Víruskutató: A vakcina a koronavírus-fertőzéstől nem véd, de megelőzi a súlyos tüneteket

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Víruskutató: A vakcina a koronavírus-fertőzéstől nem véd, de megelőzi a súlyos tüneteket Minél többen oltatják be magukat, annál kisebb az esélye, hogy újabb koronavírus-mutánsok keletkezzenek, hangsúlyozta Rusvai Miklós víruskutató. Minél többen oltatják be magukat, annál kisebb az esélye, hogy újabb koronavírus-mutánsok keletkezzenek - mondta el Rusvai Miklós víruskutató az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel. Hozzátette, fenntartás nélkül kell alkalmazni a keleti vakcinákat, mert csak így lehet megfékezni a járvány harmadik hullámát.

A víruskutató kifejtette, hogy nem sokkal ezelőtt még a koronavírus-járvány második hulláma leszálló ágban volt Magyarországon, az új koronavírus-mutánsok terjedése okozta a mostani, újabb felszálló szakaszt. Erős figyelemmel kell ezért kísérni a szennyvízadatokat, mert azok alapján előre megbecsülhető, hogy a következő hetekben milyen tendenciára lehet számítani - hangsúlyozta.

Sok mutánsa van már a koronavírusnak
Rusvai Miklós azt mondta: a koronavírusnak számos mutánsa van, de ezek közül csak néhány "tett szert hírnévre", és azokra kell figyelni, amelyeknél a vírus terjedőképessége változik - mint a brit mutáció esetén - , vagy amelyeknél - mint a dél-afrikai variánsnál - a vírus tüskefehérjéje módosul, mert ez befolyásolja a védőoltások hatékonyságát. A dél-afrikai mutánsnál csak kismértékű eltérést mutattak ki, így a jelenlegi vakcinák az ellen is védenek - jelentette ki.


Táblázat forrása: Facebook/KOVIDők*

*Megjegyzés: Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője március 1-jén beszámolt az oltási stratégia változásáról: a Pfizer-BioNTech-vakcina esetében módosították a második oltás időpontját, a korábbi 3 hét helyett most már 35 nappal az első után kapják az emberek, míg az AstraZeneca oltóanyaga esetében kitolják a második oltás időpontját, a korábbi 4 hét helyett 12 hétre. A többi oltásnál nincs változás.

Vakcina mellett is meg lehet fertőződni, de elkerülhetők a súlyos tünetek
A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a vakcina a fertőzéstől nem véd, de megelőzi a súlyos tüneteket vagy a betegség halálos kimenetelét. Példaként említette, hogy egy németországi idősotthonban több tucat beoltott lakó kapta meg a fertőzést, de egyikük sem halt meg, pedig voltak köztük súlyos társbetegségük miatt is veszélyeztetettek.

Rusvai Miklós emlékeztetett rá, hogy a világban vakcinahiány van, és megjegyezte, hogy a kínai és az orosz vakcinát számos - köztük gazdag - országban használják. Széles körben alkalmazták azokat idősökön, várandósokon is minden szövődmény nélkül - jelentette ki.

Olvasd el ezt is!
Így fejleszd a légzőizmokat, hogy erősödjön a tüdő: 7 egyszerű gyakorlat szakembertől »


Forrás: MTI
Fotó: Facebook/KOVIDők
Kezdőfotó: MTI/Mónus Márton

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2021.03.01