Meghalt 2 koronavírusos beteg Magyarországon - Kiket veszélyeztet leginkább a betegség?

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Meghalt 2 koronavírusos beteg Magyarországon - Kiket veszélyeztet leginkább a betegség? Meghalt két idős koronavírussal fertőzött beteg - közölte a koronavirus.gov.hu 2020. március 20-án, péntek reggel. Jelenleg 85 regisztrált koronavírusos beteg van az országban, a két halálesettel 3-ra nőtt az elhunytak száma. Meghalt két idős koronavírussal fertőzött beteg - közölte a koronavirus.gov.hu 2020. március 20-án, péntek reggel. Jelenleg 85 regisztrált koronavírusos beteg van az országban, a két halálesettel 3-ra nőtt az elhunytak száma.

A két elhunytról annyit lehet tudni, hogy egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfiról van szó.

Kiket veszélyeztet leginkább a koronavírus?
Egy szerdán közzétett új tanulmány szerint egyébként a légzési és tüdőproblémákban szenvedők esetében a legnagyobb a betegség kockázata.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a légszomj vagy nehézlégzés az egyedüli olyan Covid-19-tünet, amely jelentősen összefügg a súlyos esetekkel és az intenzív osztályon ápolt betegek eseteivel.
 
Nem minden alapbetegség jár ekkora kockázattal
A MedRxiv tudományos tanulmányok honlapján közzétett, független szakértők által még nem elbírált tanulmány szerint nem minden alapbetegség hordozza a hozzáadott komplikációk ugyanilyen kockázatát a Covid-19-betegek esetében.

A hosszú távon légzési problémákat okozó COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) a legnagyobb kockázati tényező a kórházba került Covid-19-betegek körében a tanulmány szerint.

A kutatás megállapításai segíthetik a közegészségügyi illetékeseket és az orvosokat a legnagyobb kockázatú betegek rangsorolásában - mondta Vageesh Jain, a University College London kutatója, a tanulmány társszerzője.

Már több mint 200 ezer fertőzött világszerte
Az új koronavírus már több mint 200 ezer embert fertőzött meg és 8500 beteg halálát okozta világszerte. A betegség egy légzőszervi fertőzés, amely légszomjjal, tüdőelégtelenséggel jár. Enyhébb esetekben lázzal és köhögéssel.

A londoni egyetem kutatói hét kisebb kínai tanulmányt elemeztek, amelyekben 1813, laboratóriumban diagnosztizált Covid-19-beteg esetét vizsgálták.

A légszomjjal küzdő betegeknél 3,7-szer nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy súlyos Covid-19-betegek lesznek és 6,6-szor nagyobb volt a valószínűsége, hogy intenzív osztályra kerülnek, azokhoz képet, akiknek nem volt ilyen problémájuk.

A COPD-betegek esetében 6,4-szer nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy súlyosan megbetegszenek és 17,8-szor nagyobb a valószínűsége, hogy intenzív osztályra kerülnek.

Forrás: MTI
Kezdőfotó: MTI/Balogh Zoltán (Honvéd-kórház) - illusztráció!

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2020.03.20