Nyugdíj 2020: Miért érdemes idén nyugdíjba menni? Mekkora a nyugdíjkorrekció mértéke? Kinek jár a 13. havi nyugdíj?

Nagyszülők Lapja

Juttatások, támogatások

Nagyszülők Lapja


Nyugdíj 2020: Miért érdemes idén nyugdíjba menni? Mekkora a nyugdíjkorrekció mértéke? Kinek jár a 13. havi nyugdíj? Naponta sok tájékoztatást lehet olvasni különböző portálokon, csatornákon a nyugdíjjal kapcsolatosan, most nyugdíjszakértő segítségével magyarázzuk el a legfontosabbakat. Mekkora a nyugdíjkorrekció mértéke idén? Mire számíthatnak jövőre a nyugdíjasok? Kinek jár a 13. havi nyugdíj? Szatmáry Tünde nyugdíjszakértő elmondta a legfrissebb tudnivalókat a nyugdíj kapcsán.

Mivel a 2020 januárja és augusztusa közti időszakban az infláció meghaladta az idei januári 2,8%-ot, ezért november hónapban erre a nyolc hónapra visszamenőleg a KSH statisztikai adatok alapján 1,5%-os mértékű korrekciós nyugdíjemelés lesz.

Nyugdíjkorrekció mértéke 2020-ban
Ebben az évben a januártól július hónapig az infláció mértéke 3,9%-os, augusztus hónapban pedig meghaladta 4,2%-ot. A KSH felmérése és hivatalos közleménye szerint az infláció szintje meghaladja idén a 4%-ot.

Az ellátásban részesülők egy összegben fogják a nyugdíjemelést kézhez kapni, januártól októberig, majd november és december hónapban az emelt összegű nyugdíj kerül folyósításra.

Mi várható 2021-ben a nyugdíjakat illetően?
A 2021-es januári nyugdíjemelés 3%-os mértékű, tekintettel arra, hogy előzetesen a költségvetés 3%-os mértékű inflációval számol.

A kormány bizakodó a jövőre nézve, ezért gazdasági növekedéssel számol 2021-ben. Természetesen, ha 2021-ben az infláció meghaladja a nyugdíjemelés mértékét, akkor novemberben ismételten nyugdíjkorrekcióra kerül sor.

13. havi nyugdíj - kinek jár?
Fontos megjegyezni, hogy szintén a jövő évben, azaz 2021-ben kerül sor a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetésének első szakaszára.

Ennek megfelelően minden érintett plusz juttatásként fogja kézhez kapni a jövő februárban folyósított ellátás 25%-át.
A 13. havi nyugdíj fokozatosan, négy év alatt kerül bevezetésre, erről itt írtunk korábban részletesen: 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetése - Így kell elképzelni »

Ki részesülhet majd a 13. havi ellátásban:
- az az ellátott, aki 2020-ban legalább egy nap ellátásban is részesült
- az a személy, aki döntés előtt áll, hogy nyugdíjba vonuljon-e - mielőtt ilyen fontos döntést hozna, kérjen előzetes nyugdíjszámolást, így szembesülhet azzal, hogy milyen összegű ellátásra számíthat.

A 2020. évi szorzószámok kedvezően hatnak az idei megállapított nyugdíjakra, ezért is megfontolandó az idei nyugdíjba vonulás.

Fontos tudni:
- aki 2021. január 1. után vonul nyugdíjba, az nem részesül sem a januári emelésben, sem a 13. havi ellátásban
(A 13. havi nyugdíj a februári nyugellátással együtt kerül folyósításra.)
- a nyugdíjszámítás alapjául a teljes határozatban csak az elismert évek számítanak, a hónapok nem!

Ajánlom mindenkinek, hogy nyugdíjba vonulás előtt a rendelkezésre álló igazolások alapján részletesen ellenőrizze az adategyeztetési határozatban elismert szolgálati idejét, illetve az évenkénti bontásban feltüntetett nyugdíjjárulék-köteles kereseti adatokat, hiszen ez a két tényező a nyugdíj megállapításnak az alapja.

Mire figyelj, ha nyugdíjba vonulsz?
Tapasztalatom szerint sokan meglepődnek, miután beadják kérelmüket, hogy milyen kevés a részükre megállapított nyugellátás.

Tudni kell, hogy 2020. március 1-től megszűnt az I. fokú nyugdíjmegállapító határozatra vonatkozó fellebbezési jog. Amennyiben az igénylő nem ért egyet a határozatban elismert szolgálati idővel vagy a megállapított nyugdíj összegével, (szakszerű) felülvizsgálati kérelemmel élhet, illetve jogi képviselő, nyugdíjszakértő közreműködésével, igénybevételével bírósághoz fordulhat.

Mindenkinek azt javaslom: kérje egy nyugdíjhoz értő szakember segítségét, aki előzetesen kiszámolja a várható nyugdíj összegét és szakszerű tanáccsal szolgál.

Amennyiben szaktanácsra, vagy előzetes nyugdíj-számolásra, esetleg teljes körű ügyintézésre van szüksége, és ezt jelzi a www.ugyintezesazonnal.hu oldalon, úgy 48 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot. Határidős (sürgős) ügyekben akár hétvégén is tudunk egyeztetési időpontot biztosítani. Megújult Budapesti irodánkban ingyenes parkolási lehetőséggel számos nyugdíjhoz kapcsolódó szolgáltatással és előzetes nyugdíjszámolással állunk az önök rendelkezésre.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin, hazai és nemzetközi nyugdíjszakértő

Nagyszülők Lapja

Juttatások, támogatások

Nagyszülők Lapja


2020.09.29