Vígjátékok 10 napig ingyen: 20 közkedvelt magyar vígjátékot nézhetsz meg a magyar film napja alkalmából

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Vígjátékok 10 napig ingyen: 20 közkedvelt magyar vígjátékot nézhetsz meg a magyar film napja alkalmából Nyolc évtized húsz magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online a Nemzeti Filmintézet (NFI) a magyar film napja alkalmából csütörtöktől 10 napon át a magyarfilmnapja.hu oldalon. Nyolc évtized húsz magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online a Nemzeti Filmintézet (NFI) a magyar film napja alkalmából csütörtöktől 10 napon át a magyarfilmnapja.hu oldalon - közölte az NFI szerdán az MTI-vel.

Ingyen elérhetők lesznek a legnépszerűbb magyar vígjátékok
Május 10-ig ingyenesen elérhető lesz többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, minden idők legnézettebb magyar filmje, a Mágnás Miska, a Liliomfi, a Mici néni két élete, a Roncsfilm és A legényanya című vígjáték is. Teljeskörűen felújítva és digitalizálva lesz látható a szocializmus szimbólumává vált A tanú, a 90-es évek egyik legnagyobb közönségsikere, a Csinibaba és a Moszkva tér című generációs kultfilm is.     

Vígjátékok 10 napig ingyen

Legendás arcok és nagy nevettetők a vásznon
Mint írják, az NFI Filmarchívum munkatársai a magyar film különféle korszakaiból, nyolc évtized kiemelkedő magyar vígjátékaiból válogattak. A vígjátékokban feltűnnek a magyar film örök nevettetői és legendás arcai, köztük Bodrogi Gyula, Bujtor István, Dajka Margit, Eperjes Károly, Esztergályos Cecília, Garas Dezső, Gálvölgyi János, Gobbi Hilda, Kabos Gyula, Kállai Ferenc, Kern András, Kiss Manyi, Koncz Gábor, Latabár Kálmán, Mucsi Zoltán, Őze Lajos, Pásztor Erzsi, Pécsi Ildikó, Perczel Zita, Pogány Judit vagy Reviczky Gábor. 

A teljes filmlista:
1. Hyppolit, a lakáj (1931) Rendező: Székely István  
2. Meseautó (1934) Rendező: Gaál Béla  
3. Katyi (1942) Rendező: Ráthonyi Ákos  
4. Egy szoknya, egy nadrág (1943) Rendező: Hamza D. Ákos  
5. Mágnás Miska (1948) Rendező: Keleti Márton
6. Állami áruház (1952) Rendező: Gertler Viktor  
7. Liliomfi (1954) Rendező: Makk Károly
8. Két emelet boldogság (1960) Rendező: Herskó János  
9. Mici néni két élete (1962) Rendező: Mamcserov Frigyes  
10. A veréb is madár (1968) Rendező: Hintsch György  
11. A tanú (cenzúrázatlan) (1969) Rendező: Bacsó Péter  
12. Egy őrült éjszaka (1969) Rendező: Kardos Ferenc  
13. Gyula vitéz télen-nyáron (1970) Rendező: Bácskai Lauró István  
14. Veri az ördög a feleségét (1977) Rendező: András Ferenc  
15. Szeleburdi család (1981) Rendező: Palásthy György  
16. Csak semmi pánik (1982) Rendező: Szőnyi G. Sándor  
17. A legényanya (1989) Rendező: Garas Dezső  
18. Roncsfilm (1992) Rendező: Szomjas György  
19. Csinibaba (1997) Rendező: Tímár Péter  
20. Moszkva tér (2001) Rendező: Török Ferenc 
   
2018 óta ünnepeljük a magyar film napját
2018 óta ünneplik április 30-án A magyar film napját. Ezen a napon mutatták be 1901-ben A táncz című első magyar filmet, Zsitkovszky Béla rendezésében. A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik maradandó munkáikkal világhírűvé tették a magyar filmet és a magyarországi filmgyártást. Április 30-án őket és a magyar filmet ünnepeljük - írták a tájékoztatóban.     

A magyar film napja rendezvénysorozathoz tavaly már több mint száz saját szervezésű programmal - közös mozizás, beszélgetések, közönségtalálkozók, filmzene koncertek - csatlakoztak a résztvevők. Mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési központokban, valamint szórakozóhelyeken is voltak országszerte filmes programok, és a nagy sikerű kezdeményezéshez világszerte csatlakoztak a magyar intézetek, konzulátusok, nagykövetségek is. Idén a járványhelyzetre való tekintettel az ünnepi mozizás digitálisan folytatódik.

A filmeket itt találod, kattints »

Forrás: MTI
Fotó: Nemzeti Filmintézet

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2020.04.30