőző számomra a készítmény hatásosságáról.

Csak akkor érdemes porcépítőt szedni, ha már kialakult az ízületi fájdalom, vagy akár megelőzésre is ajánlja?
Ő.Gy:
Ízületeinkben sokféle építő anyag és az ízület mozgását segítő folyadék van. Ezeket az egészséges szervezet termeli és semmi probléma nem merül fel, csak akkor, ha egy vagy több komponens nem termelődik elégséges mennyiségben. Így egészséges embernek nem szükséges pótlásként ízületi építő anyagokat bevinni a szervezetébe. Viszont az ízületi fájdalom jelzi, hogy bizony szükség van pótlásra, ilyenkor orvosi tanácsra szükséges megfelelő készítményt szedni.

Mitől jobb az Ön által kifejlesztett Flexi-Maxi, mint a piacon található többi termék?
Ő.Gy:
A Flexi-Maxi fejlesztése során megéztük a forgalomban lévő hasonló termékeket, amelyek glükózamint, kondroitin sókat, metil-szulfonil-metánt (MSM), és hialuronsavat tartalmaznak egyenként vagy kombinációban, többnyire nagy dózisokban. Ezek után áttanulmányoztam a klinikai kutatásokat, ez segített meghatározni a klinikai gyakorlatban optimális dózisokat. 

Ezeken az összetvőkön kívül a porcépítésben van még egy nagyon fontos komponens, ez a 2-es típusú kollagén. Ebből többfélét is alkalmaznak nagy dózisokban az egyes forgalomban lévő készítményekben.
Viszont nem mind hatásos! Alapvetően az szükséges, hogy a kollagén molekuláris mérete megfeleljen a felszívódásnak, különben hatástalanul kiürül, feleslegesen szedjük. Az is fontos, hogy biológiailag aktív szerkezete legyen, ami kényes feldolgozást igényel. Ez nagyon megdrágítja az előállítást, de a hatás érdekében a Flexi-Maxiban olyan 2-es típusú csirke kollagént használtunk, amely mindkét kritériumnak megfelel, így valóban hatékonyan segít az ízületi fájdalmakban.

És még valami. Talán azzal kellett volna kezdenem, hogy a Flexi-Maxi azért is kiemelkedő a hasonló készítmények közül, mert a fentieken kívül még 2 fontos növénykomponenst is alkalmaztunk benne (kurkuma, Boswellia), amelyek a lokális gyulladást és fájdalmat csökkentik, sőt akár meg is szüntethetik. Ettől lesz igazán látványos a javulás a szedése során. Nagyon hamar megszünteti a fájdalmakat gyógyszerek nélkül.

Apropó, szabad a porcépítőt gyógyszerrel együtt szedni?
Ő.Gy:
A Flexi-Maxiban szereplő hatóanyagok nagy része a szervezetünk alkotóeleme, így ezek nem kerülnek kölcsönhatásba gyógyszerekkel. 

Mit javasol, hogyan a leghatékonyabb szedni, hogyan érjük el leghamarabb a javulást? 
Ő.Gy:
A Flexi-Maxi készítményt úgy hoztuk forgalomba, hogy reggel, este 2-2 kapszula bevételével javasoltuk. A cél az volt, hogy 24 órán keresztől segítse az ízületek épülését. Viszont saját tapasztalatom is azt mutatta, hogy ha mind a 4 kapszulát reggel vesszük be, akkor jobban hat és fájdalommentes hatást eredményez egész nap folyamán.

És talán a mindenkit leginkább érintő kérdést hagytam a végére. Mennyi idő múlva érezhető a hatása?
Ő.Gy:
 Akár már néhány nap után érezhető a javulás, de a tapasztalatok alapján 1-2 hét után mindenki érzi a hatását, az ízületek egészséges, fájdalommentes működését. 

Hol kapható a termék?
Ő.Gy: A Flexi-Maxi gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, kapható gyógyszertárakban (Egészségpénztár kártyára is elszámolható!), bioboltokban, és a Pharmaforte Kft. webáruházában is megvehetik, akik szeretnének gyorsan megszabadulni az ízületi fájdalmaktól.

Ráadásul a webáruházban a feliratkozó vásárló 10% kedvezménypontot kap, amelyet a következő vásárlásánál érvényesíteni tud.

A webáruházban itt tudod megvásárolni a Flexi-Maxi porcépítőt >>

Itt találsz bővebb információt a Flexi-Maxi termékről >>

 

 

 

Fotó: Freepik

Promóció (x)


Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2024.03.13