Még csak kétéves Patrik, de életmentő májátültetésre van szüksége - A családja kétségbeesetten keresi a megoldást

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Még csak kétéves Patrik, de életmentő májátültetésre van szüksége - A családja kétségbeesetten keresi a megoldást A kétéves Kökény Patrik Noel máján 3 hónapos korában fedeztek fel egy gócot, és mostanra kiderült, hogy májtranszplantációra van szüksége. Már csak alig pár hete maradt egy tarnabodi családnak, hogy a kisfiuk májműtétjéhez szükséges másfél millió forintot előteremtsék, derült ki a Bors cikkéből.

Mint írják, a kétéves Kökény Patrik Noel máján 3 hónapos korában fedeztek fel egy gócot, és mostanra kiderült, hogy májtranszplantációra van szüksége. A műtétre Hamburgban kerülne sor, és a kint tartózkodást a családnak kellene fedeznie, nekik azonban nincs erre másfél millió forintjuk, ezért az édesanya, Hajnalka a Facebook-oldalán a nyilvánosság segítségét kéri.

Még csak kétéves Patrik, de életmentő májátültetésre van szüksége - A családja kétségbeesetten keresi a megoldást

Másfél millió forintra van szükségük
Magát a májátültetést egyébként finanszírozza az egészségügy biztosító, de a többi költséget - egyebek közt a kiutazást, kinti megélhetést, ételt és egyebeket - nekik kell állni. Ráadásul Hajnalka szeretné, hogy ha lehetséges, ő legyen a kisfia donorja, ezért a párjának is szükséges lenne velük utazni, hogy tudjon nekik segíteni a beavatkozás után.

3 hónaposan derült ki, hogy gócok vannak a kisfiú máján
Patrik először 3 hónapos korában került kórházba, akkor a Miskolci kórházban tejfehérje-allergiát állapítottak meg nála, valamint két gócot is felfedeztek a máján, de az orvosok azt mondták, ez gyakran előfordul és majd talán felszívódik, de nem ez történt.

A kisfiút gyakran fogta el rosszullét, és a pocakja is egyre nőtt, így visszakerültek a Miskolci kórházba, ahol az ultrahang még több gócot mutatott ki a máján. Még aznap befektették az intenzívre, amikor pedig stabilizálódott az állapota, kiderült, a gócok növekedni kezdtek a máján.

A diagnózis: Tirozinémia
Végül továbbvitték őket, a budapesti Semmelweis Egyetem Gyógyászati Klinikájára. Ott derült ki a diagnózis: Patriknak anyagcsere betegsége van, tirozinémia. Ezt csak egy speciális étrenddel lehet szinten tartani: a kisfiú csak fehérjementesen étkezhet, kizárólag zöldségeket és gyümölcsöket ehet.

Még csak kétéves Patrik, de életmentő májátültetésre van szüksége - A családja kétségbeesetten keresi a megoldást

Súlyosbodtak a gócok
Ám ez sajnos nem minden: a szövettani vizsgálat kimutatta, hogy a májon lévő gócok között kettő súlyos, így szükséges a májátültetés, nehogy májtumor alakuljon ki.

- Teljesen megrémültem, ijesztőnek tűnt minden, és összezavarodtam. Tele voltam kérdéssel és félelemmel, hogy hogyan fogjunk ezt megcsinálni - mondta az édesanya a lapnak. Hajnalka egyébként már intézi a papírokat, és várják a pontos időpontot, hogy mikor tudják megműteni Patrikot - addigra viszont a szükséges összeget elő kell teremteniük.

Ha segítenél a családnak bármilyen kis összeggel, itt tudod megtenni:
Bankszámlaszám: 11773157-00185169
Bankkártya tulajdonosa az apuka: Sipos Carlos
Közlemény: Kökény Patrik Noel

Forrás: Bors
Fotók: Facebook/Kökény Hajnalka

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2023.04.19