Bár július végén elkezdenek kiürülni a konyhakerti ágyások, ne gondoljuk, hogy máris le kell mondanunk a saját termesztésű zöldségekről, és hogy a fagyokig már nincs mit termeszteni. Jó néhány fajta alkalmas arra, hogy augusztusban elültessük, elvessük, és hogy az ősz folyamán saját terményeinkből falatozhassunk!
Érdemes megragadni a nyár vége adta lehetőséget és tovább próbálkozni a zöldségek gondozásával.
Az előkészület
Ha ugyanoda szeretnénk vetni, ahová először, akkor először is frissítsük fel a földet (szedjük ki belőle a leveleket, gyökérmaradványokat), majd komposztáljuk, azaz gazdagítsuk tápanyagokkal a kimerült talajt! Olyan fajtákat válasszunk, melyek bírják az augusztusi forróságot, de az első fagyokat is.
Van miből választani!
A hónapos-, nyári és téli retek a kert kincsei: tápanyagban rendkívül gazdagok, a hónapos retek pedig a magvetéstől 6 héten belül már fogyasztható is, de a változatosan elkészíthető cékla gumói is bőven megnőnek őszig.
A káposztaféléknél - fejeskáposzta, kelkáposzta - arra ügyeljünk, hogy ilyenkor már ne magról vessük őket, inkább palántát ültessünk.
A spenót egészen a fagyokig ellát minket tápanyagdús leveleivel, de ha tehetjük, az új-zélandi fajtát válasszuk, mert az kisebb eséllyel magzik fel.
Madársalátát is vethetünk még, melyre az augusztus vége-szeptember eleje az ideális.
Talán meglepő, de a csemegekukorica is hoz még termést a fagyokig, ha a mindennapos öntözésre odafigyelünk. Érdemes még próbálkozni az elrakásra való uborkával, a rukkolával, a bazsalikommal, és a kaporral. A karfiol és brokkoli-palántákkal is lehet sikerélményünk az ősz folyamán, ha most ültetjük el. Érdemes vetni hüvelyeseket is: a zöldborsó és a zöldbab termése ugyan kevesebb és kisebb lesz, mint nyáron, de nem kevésbé finom. (Válasszuk a rövidebb tenyészidejűeket.)
Augusztus közepén vethetünk még őszi fejessalátát és tépősalátát, sőt, a kínai kelt is.
Fotó: Freepik