Termékvisszahívás: Listeria baktériummal szennyezett virslit találtak - Idősekre, várandósokra, betegekre veszélyes lehet

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Termékvisszahívás: Listeria baktériummal szennyezett virslit találtak - Idősekre, várandósokra, betegekre veszélyes lehet Listeria monocytogenes esetleges jelenléte miatt a Nébih visszahívta és a forgalomból is kivonta a Wudy AIA márkajelzésű baromfi virslit, illetve a sajtos baromfivirslit. Listeria monocytogenes esetleges jelenléte miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívta és a forgalomból is kivonta a Wudy AIA márkajelzésű baromfi virslit, illetve a sajtos baromfivirslit - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

A hivatal kéri a vásárlókat, hogy a 250 grammos kiszerelésű, 2022.10.2-i minőségmegőrzési idővel rendelkező baromfivirslit, valamint a 150 grammos kiszerelésű, 2022.09.20-i minőségmegőrzési idővel rendelkező sajtos baromfivirslit ne fogyasszák el.

A virsliket Olaszországban gyártotta az Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.

A termékekről is Olaszországból érkezett a bejelentés az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül.

Az érintett termékek adatai:
1. Termék megnevezése: Wudy Pollo Aia 250 g/ baromfivirsli
Márka: Wudy Pollo
Gyártó: Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L. (Olaszország)
Minőségmegőrzési idő: 02.10.2022
Tételszám: 1857209
Kiszerelés: 250 g

Termékvisszahívás: Listeria baktériummal szennyezett virslit találtak - Idősekre, várandósokra különösen veszélyes lehet

2. Termék megnevezése: Wudy Pollo Formaggio Aia 150 g / sajtos baromfivirsli
Márka: Wudy Pollo
Gyártó: Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L. (Olaszország)
Minőségmegőrzési idő: 20.09.2022 (a termék már lejárt)
Tételszám: 20.09.22
Kiszerelés: 150 g

Mi az a listeria? Miért veszélyes?
A Nébih az oldalán ismertette, hogy a Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium. A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek (például nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek; lágysajtok; nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények; nyers halak, füstölt lazac; szeletelt élelmiszerek).

Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű embereknél, várandós nőknél, időseknél az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki.

Forrás, fotó: MTI, Nébih

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2022.09.27